Kies uw Wandelreis

We bieden verschillende wandelniveaus, afhankelijk van de balans tussen fysieke uitdaging en comfortniveau die je nodig hebt

Rustige Wandelreizen

Onze rustige wandelreizen op de Camino Frances zijn ontworpen met de parttime wandelaar in gedachten.

Bedoeld voor mensen voor wie het nemen van foto’s, het ontmoeten van de plaatselijke bevolking en het genieten van een lange lunch net zo belangrijk zijn als de wandeling zelf.

Kijk uit voor het 📜 symbool: Deze reisschema's bevatten de laatste 100 kilometer van de Camino Frances – wie de Compostela wil ontvangen (het officiële certificaat van de Camino de Santiago routes) moet kiezen voor een van deze reisschema's.

Slow Pilgrimage: Onze 'Slow Pilgrimage' wandeltochten op de Camino richten zich op de laatste 100 km tussen Sarria en Santiago in een langzamer tempo. Over negen of tien ontspannen wandeldagen leg je dagelijks minder afstand af dan op onze standaard Gentle routes. Met slechts 10 - 15 km (6 - 9,5 mijl) om elke dag te lopen, heb je veel tijd om alles te omarmen wat de laatste etappe van Camino Frances te bieden heeft. Geniet van de zacht glooiende heuvels van Galicië, verken charmante dorpjes met mooie kerken, proef de uitstekende lokale keuken en omarm die beroemde kameraadschap met medepelgrims. Als de ervaring net zo belangrijk voor je is als de wandeling, dan is dit de reis voor jou.

Gemiddelde Wandelafstand: 10-14km per dag Gemiddelde Wandeltijd: 3-5 uur per dag

4-Dagen / 3-Nachten Rustig A Rua - Santiago de Compostela vanaf €319 per persoon Bekijk Reisplan
5-Dagen / 4-Nachten Rustig Arzua - Santiago de Compostela vanaf €419 per persoon Bekijk Reisplan
6-Dagen / 5-Nachten Rustig Melide - Santiago de Compostela vanaf €519 per persoon Bekijk Reisplan
7-Dagen / 6-Nachten Rustig Palas de Rei - Santiago de Compostela vanaf €599 per persoon Bekijk Reisplan
8-Dagen / 7-Nachten Rustig Gonzar - Santiago de Compostela vanaf €699 per persoon Bekijk Reisplan
9-Dagen / 8-Nachten Rustig 📜 Ferreiros - Santiago de Compostela vanaf €759 per persoon Bekijk Reisplan
10-Dagen / 9-Nachten Rustig 📜 Sarria - Santiago de Compostela vanaf €849 per persoon Bekijk Reisplan
11-Dagen / 10-Nachten Rustig (Langzame pelgrimage) Sarria - Santiago de Compostela vanaf €899 per persoon Bekijk Reisplan
11-Dagen / 10-Nachten Rustig 📜 Samos - Santiago de Compostela vanaf €899 per persoon Bekijk Reisplan
12-Dagen / 11-Nachten Rustig (Langzame pelgrimage) Sarria - Santiago de Compostela vanaf €969 per persoon Bekijk Reisplan
12-Dagen / 11-Nachten Rustig 📜 Triacastela - Santiago de Compostela vanaf €969 per persoon Bekijk Reisplan
13-Dagen / 12-Nachten Rustig 📜 Alto San Roque - Santiago de Compostela vanaf €1039 per persoon Bekijk Reisplan

Gemiddelde Wandelreizen

Onze Gemiddelde wandelreizen op de Camino Frances zijn geschikt voor mensen die gewend zijn aan regelmatige lichaamsbeweging.

Wandelaars zullen de mogelijkheid om elke dag voldoende afstand af te leggen, zonder daarbij over hun grenzen te gaan, waarderen.

Kijk uit voor het 📜 symbool: Deze reisschema's bevatten de laatste 100 kilometer van de Camino Frances – wie de Compostela wil ontvangen (het officiële certificaat van de Camino de Santiago routes) moet kiezen voor een van deze reisschema's.

Gemiddelde Wandelafstand: 17-20km per dag Gemiddelde Wandeltijd: 5-7 uur per dag

4-Dagen / 3-Nachten Gemiddeld Arzua - Santiago de Compostela vanaf €319 per persoon Bekijk Reisplan
5-Dagen / 4-Nachten Gemiddeld Melide - Santiago de Compostela vanaf €419 per persoon Bekijk Reisplan
6-Dagen / 5-Nachten Gemiddeld Palas de Rei - Santiago de Compostela vanaf €519 per persoon Bekijk Reisplan
7-Dagen / 6-Nachten Gemiddeld Portomarín - Santiago de Compostela vanaf €599 per persoon Bekijk Reisplan
8-Dagen / 7-Nachten Gemiddeld 📜 Sarria - Santiago de Compostela vanaf €699 per persoon Bekijk Reisplan
9-Dagen / 8-Nachten Gemiddeld 📜 Triacastela - Santiago de Compostela vanaf €759 per persoon Bekijk Reisplan
10-Dagen / 9-Nachten Gemiddeld 📜 O Cebreiro - Santiago de Compostela vanaf €849 per persoon Bekijk Reisplan

Uitdagende Wandelreizen

Het type wandelaar dat vroeg in de ochtend start en niet stopt totdat het eindpunt is bereikt?

Zo ja, dan zijn onze Uitdagende Wandelreizen op de Santiago de Compostela route heel geschikt voor u.

Kijk uit voor het 📜 symbool: Deze reisschema's bevatten de laatste 100 kilometer van de Camino Frances – wie de Compostela wil ontvangen (het officiële certificaat van de Camino de Santiago routes) moet kiezen voor een van deze reisschema's.

Gemiddelde Wandelafstand: 23-29 km per dag Gemiddelde Wandeltijd: 6-9 uur per dag

5-Dagen / 4-Nachten Uitdagend Palas de Rei - Santiago de Compostela vanaf €419 per persoon Bekijk Reisplan
6-Dagen / 5-Nachten Uitdagend 📜 Sarria - Santiago de Compostela vanaf €519 per persoon Bekijk Reisplan
7-Dagen / 6-Nachten Uitdagend 📜 Sarria - Santiago de Compostela vanaf €599 per persoon Bekijk Reisplan
8-Dagen / 7-Nachten Uitdagend 📜 O Cebreiro - Santiago de Compostela vanaf €699 per persoon Bekijk Reisplan
9-Dagen / 8-Nachten Uitdagend 📜 O Cebreiro - Santiago de Compostela vanaf €759 per persoon Bekijk Reisplan

Het Pad

De Route

De Camino Frances (of de Franse Route) begint aan de Franse zijde van de Pyreneeën in Saint-Jean-Pied-de-Port. Van daar loopt het over de Pyreneeën en door het noorden van Spanje, helemaal tot aan Santiago de Compostela. Het resultaat is een wandeling van – in totaal – bijna 800 kilometer. De volledige Camino Frances kan worden gelopen in vier tot vijf weken en komt langs steden als Pamplona, Logrono, Burgos en Leon.

Onze langste wandeltours op de Camino beginnen bij het plaatsje O Cebreiro, een van de hoogst gelegen punten op de Camino Frances. Hier genieten wandelaars van adembenemende bergpanorama’s tijdens een afdaling langs afwisselende wegen, sporen en paden naar het dorpje Triacastela. Daarna volgt een keuze tussen twee routes van Triacastela naar Sarria; de schilderachtige noordelijke route, door boomrijke gebieden met bospaden, of de zuidelijke route langs het indrukwekkende klooster van Samos

Na het vertrek uit Sarria wandelt u over rustige plattelandspaden naar Portomarin, via traditionele Galicische steden en dorpen. De Camino steekt dan de rivier Miño over, gaat door meer boerendorpjes en plaatsen, en vervolgt over landwegen naar Palas de Rei. Het volgende deel van de route brengt wandelaars door het marktplaatsje Melide en dan langs bospaden tot Arzúa. De Camino Frances gaat dan verder door bossen en dorpen, over landwegen en bospaden, naar  A Rua.

Het laatste deel van de route leidt naar de eindbestemming, Santiago de Compostela, een UNESCO-Werelderfgoedplaats vol bezienswaardigheden en attracties.

Terreinoverzicht

Het terrein langs de laatste 160 kilometer van de Camino Frances is geschikt voor wandelingen en bestaat uit bospaden, sporen door weilanden en dorpen, landweggetjes in het platteland en zandpaden langs wegen.

Galicië wordt vaak omschreven als groen en bebost, met hier en daar oude ommuurde lanen. De Camino Frances in Galicië ligt vaak in de schaduw, dus is een koele en aangename wandeling, zelfs ‘s zomers op het midden van de dag.

In tegenstelling tot veel moderne lange afstandswandelingen, die grote steden en dorpen vermijden, leiden eeuwenoude pelgrimsroutes zoals de Camino Frances door veel van deze plaatsen waar onderdak, eten en verfrissingen beschikbaar zijn. Op sommige dagen komt de pelgrim wel 10 of 11 dorpjes tegen.

De route van de Camino de Santiago door Galicië heeft slechts enkele steile stijgingen en dalingen, met name vanaf Sarria en Portomarin. De totale stijging over de laatste 160 kilometer van de Camino Frances ligt tussen de 3.300 en 3.600 meter, afhankelijk van de gekozen route. Het hoogste punt langs het pad is net buiten O Cebreiro op 1.380 meter.

Hoogteprofiel:

Elevation Profile Camino Frances

Terrein in Etappes

O Cebreiro tot Triacastela: Een combinatie van grind- en bospaden, kleine wegen en geplaveide dorpsstraten; enkele kleine stijgingen, maar de route is voornamelijk bergafwaarts, met een hoogteverschil van 700 meter tussen O Cebreiro en Triacastela.

Triacastela tot Sarria

 • San Xil Route:Kleine wegen worden snel opgevolgd door bospaden en sporen die rustig omhoog leiden tot Alto do Riacabo (910 m); de laatste 5 kilometer van het voetpad langs de weg naar Sarria biedt weinig schutting van zon of regen.
 • Samos Route: Combinatie van kleine wegen, grindwegen, bospaden en een stuk van 3 kilometer langs een grote weg; de laatste 5 kilometer van het voetpad langs de weg naar Sarria biedt weinig schutting van zon of regen.

Sarria tot Portomarin: Paden door bossen, kleine sporen en erg stille landwegen; enkele korte stijgingen en een lange, rustige afdaling tot Portomarin, met vlak voor het einde de mogelijkheid voor een steile afdaling.

Portomarin to Palas de Rei: Kleine wegen, bospaden en grindpaden langs wegen. Een steile, lange klim aan het begin.

Palas de Rei to Melide: Bospaden, landweggetjes, geplaveide straten en grindpaden langs de weg. Over het algemeen een vlak terrein.

Melide to Arzua: Voetpaden vanuit Melide, grindpaden, bosweggetjes, landwegen en een voetpad dat Arzua in loopt; twee gemiddelde, maar korte stijgingen.

Arzua to Rua: Bospaden en -sporen, landwegen, grindpaden langs wegen; een beetje wandelen over asfalt; geen belangrijke klim.

A Rua to Santiago: Bospaden, landweggetjes en grindpaden langs wegen; een deel over asfalt en geplaveide voetpaden die Santiago inleiden; twee korte stijgingen – na O Amenal en op de Monte de Gozo.

Waarom kiezen voor Hillwalk Tours?

De grootste keuze aan routes voor de paden die we aanbieden, gegarandeerd!

We willen dat u deze gebieden van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid in uw eigen tempo verkent, met bijna 400 routes om uit te kiezen op 21 verschillende paden (en we zijn altijd op zoek om meer toe te voegen).

We boeken uw tour altijd direct!

We huren geen derde partijen in om tours voor onze klanten te organiseren. We verkopen geen tours van andere derde partijen. We boeken en organiseren altijd al onze tours zelf.

Het creëren van onvergetelijke zelfgeleide wandeltochten is alles waar we ons op richten, niets anders!

We richten ons alleen op het creëren en organiseren van zelfgeleide wandeltochten, en niets anders! En we doen dit al geruime tijd (sinds 2008), met tot nu toe meer dan 20.000 wandeltochten die met ons zijn gemaakt, en dat worden er steeds meer…

U kunt uw tourinformatie gemakkelijk raadplegen!

U ontvangt een specifiek Hillwalk Tours-account waar u kunt inloggen om toegang te krijgen tot al uw tourdocumenten, het GPS-bestand van de route en andere belangrijke details. Raadpleeg uw tourinformatie altijd en overal, op elk apparaat.

Wij doen niet aan kant-en-klare, generieke reisgidsen

We lopen persoonlijk elk pad dat we aanbieden en maken onze eigen gedetailleerde routebeschrijvingen. Door dit te doen, kunnen we u meer routes, route-opties en alternatieven bieden dan welk ander wandeltourbedrijf dan ook!

We worden altijd sterk aanbevolen door andere wandelaars

Onze tours en service hebben consequent 5 * beoordelingen van wandelaars ontvangen. Bekijk onze beoordelingen op  GoogleFacebook & Tripadvisor.

U kunt uw tour beginnen op elke gewenste dag/datum

We beperken u niet om uw tour op specifieke data te boeken. Zo zorgen wij ervoor dat u uw tour kunt boeken om te beginnen op elke gewenste dag / datum tijdens het wandelseizoen.

We hebben routes die passen bij uw fitnessniveaus

We bieden 3 wandelniveaus; ‘Rustig’, ‘Gemiddeld’ & ‘Uitdagend’, die zijn ontworpen om te voldoen aan alle soorten fitnessniveaus en capaciteiten van wandelaars.

U kunt in u eigen tempo lopen

Aangezien al onze tours zelf-geleid zijn, kunt u de paden in uw eigen tempo bewandelen in plaats van u aan een strikt schema te moeten houden, waardoor u de vrijheid hebt om te genieten van de prachtige natuur en omgeving.

We zijn er 24/7 om u te ondersteunen

U kunt ons 24/7 dag of nacht telefonisch bereiken als u ooit extra ondersteuning nodig hebt tijdens uw wandeltocht.

We hebben een zeer lage aanbetaling

Onze aanbetaling van € 100/£ 100 is een van de laagste, zo niet de laagste, in de branche.

Prijzen/Inbegrepen

What is bij de prijs inbegrepen?

 • Officieel Camino de Santiago Credencial del Peregrino (pelgrimspaspoort)
 • Onze Pelgrimsgids legt u alles uit wat u als Pelgrim moet weten
 • Verblijf in vriendelijke, door families beheerde gasthuizen, comfortabele hotels en landhuisjes
 • Ontspan in comfortabele slaapkamers met privé-badkamer*
 • Smakelijk ontbijt
 • Bagage? Geen zorgen, wij vervoeren het voor u!
 • Gedetailleerde routebeschrijvingen, kaarten en GPS-tracks zorgen ervoor dat u nooit verdwaalt
 • Routebeschrijvingen geschreven en bijgewerkt door het Hillwalk Tours-team
 • Alternatieve/aanvullende route-opties op basis van lokale kennis
 • Onze waterdichte kaartenhoes houdt uw kaarten en documenten droog
 • Als u contact met ons wilt opnemen, staan we 24/7 voor u klaar
 • Tips van insiders voor de beste plekken om te eten en drinken**
 • Verken de lokale geschiedenis en cultuur met onze fascinerende gids
 • Ontdek de interessantste attracties op de route
 • Reisinformatie nodig? Wij helpen u graag

* Als alle mogelijkheden zijn volgeboekt, doen we ons best om een privé-badkamer te regelen

** U heeft de mogelijkheid om elke dag een lunch en diner aan te schaffen. Als u op een afgelegen locatie verblijft, zal uw gastgever een lekkere verrassing klaarmaken op aanvraag.

Let op:

Af en toe rekenen we extra toeslagen op de Camino Frances voor tours die in het hoogseizoen beginnen. Dit is te wijten aan de hogere kosten die gemoeid zijn met het boeken van onze upgrade-optie of in gevallen waarin onze normale accommodatie leveranciers geen beschikbaarheid hebben, en een alternatieve, duurdere leverancier wordt gezocht met uw goedkeuring.

Extra Dagen/Activiteiten

Gun die vermoeide benen een beetje rust en boek een extra nacht om bezienswaardigheden langs de Camino Frances en in Santiago de Compostela te verkennen!

Santiago de Compostela: Het eindpunt van de pelgrimstocht, Santiago de Compostela, biedt veel meer dan de beroemde kathedraal met het altaar voor Sint Jakobus. Ontdek de pleinen en nauwe steegjes in het oude centrum van Santiago de Compostela, een UNESCO-Werelderfgoed dat wordt beschouwd als een van ‘s werelds mooiste stedelijke landschappen.

Sarria: Ontdek de middeleeuwse atmosfeer in de aantrekkelijke historische wijk van deze eeuwenoude, oorspronkelijk Keltische stad. Of neem een korte taxirit voor een bezoek aan het beroemde zesde-eeuwse klooster van Samos. Sarria is al sinds de middeleeuwen een van de belangrijkste plaatsen langs de Camino de Santiago. Gelegen op net iets meer dan honderd kilometer van Santiago is het bovendien een belangrijk beginpunt voor pelgrims.

Melide: Dit charmante marktplaatsje ligt ongeveer halverwege tussen Sarria en Santiago de Compostela. In het middeleeuwse stadscentrum met nauwe, kronkelende straten vol winkels, bars en restaurants. In een van de traditionele ‘pulperias’ kunt u de lokale specialiteit ‘pulpo’ (octopus) proeven’.

Boek Extra Dagen

 1. Kies WAAR u wilt verblijven.
 2. Beslis HOEVEEL NACHTEN u nodig heeft.
 3. Ga naar het  BOEKINGSFORMULIER en vul de ‘Extra Nachten/Andere Verzoeken’ sectie in

De prijs voor een extra nacht op al onze Camino wandelreizen begint vanaf € 40 per persoon per nacht of vanaf € 55 voor individuele wandelaars met eigen privékamer. Accommodatie voor alle etappes vanaf Sarria tot A Rua is vanaf € 50 per persoon per extra overnachting of vanaf € 70 voor alleenreizende wandelaars. Accommodatie in Lavacolla en Santiago begint vanaf € 55 per persoon per extra overnachting of vanaf € 80 voor alleenreizende wandelaars.

Uw Accommodatie

Door te verblijven in de allerbeste accommodatie langs de Camino Frances, verandert een ‘goede’ Camino wandeltocht in een ‘onvergetelijke’ Camino wandeltocht.

Om die reden zijn wij persoonlijk langsgegaan bij alle accommodatie waar u verblijft. Ervaar een mix van kleine familiehotels, boetiekpensionnetjes, casas rurales (lokale boerenhuisjes) en traditionele pazos (landhuizen).

Als fervente wandelaars, weten we dat u een plek wilt waar u ’s avonds heerlijk kunt ontspannen. Een plek waar een warme glimlach van uw gastheer/gastvrouw u direct, zodra u binnenkomt, welkom doet voelen. Wanneer u verblijft in stadjes of dorpen, kunt u de sfeer van de Camino in u opnemen. Locaties op het platteland bieden de mogelijkheid om te ontspannen en te genieten van de vredige omgeving met een glas lokale wijn!

Comfortabele bedden, privé-badkamers, een smakelijk ontbijt – dit zijn de dingen waar wij blij van worden, dus u kunt ervan uitgaan dat we alles op alles zetten om ze ook voor u te vinden.

Voor meer informatie over de soorten accommodatie die u kunt verwachten tijdens een wandelvakantie op Hillwalk Tours, kijk hier: Accommodatie tijdens uw wandeltocht

Als u een extra nacht in één van de locaties wilt verblijven, laat ons dit gewoon even weten.

Kamerupgrade?: Wilt u uzelf aan het einde van uw Camino trakteren op een beetje luxe? Dan raden we u aan om aan het einde van uw wandeling een upgrade aan te vragen voor de overnachting in de historische stad Santiago de Compostela.

De extra kosten van een upgrade bedragen gewoonlijk ongeveer € 75 per persoon en € 100 voor een eenpersoonskamer, maar we zullen u altijd informeren over de totale kosten voordat we uw boeking bevestigen. Vermeld uw verzoek voor een upgrade a.u.b. op uw boekingsformulier.

Let op:

Vanwege beperkte overnachtingsmogelijkheden langs de Camino de Santiago is het mogelijk dat we een locatie voor u boeken voor meer dan één nacht, met transfers van en naar de route. Deze transfers worden over het algemeen uitgevoerd door uw gastgevers of een lokaal taxibedrijf. De kosten zitten bij de prijs inbegrepen en het reisschema van de wandeling zal in deze gevallen niet veranderen.

Over het algemeen proberen wij accommodatie te boeken die zo dicht mogelijk bij lokale faciliteiten ligt. Als u op een afgelegen locatie verblijft (waar toegang tot lokale restaurants moeilijk is), zullen uw gastgevers zorgen voor een goede maaltijd.

Reisinformatie

Reizen naar en van uw Camino Frances wandelreis is makkelijk… als u weet hoe!

Zodra we uw boeking hebben ontvangen, sturen we u gedetailleerde informatie over het openbaar vervoer om uw reis zo eenvoudig mogelijk te maken.

Let er alstublieft op dat, afhankelijk van de dag en tijd van uw aankomst in Galicië, een taxi misschien noodzakelijk is voor een deel of de volledige reis naar het beginpunt van uw wandeltocht.

In de tussentijd, als u van te voren zelf al wat wilt plannen, hier zijn onze tips:

Vertrek uit Santiago de Compostela na uw Camino Frances wandeltocht:

Vertrek via de Luchthaven Santiago de Compostela, of reis met lokale bus- en treindiensten naar Madrid en andere vliegvelden in Spanje..

Reizen met de auto?

Als je jouw auto voor de duur van de rondreis bij de eerste of laatste accommodatie van de rondreis wilt laten staan, dan kun je voor aanvang van de rondreis rechtstreeks contact opnemen met de accommodatie-eigenaren om te controleren of dit mogelijk is. Wij zullen de contactgegevens van de accommodatie doorgeven.

Veelgestelde Vragen

Over onze Camino de Santiago wandelvakanties

CAMINO FRANCÉS: Wat is het Credencial del Peregrino (Pelgrimspaspoort)?

Het Credencial del Pelegrino of Pelgrimspaspoort is een klein boekje waarmee u uw voortgang langs de Camino kunt vastleggen door het verzamelen van zegels of sellos van vele van de accommodaties, cafés, winkeltjes, kerken enz. langs de route. Als uw reisroute tenminste de laatste 100 km van de wandeling naar Santiago omvat, dan zal de Credencial (minstens twee keer per dag gestempeld) dienen als het nodige bewijs om uw Compostela te verkrijgen (het certificaat van afronding van de Camino aangeboden door het Pelgrimsbureau in Santiago).

Wat is een individuele wandelvakantie?

Een zelfgeleide wandeltocht betekent dat u wandelt zonder gids.

We zullen u voorzien met alles dat u nodig heeft om de wandeling alleen of met goede vrienden met succes te voltooien. Wij plannen uw route, vervoeren uw bagage en tonen u alle plaatsen die een bezoek waard zijn. Maar u besluit zelf of u liever ’s ochtends een uurtje langer in bed blijft! Dit geeft u de vrijheid om in uw eigen tempo te genieten van de wandelpaden en het prachtige landschap.

Lees hier meer over de voordelen van een zelfgeleide wandeltocht in vergelijking met een wandeltocht met gids.

Hoe zijn de wandeltochten qua moeilijkheidsgraad ingedeeld?

Het kiezen van de juiste wandel tocht kan moeilijk zijn. Het is belangrijk om de balans van fysieke uitdaging en het comfort niveau dat u nodig heeft te overwegen. Om het u de beslissing wat makkelijker te maken, hebben wij een menu van Rustige, Gemiddelde en Uitdagende wandeltochten opgesteld.

Voordat we het verschil tussen de diverse niveaus uitleggen, is het belangrijk op te merken dat elke wandeltocht binnen een bepaalde regio dezelfde officiële wandelroute volgt. Bijvoorbeeld, als u in Kerry in Ierland gaat wandelen, maakt het niet uit of u een ‘Rustige of een ‘Uitdagende’ tocht kiest – u wandelt langs het officiële ‘Kerry Way’ pad. Om deze wandelroute toegangkelijk te maken voor alle wandelaars, hebben wij ofwel 1) de minder veeleisende secties van de route uitgezocht, of 2) de gemiddelde dagelijkse wandeling tussen de accommodaties verkort.

 1. Dezelfde route, gemakkelijker secties: Bijvoorbeeld, langs het Kerry Way in Ierland, zijn onze ‘Rustige’ wandeltochten beperkt tot de minder veeleisende secties van het wandelpad, terwijl onze ‘Uitdagende’ wandeltochten de gehele route omvatten, inclusief de moeilijkste secties.
 2. Dezelfe Route, Kortere Afstanden: Bijvoorbeeld, langs het Hadrian’s Wall Path in Engeland, kunt u de gehele route lopen op een 8-Daagse Uitdagende wandeltocht, of een 10-Daagse Gemiddelde wandeltocht. Echter, terwijl u voor de Uitdagende tocht een vlot tempo moet houden van 23 km per dag, geeft de Gemiddelde tocht een iets meer ontspannen tempo van een gemiddelde 18 km per dag.

Hieronder vindt u een algemeen overzicht van elke moeilijkheidsgraad. Merk op dat de cijfers voor de ‘Gemiddelde Dagelijkse Wandeling’ en ‘Wandeltijd’ kunnen verschillen tussen de regio’s. Slechte weeromstandigheden kunnen de gemiddelde wandeltijd, die is gebaseerd op een persoon van normale fitness lopende met een gematigde snelheid van ongeveer 4 km/u, beïnvloeden. De wandel tijd houdt rekening met het terrein, maar niet met de benodigde tijd voor pauzes, fotos enz.

Voor meer details over de dagelijkse aftstanden, het niveau van de klim en het terrein dat het wandelpad doorkruist, verwijzen wij u naar de reisroute pagina van elke individuele wandeltocht.

Rustige

 12-18km  3-6 uur

Onze Rustige wandelreizen zijn ontworpen met de parttime wandelaar in gedachten. Terwijl u toch een aantal beklimmingen kunt verwachten, bieden deze wandeltochten de kortste dagelijkse wandelingen, wat dus ook minder omhoog- en omlaag klimmen betekent. Dit geeft u ruim de tijd om van het landschap en de vergezichten te genieten, foto’s te maken, een lange lunch pauze te nemen en, indien nodig, de meer lastige delen van de wandeling te ondernemen.

Gemiddelde

 16-23km  4-7 uur

Onze Gemiddelde wandelreizen zijn geschikt voor mensen die gewend zijn aan regelmatige lichaamsbeweging. Ze bieden langere, maar toch haalbare dagelijkse wandelingen en geven u wat meer van een uitdaging zonder verder te gaan dan uw persoonlijke limieten. Er zijn meer beklimmingen per dag, maar hardere dagen worden in het algemeen gevolgd door rustigere dagen. U zult natuurlijk ook nog tijd hebben voor een ontspannen lunch pauze en om foto’s te nemen.

Uitdagende

 22-30km  5-9 uur

Onze Uitdagende wandelreizen zijn ontworpen voor de ervaren wandelaar en wandelaars die van een goede uitdaging houden. Ze bieden u de langste dagelijkse wandelingen met de hoogste beklimmingen aan en zullen uw uithoudingsvermogen testen door u vaak de hele dag te laten lopen. Zoals met al onze wandeltochten staat u natuurlijk een warme douche en de beste lokale gastvrijheid te wachten aan het einde van uw dagelijkse wandeling, zodat u elke avond lekker kunt ontspannen en uw batterijen opniew kunt opladen.
Waarom boeken bij Hillwalk Tours?

Ons kerndoel bij Hillwalk Tours is om ervaringen te creëren die mensen gelukkig maken. Enkele van de manieren waarop we dit proberen te bereiken en ervoor te zorgen dat u de best mogelijke ervaring met ons heeft, zijn:

De grootste keuze aan routes voor de paden die we aanbieden, gegarandeerd – We willen dat u deze gebieden van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid in uw eigen tempo verkent, met bijna 400 routes om uit te kiezen op 21 verschillende paden (en we zijn altijd op zoek om meer toe te voegen).

We boeken uw tour altijd direct – We huren geen derde partijen in om tours voor onze klanten te organiseren. We verkopen geen tours van andere derde partijen. We boeken en organiseren altijd al onze tours zelf.

Het creëren van onvergetelijke zelfgeleide wandeltochten is alles waar we ons op richten, niets anders! – We richten ons alleen op het creëren en organiseren van zelfgeleide wandeltochten, en niets anders! En we doen dit al geruime tijd (sinds 2008), met tot nu toe meer dan 20.000 wandeltochten die met ons zijn gemaakt, en dat worden er steeds meer…

U kunt uw tourinformatie gemakkelijk raadplegen! U ontvangt een specifiek Hillwalk Tours-account waar u kunt inloggen om toegang te krijgen tot al uw tourdocumenten, het GPS-bestand van de route en andere belangrijke details. Raadpleeg uw tourinformatie altijd en overal, op elk apparaat.

Wij doen niet aan kant-en-klare, generieke reisgidsen – We lopen persoonlijk elk pad dat we aanbieden en maken onze eigen gedetailleerde routebeschrijvingen. Door dit te doen, kunnen we u meer routes, route-opties en alternatieven bieden dan welk ander wandeltourbedrijf dan ook!

We worden altijd sterk aanbevolen door andere wandelaars – Onze tours en service hebben consequent 5 * beoordelingen van wandelaars ontvangen. Bekijk onze beoordelingen op GoogleFacebook & Tripadvisor.

U kunt uw tour beginnen op elke gewenste dag/datum – We beperken u niet om uw tour op specifieke data te boeken. Zo zorgen wij ervoor dat u uw tour kunt boeken om te beginnen op elke gewenste dag / datum tijdens het wandelseizoen.

We hebben routes die passen bij uw fitnessniveaus – We bieden 3 wandelniveaus; ‘Rustig’, ‘Gemiddeld’ & ‘Uitdagend’, die zijn ontworpen om te voldoen aan alle soorten fitnessniveaus en capaciteiten van wandelaars.

U kunt in u eigen tempo lopen – Aangezien al onze tours zelf-geleid zijn, kunt u de paden in uw eigen tempo bewandelen in plaats van u aan een strikt schema te moeten houden, waardoor u de vrijheid hebt om te genieten van de prachtige natuur en omgeving.

We zijn er 24/7 om u te ondersteunen – U kunt ons 24/7 dag of nacht telefonisch bereiken als u ooit extra ondersteuning nodig hebt tijdens uw wandeltocht.

We hebben een zeer lage aanbetaling – Onze aanbetaling van € 100/£ 100 is een van de laagste, zo niet de laagste, in de branche.

Bieden wij u ook wandelvakanties met gids aan?

Wandelvakanties met gids zijn niet beschikbaar bij Hillwalk Tours.

Laat u zich echter niet afschrikken om een zelfgeleide wandeltocht te maken. Met behulp van onze op maat gemaakte documentatie die u van tevoren ontvangt, d.w.z. routebeschrijvingen en -aanwijzingen, lokale geschiedenis en attracties, eetgelegenheden / avondmaaltijdsuggesties enz, bent u goed voorbereid, waardoor het perfect beheersbaar is om de route zelf te voltooien – en niets te missen van de lokale informatie en geschiedenis terwijl u over het pad wandelt!

Wanneer kunnen we onze Hillwalk Tours wandelvakantie beginnen?

U kunt uw wandeltocht starten op elke gewenste dag/datum binnen het wandelseizoen. In het algemeen valt het wandelseizoen voor de meeste van onze wandeltochten tussen maart en oktober, maar er zijn enkele uitzonderingen. Zie de individuele wandelreispagina’s voor meer informatie over de start- en einddatum van het wandelseizoen voor elke individuele wandelreis.

Betekent een 7-daagse reis 7 dagen wandelen?

Onze 7-daagse reizen omvatten 5 dagen wandelen. De eerste en de laatste dagen van al onze wandeltochten zijn reisdagen voor vervoer naar/uit de stad waar uw wandeling zal beginnen/eindigen. Als u 7 dagen wilt wandelen, kies dan één van onze 9-daagse reizen.

Bevat een 7-daagse reis 7 nachten accommodatie?

Op onze 7-daagse reizen worden 6 nachten accommodatie aangeboden – de eerste 6 nachten van uw wandelvakantie. Uw reis eindigt op dag zeven, zodra u uitcheckt bij de laatste accommodatie.

Wat is de eenpersoonstoeslag?

De eenpersoonstoeslag is een toeslag voor wandelaars die een eenpersoonskamer willen.

Dit is te wijten aan het feit dat de meeste accommodatieverschaffers hun kamers prijzen voor dubbele bezetting, wat betekent dat ze geen korting geven op de kamers, zelfs als ze maar door één persoon worden gebruikt. Bovendien hebben accommodatieverschaffers uiteengezet dat de kosten voor het schoonmaken van de kamer hetzelfde zijn, ongeacht het aantal mensen. Ook de potentiële kosten van het opgeven van een (of meerdere) tweepersoonskamer voor slechts één persoon tegen een goedkoper tarief, wanneer ze de kamer tegen het normale tarief aan meer dan één persoon kunnen verkopen, is te hoog.

Daarom is de totale tourprijs voor personen die een eenpersoonskamer aanvragen “de prijs per persoon plus de eenpersoonskamertoeslag”. Deze toeslag dekt de extra kosten die gepaard gaan met het opvangen van een individuele wandelaar op een eigen kamer.

Mogen we onze hond meenemen?

Het is niet mogelijk een hond op een Hillwalk Tours wandelvakantie mee te nemen. Helaas zijn huisdieren bij de meeste van onze accommodaties niet toegestaan.

Verder komt u op veel van de wandelpaden door landerijen en boerderij velden waar vee aanwezig is en waar honden dus niet zijn toegestaan.

Kunnen we in afwachting van onze reis bus-/treinkaartjes kopen?

Ja, bus- en treinkaartjes kunnen online voorafgaand aan uw reis gekocht worden. Specifieke vervoersinformatie is beschikbaar op de reispagina’s over elk wandelgebied.

Bij het boeken ontvangt u ook een stapsgewijze gids voor het openbaar vervoer waarin de mogelijke opties worden beschreven die u kunt nemen om u van uw aankomstluchthaven naar de startlocatie van uw tour te brengen.

Indien we met de auto komen, waar kunnen we tijdens onze wandelvakantie parkeren?

Over het algemeen kunnen we ervoor zorgen dat u bij uw eerste accommodatie kunt parkeren.

Indien u met de auto komt, laat ons dit van te voren even weten.

Over bagagevervoer en accommodatie

Moeten we onze eigen bagage tijdens de wandelvakantie dragen?

Nee, op al onze wandelreizen wordt uw bagage iedere dag tijdens uw wandeling naar uw volgende accommodatie gebracht. De bagage zal voor 4 uur ’s middags arriveren. Gewichtslimieten zijn van toepassing op elk stuk bagage en variëren van trail tot trail, dus raadpleeg uw wandelpakketdocumenten en communicatie die u voorafgaand aan uw tour hebt ontvangen voor de maximale gewichtslimiet die per tas op uw geselecteerde tour is toegestaan.

In wat voor soort accommodatie zullen we verblijven?

Tijdens uw wandeltocht verblijft u veelal in traditionele bed & breakfasts (B&B’s) / pensions en kleine hotels. B&B’s / pensions zijn vaak particuliere logementen, waar de vriendelijke gastheren reizigers in hun huizen verwelkomen. Om uw comfort te garanderen, zijn de meeste accommodaties waarin u verblijft persoonlijk gecontroleerd door een lid van het Hillwalk Tours-team. Bij uw accommodatie kunt u een warm welkom, een eigen badkamer (indien beschikbaar) en elke ochtend een smakelijk ontbijt verwachten (maar meestal geen andere maaltijden).

Als u van plan bent om de pelgrimsroute Camino Francés in Spanje te lopen, verblijft u tijdens uw wandeltocht meestal in familiehotels, boetiekpensiones (pensions), casas rurales (landhuisjes) en traditionele pazos (herenhuizen).

Voor meer informatie over de accommodatie waar u verblijft, zie het tabblad Accommodatie voor elk van onze tourregio’s.

Kunnen we een lijst met al onze accommodaties voor vertrek krijgen?

Ja, u ontvangt voor vertrek van uw reis een lijst met alle accommodaties waarin u verblijft. Zodra de laatste betaling voor uw tour is ontvangen, sturen we u een e-mail met een digitale pdf-kopie van uw wandelpakketdocumenten, zoals uw routebeschrijvingen, accommodatiegegevens en avondmaaltijdsuggesties enz. In deze pdf-kopie van uw wandelpakketdocumenten kunt u informatie vinden over elke accommodatie waar u tijdens uw tour verblijft*. U ontvangt ook via post een fysiek wandelpakket (ofwel naar uw huisadres of naar de eerste accommodatie op uw tour) met de essentiële fysieke items voor uw tour, zoals de vereiste kaarten voor het wandelparcours en bagagelabels.

*Als u ook liever een fysiek exemplaar van uw volledige wandelpakketdocumenten wilt ontvangen, is het van essentieel belang dat u binnen 48 uur na het boeken van uw tour per e-mail antwoordt om ons dit te laten weten.

Ligt onze accommodatie in de buurt van een stad/dorp?

In het algemeen proberen we accommodaties te boeken die zo dicht mogelijk bij de plaatselijke voorzieningen gelegen zijn. Als u op een afgelegen locatie verblijft (waar toegang tot plaatselijke pubs en restaurants niet haalbaar is), zal de eigenaar van de accommodatie waarin u verblijft voor een goede maaltijd zorgdragen.

Houd er alstublieft rekening mee dat wij, naar aanleiding van de beschikbaarheid van accommodatie, soms genoodzaakt zijn om een accommodatie the boeken in andere aangrenzende plaatsen. Wij regelen het vervoer van en naar de wandelroute. Op de meeste locaties zal dit geen probleem zijn, echter op sommige locaties kan de beschikbaarheid voor problemen zorgen. Voor meer informatie, kunt u gerust contact opnemen met diegene die uw tour aan het boeken is.

Wat is het verschil tussen een ‘twin’ en een ‘double’ kamer?

Een ‘twin’ kamer is een kamer voor twee personen met twee losse bedden. Een ‘double’ kamer heeft één groot bed (voor twee personen).

Voor meer gedetailleerde informatie over de verschillende kamertypes, zie de volgende pagina: Kamertypes

Over uw wandelpakket

Wat is in mijn wandelpakket inbegrepen?

Zodra de laatste betaling voor uw tour is ontvangen, ontvangt u een e-mail met een digitale pdf-kopie van uw wandelpakketdocumenten, zoals uw routebeschrijvingen, accommodatiedetails en avondmaaltijdsuggesties enz. U ontvangt ook een wandelpakket (hetzij naar uw huisadres of eerste accommodatie tijdens uw tour) die essentiële fysieke items voor uw tour zal bevatten, zoals de vereiste kaarten voor het parcours en bagagelabels*.

*Als u ook liever een fysiek exemplaar van uw volledige wandelpakketdocumenten wilt ontvangen, is het van essentieel belang dat u binnen 48 uur na het boeken van uw tour per e-mail antwoordt om ons dit te laten weten.

Een overzicht van de documenten en items die u in uw wandelpakket kunt verwachten, is als volgt;
– Routebeschrijving (persoonlijk voorbereid door een lid van het Hillwalk Tours team, dat elke stap van de tour heeft gelopen)
– Gedetailleerde wandelkaart(en)
Een waterdichte kaarthoes van hoge kwaliteit
Volledige details van uw accommodaties en waar u verblijft
– Onze tips voor de meest interessante bezienswaardigheden op uw route
– Een kijkje in de fascinerende plaatselijke geschiedenis
– Een gids voor de beste lokaties voor eten en drinken
Veiligheidsinformatie, contactgegevens voor noodgevallen en de landcode voor wandelaars

Verstrekt u GPS coördinaten?

De GPS-coördinaten van alle accommodaties waar u verblijft tijdens uw tocht vindt u in uw wandelpakket, dat u voor vertrek ontvangt. Bovendien vindt u in het pakket ook de GPS-coördinaten voor de trailheads (d.w.z. het begin- en eindpunt van uw dagelijkse wandelingen) voor de meeste van onze wandeltochten.

GPS-tracks voor uw wandelroute worden ook verstrekt en kunnen voorafgaand aan uw tour worden gedownload. Houd er rekening mee dat hoewel we er redelijk zeker van zijn dat de tracks correct en up-to-date zijn, we aanbevelen om ze niet als het enige hulpmiddel voor navigatie te gebruiken. De belangrijkste navigatiemiddelen blijven de wegmarkeringen langs het pad, onze routebeschrijvingen en de kaarten die we in het wandelpakket leveren.

Hoeveel wandel pakketten krijgen wij?

Zodra de laatste betaling voor uw tour is ontvangen, ontvangt u een e-mail met een pdf-kopie van uw wandeltourdocumenten. Dit PDF-document kan vervolgens worden doorgestuurd naar zoveel mensen binnen uw wandelgroep als u wilt.

Voor het wandelpakket dat fysieke items bevat zoals bagagelabels, kaarthoes, kaarten enz. en dat naar u wordt gepost (of wacht bij uw eerste accommodatie) – wordt er één wandelpakket per vier personen verstrekt. Daarom wordt voor een groep van 1 – 4 personen één wandelpakket verzonden. Voor 5 – 8 personen worden twee wandelpakketten verzonden, enz.

In welke taal is mijn wandel pakket beschikbaar?

Houd er alstublieft rekening mee dat alle informatie in onze Walking Packs, in het Engels zal zijn.

Over conditieniveaus

Hoe goed moet onze conditie zijn om op een wandelvakantie te gaan?

We proberen wandelroutes aan te bieden die geschikt zijn voor een groot aantal wandelaars en capaciteiten. Om dit te bereiken, bieden we 3 verschillende moeilijkheidsgraden, namelijk Rustig, Gemiddeld en Uitdagend. Het verschil tussen elke moeilijkheidsgraad zit in de gemiddelde afstand die u elke dag zult lopen. Qua hoogte verschilt het niet, want het exacte pad wordt nog steeds gevolgd. Daarom zijn dezelfde hoogteverschillen (het klimmen op en neer) van het pad meestal aanwezig, ongeacht de moeilijkheidsgraad. Afhankelijk van het parcours vindt u in uw routebeschrijvingen enkele alternatieve en gemakkelijkere route-opties voor delen van de wandelroute om u te helpen navigeren en moeilijkere delen van de route te omzeilen, maar dit is niet altijd het geval.

Het is belangrijk op te merken dat de moeilijkheidsgraden van Hillwalk Tours alleen gebruikt mogen worden als leidraad voor uw eigen conditie en wat u denkt dat u dagelijks aankunt. Uiteindelijk bent u het die uw eigen conditie het beste kent. We raden u ten zeerste aan om de afstanden en wandeltijden voor elke route die u overweegt te bekijken, samen met eventuele aanvullende opmerkingen op de specifieke tourpagina, voordat u boekt.

Wat is het verschil tussen Rustige, Gemiddelde en Uitdagende wandelreizen?

Het verschil tussen deze reizen zit hem in de afstand die u elke dag loopt:

 • Rustige reizen dekken een gemiddelde afstand van 12-16 km (7.5 – 10 mijl) per dag
 • Gemiddelde reizen dekken een gemiddelde van 18-22 km (11 – 14 mijl) per dag
 • Uitdagende reizen een gemiddelde van 24-28 km (15-18 mijl) per dag

Voor een gedetailleerd overzicht van hoe we onze wandeltochten beoordelen, zie het volgende; Wandeltocht Niveaus

Kunnen we een rustdag nemen?

Ja, we organiseren graag een extra nacht voor u op elke willekeurige locatie tijdens u wandeltour.

Suggesties voor interessante plaatsen voor een rustdag zijn beschikbaar op de reispagina’s over iedere wandelregio.

Over geld, vluchten en verzekeringen

Zijn bankmachines/creditcard faciliteiten op de route beschikbaar?

In de meeste grotere steden, dorpen en steden zijn geldautomaten aanwezig. Houd er rekening mee dat uw thuisbank u waarschijnlijk kosten in rekening brengt voor het opnemen van geld in het buitenland. Bovendien kunt u, als u een pinpas hebt, bij sommige winkels en cafés vaak contant geld krijgen via het ‘cashback’-systeem als u een aankoop doet met de kaart (vraag naar ‘cashback’).

Creditcards en bankpassen kunnen nu bijna overal worden gebruikt voor betaling. Er zijn echter nog enkele kleinere bedrijven die alleen contant geld accepteren, zoals kleinere winkels, B&B’s (voor lunchpakketten) of taxi’s (voor vervoer van of naar restaurants). We raden u daarom aan om wat contant geld (lokale valuta) mee te nemen als back-up.

Contactloze kaartbetalingen worden ook steeds vaker op veel plaatsen geaccepteerd (controleer de dagelijkse kaartlimieten voor gebruik).

Welke valuta heb ik nodig voor mijn wandelvakantie?

De munteenheid die in Spanje wordt gebruikt, is de euro (€). Daarom heb je euro’s nodig als je een Camino Francés-tour maakt.

Zijn vluchten en vervoer naar het begin en het einde van onze wandeltocht inbegrepen?

Vluchten en vervoer naar het begin en het einde van uw wandeltocht zijn niet inbegrepen bij onze wandeltochten. We bieden echter wel een gedetailleerde stapsgewijze handleiding met voorgestelde opties over hoe u vanaf tal van grote luchthavens met het openbaar vervoer naar de startlocatie van uw wandeling kunt komen. Zie bovendien voor meer reisinformatie het gedeelte ‘Reisinformatie’ op de individuele tourpagina voor elke route.

Moet ik verzekering afsluiten?

Hoewel een reisverzekering niet verplicht is om op wandelvakantie te gaan, raden we u ten zeerste aan om voor vertrek een adequate verzekering af te sluiten.

Helaas is een reisverzekering van derden niet beschikbaar via Hillwalk Tours en moet deze apart worden geboekt.

Wandeltocht Niveaus

Welke Camino de Santiago Wandeltocht Moet U Kiezen?

Het kiezen van de juiste wandel tocht kan moeilijk zijn. Het is belangrijk om de balans van fysieke uitdaging en het comfort niveau dat u nodig heeft te overwegen. Om het u de beslissing wat makkelijker te maken, hebben wij een menu van Rustige, Gemiddelde en Uitdagende wandeltochten opgesteld.

Voordat we het verschil tussen de diverse niveaus uitleggen, is het belangrijk op te merken dat elke wandeltocht binnen een bepaalde regio dezelfde officiële wandelroute volgt. Bijvoorbeeld, als u langs het Camino Frances gaat wandelen, maakt het niet uit of u een ‘Rustige of een ‘Uitdagende’ tocht kiest – u wandelt langs het officiële ‘Camino Frances’ pad. Om deze wandelroute toegangkelijk te maken voor alle wandelaars, hebben wij de gemiddelde dagelijkse wandeling tussen de accommodaties verkort voor de rustige en gemiddelde wandeltochten.

 • Dezelfe Route, Kortere Afstanden: Bijvoorbeeld, langs het Camino Frances pad kunt u de hele gedeelte van O Cebreiro naar Santiago de Compostela lopen op een 8-Daagse Uitdagende wandeltocht, een 10-Daagse Gemiddelde wandeltocht, of een 13-Daagse Rustige wandeltocht. Echter, terwijl u voor de Uitdagende tocht een vlot tempo moet houden van 27 km per dag, geeft de Gemiddelde tocht een iets meer ontspannen tempo van een gemiddelde 20 km per dag, en de Rustige tour geeft u een relaxed tempo van net over 14 km per dag.

Hieronder vindt u een algemeen overzicht van elke moeilijkheidsgraad. Merk op dat de cijfers voor de ‘Gemiddelde Dagelijkse Wandeling’ en ‘Wandeltijd’ kunnen verschillen tussen de regio’s. Slechte weeromstandigheden kunnen de gemiddelde wandeltijd, die is gebaseerd op een persoon van normale fitness lopende met een gematigde snelheid van ongeveer 4 km/u, beïnvloeden. De wandel tijd houdt rekening met het terrein, maar niet met de benodigde tijd voor pauzes, fotos enz.

Voor meer details over de dagelijkse aftstanden, het niveau van de klim en het terrein dat het wandelpad doorkruist, verwijzen wij u naar de reisroute pagina van elke individuele wandeltocht.

Rustig

10-14km 3-5 uur
Onze Rustige wandelreizen zijn ontworpen met de parttime wandelaar in gedachten. Terwijl u toch een aantal beklimmingen kunt verwachten, bieden deze wandeltochten de kortste dagelijkse wandelingen, wat dus ook minder omhoog- en omlaag klimmen betekent. Dit geeft u ruim de tijd om van het landschap en de vergezichten te genieten, foto’s te maken, een lange lunch pauze te nemen en, indien nodig, de meer lastige delen van de wandeling te ondernemen.

Gemiddelde

17-20km 5-7 uur
Onze Gemiddelde wandelreizen zijn geschikt voor mensen die gewend zijn aan regelmatige lichaamsbeweging. Ze bieden langere, maar toch haalbare dagelijkse wandelingen en geven u wat meer van een uitdaging zonder verder te gaan dan uw persoonlijke limieten. Er zijn meer beklimmingen per dag, maar hardere dagen worden in het algemeen gevolgd door rustigere dagen. U zult natuurlijk ook nog tijd hebben voor een ontspannen lunch pauze en om foto’s te nemen.

Uitdagend

23-29km 6-9 uur
Onze Uitdagende wandelreizen zijn ontworpen voor de ervaren wandelaar en wandelaars die van een goede uitdaging houden. Ze bieden u de langste dagelijkse wandelingen met de hoogste beklimmingen aan en zullen uw uithoudingsvermogen testen door u vaak de hele dag te laten lopen. Zoals met al onze wandeltochten staat u natuurlijk een warme douche en de beste lokale gastvrijheid te wachten aan het einde van uw dagelijkse wandeling, zodat u elke avond lekker kunt ontspannen en uw batterijen opniew kunt opladen.

Hoe Boeken

Hoe boek ik mijn wandelvakantie?

1. Ga door onze website browsen om uw favoriete wandelroute te vinden.

2. Kies het type wandelreis dat u wilt nemen: ‘Rustig’, ‘Gemiddeld’ of ‘Uitdagend’

3. Vervolgens, besluit hoeveel dagen u op reis wilt zijn

4. Klik op de ‘Boek Nu’ knop, rechtsboven op onze webpagina

5. Vul tenslotte ons boekingsformulier in en maak een aanbetaling van €100 per persoon

Wat zijn de betalingsmogelijkheden?

Aanbetalingen en verdere betalingen kunnen worden gedaan met behulp van:

1. Creditcard – via PayPal, voor Euro-betalingen, of via Stripe, voor Sterling-betalingen

Paypal, gebruikt door 180 miljoen mensen over de hele wereld voor het maken van veilige online creditcard betalingen). Let op: als u in het verleden reeds een PayPal rekening heeft geopend, dan moet u om een betaling te doen inloggen op deze rekening.

Stripe, een snelle en veilige manier voor het maken van online betalingen met Credit- of Debit kaart. Stripe behandeld elk jaar miljoenen transakties voor bedrijven over de hele wereld en is nu de geprefereerde betalingspartner voor veel grote bedrijven.

2. Bankoverschrijving – Instructies en accountgegevens voor het uitvoeren van een bankoverschrijving vindt u op ons boekingsformulier en ook in de e-mail met de gegevens voor de laatste betaling. U kunt ook rechtstreeks contact met ons opnemen voor de vereiste accountgegevens.

Wat gebeurt er nadat ik heb geboekt?

1. Als u met creditcard of bankpas heeft betaald, ontvangt u binnen 24 uur een e-mail ter bevestiging van de ontvangst van uw boekingsformulier en aanbetaling. In deze e-mail zult u worden gevraagd de gegevens te bevestigen.

Wanneer u betaalt via een overschrijving, kan het een aantal dagen duren voordat de betaling ons heeft bereikt. In dit geval ontvangt u een bevestigingse-mail met het verzoek uw gegevens te bevestigen zodra wij de betaling aan uw boekingsformulier hebben gekoppeld. Het zou kunnen dat u een automatische e-mail ontvangt met het bericht dat uw boekingsformulier is ontvangen, maar dat er geen betaling is binnengekomen – u kan dit bericht dan negeren.

2. Zodra uw bevestiging is ontvangen, beginnen wij met het maken van de boekingen voor uw reis. Daarom geldt: hoe eerder u ons deze bevestiging stuurt, des te eerder wij kunnen beginnen met het boeken van uw tour.

3. Nadat alle arrangementen voor uw tour zijn bevestigd (dit proces kan normaal gesproken tussen de vijf en tien werkdagen duren), ontvangt u een uitsplitsing van het openstaande saldo voor uw tour en een vervaldatum voor betaling.

4. Zodra de laatste betaling is ontvangen, sturen wij u een bevestigingsemail toe.

5. Pdf-versies van uw wandelpakket worden vervolgens per e-mail naar u verzonden, met daarin al uw tourdetails. De fysieke items die nodig zijn voor uw tour (bijv. kaarten, bagagelabels enz.) worden op uw huisadres of op de eerste accommodatie op uw tour doorgestuurd, waar het bij aankomst op u wacht. Als u heeft gevraagd om uw volledige wandelpakket te printen, wordt dit ook naar uw huisadres gestuurd of naar uw eerste accommodatie op de tour, waar het bij aankomst op u wacht.

6. U ontvangt een week voor de startdatum van uw tour een geautomatiseerde e-mail van ons, met wat aanvullende informatie om u te helpen bij uw voorbereiding voordat u op reis gaat.

7. Als u tijdens uw tour problemen hebt, kunt u ons 24/7 bereiken op ons noodnummer dat u in uw wandelpakket kunt vinden.

8. Nadat uw tour is afgelopen, sturen we u een feedbackformulier met betrekking tot uw tour en hoe het allemaal ging. We hechten enorm veel belang aan de feedback van onze klanten en de ervaring van onze tours, dus als u wat vrije tijd hebt, raden we u ten zeerste aan om dit feedbackformulier in te vullen, omdat het ons helpt om een service van hoge kwaliteit te blijven bieden en om verder te verbeteren waar nodig.

9. Ten slotte, als u anderen wilt vertellen over uw ervaring met Hillwalk Tours, kunt u een online beoordeling achterlaten op onze Google-, Facebook– of Tripadvisor-pagina’s.

Vergeet Niet..

ONMISBAAR:
Let op: een gedetailleerde lijst met aanbevolen uitrusting wordt bijgevoegd in uw wandelpakket

WATERBESTENDIGE JAS EN REGENBROEK – Je weet maar nooit wanneer je onverwachts bescherming nodig hebt tegen wind en regen. Bereid je dus goed voor door een ademende, waterbestendige jas en regenbroek in te pakken.

BASISLAGEN – Een dunne basislaag op de huid kan het beste gemaakt zijn van een ademend, vochtafvoerend materiaal. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een katoenen T-shirt voeren deze stoffen vocht weg van het lichaam – dit maakt het wandelen een stuk comfortabeler.

FLEECE – Dit materiaal is ideaal om warm te blijven in de koele maanden en op bergtoppen. ‘s Zomers geeft het de mogelijkheid om lagen uit te trekken wanneer er hard gewandeld wordt.

LICHTE, COMFORTABELE BROEK – Zorg ervoor dat je een broek kiest met stretch, of met genoeg ruimte om vrij te bewegen. Spijkerstof is niet geschikt voor wandelingen door heuvelachtig gebied en is duurt lang om te drogen.

VOCHTAFVOERENDE SOKKEN – Kies goed passende sokken die niet van katoen gemaakt zijn. Sokken die het vocht wegvoeren van de voeten werken goed tegen een zweterig gevoel. Ook verminderen deze sokken de kans op blaren en pijnlijke plekken.

CHOEISEL – We raden aan om comfortabele, waterbestendige en lichte “wandel- of bergschoenen mee te nemen. Let erop dat de schoenen een goede ondersteuning van de enkel bieden en dat het profiel grip geeft op rotsen, gras en modder.

 • Bij een wandeling in de Burren, het West of Ireland, de Dingle Way of de Great Glen Way, raden wij aan om het schoeisel zorgvuldig te kiezen en schoenen mee te nemen die geschikt zijn voor lange wandelingen over asfalt.
 • Veel wandelaars vinden lichte wandelschoenen voldoende en vaak comfortabeler voor de Speyside Way Whiskey Trail, en voor wandelaars die het asfaltgedeelte van Callander naar Lochearnhead op de Rob Roy Way wandelen
 • Voor de South Downs Way raden we goede zolen aan om te helpen bij stukken blootliggende vuursteen. Sommige wandelaars nemen zowel lichte schoenen als laarzen mee om voorbereid te zijn op ander terrein.
  • Onze tip: Zorg ervoor dat je nieuwe berg- of wandelschoenen altijd uitprobeert op een of twee lange wandelingen voordat je ze meeneemt op een wandelvakantie.

RUGZAK (met waterbestendige hoes) – Om alle benodigdheden in op te bergen, inclusief extra lagen kleding, regenbroek en -jas, EHBO-kit, camera, lunch, tussendoortjes en drinken. Onderschat niet hoe belangrijk het is om gehydrateerd te blijven! Neem elke dag op zijn minst 1 tot 2 liter water mee per persoon, afhankelijk van het weer.

WARME MUTS & HANDSCHOENEN – Essentieel, zelfs in de zomer, bij hoge hoogten en open vlakten.

CONTANT GELD – Neem voldoende mee voor de duur van de tour/hike: toegang tot pinautomaten en de mogelijkheid om met creditcard te betalen, zijn mogelijk beperkt.

EHBO-KIT & ISOLATIEDEKEN– Het is verstandig om een simpele EHBO-kit bij te hebben voor hulp bij schaafwonden, blaren en verstuikingen. Handig om mee te nemen zijn pleisters & wondzalfjes, steriele schoonmaakdoekjes, pijnstillers, een pincet (voor splinters en teken), verband, zinkoxide-tape of sporttape (voor blaren of verstuikingen) en een isolatiedeken van aluminiumfolie om warm – of koel – te blijven in het geval van een ongeluk.

FLUITJE & ZAKLAMP – Voor het onwaarschijnlijke geval dat je een noodsignaal moet uitzenden (fluitje/zaklamp) of wanneer de wandeling langer duurt dan verwacht (zaklamp).

MOBIELE TELEFOON – We raden iedereen aan om een mobiele telefoon aan te schaffen/mee te nemen. Dit stelt je in staat om contact op te nemen met de accommodaties en transfers van het pad, en eventueel om nooddiensten te bereiken in een geval van nood.

 • Bezoekers van andere Europese landen: De meeste Europese prepaid- en abonnementsklanten kunnen roaming gebruiken in Ierland en Noord-Ierland, maar informeer bij de provider voor de goedkoopste optie.
 • Bezoekers van buiten de EU (Verenigde Staten, Canada, etc.): Zorg ervoor dat je een GSM/UMTS-telefoon hebt die compatibel is voor Europese netwerken. Let er vooral op dat de telefoon beschikt over roaming of een geschikt buitenlandplan voor het land van bestemming (Ierland of Verenigd Koninkrijk voor onze Antrim tours). Als de GSM/UMTS-telefoon simlockvrij is, is het ook mogelijk om een Ierse of Britse SIM-kaart te kopen en deze tijdens het verblijf te gebruiken. Een andere mogelijkheid is om een goedkope prepaid-telefoon aan te schaffen bij aankomst.
 • Deze zijn vaak al beschikbaar vanaf €20 of £15. Het beltegoed kan vervolgens met een creditcard worden bijgevuld.
 • Zorg ervoor dat je telefoon volledig is opgeladen voordat je begint aan een wandeltocht. Er zijn misschien plekken waarop er geen bereik is, maar over het algemeen dekt het mobiele signaal een groot gebied.

REISADAPTER – In Ierland en het Verenigd Koninkrijk gebruikt men stopcontact type G, met drie pinnen – het voltage is 230V.

EXTRA SUGGESTIES:
ZONNEBRANDCRÈME, ZONNEBRIL EN (ZONNE)HOED (april tot september) – Laten we hopen dat deze van pas zullen komen!

INSECTENSPRAY & KLAMBOE (alleen mei tot september) – Meest belangrijk voor Schotland maar ook goed om te hebben voor andere regio’s. Onze tip: Smidge – een product ontwikkeld in Schotland en beschouwd als de nummer 1 Muggenspray in het VK.

CAMERA – Absoluut noodzakelijk om de adembenemende landschappen vast te leggen, wat weer helpt wanneer je tegen je vrienden en familie wilt opscheppen over de reis.

KOMPAS – Een kompas (en de vaardigheid om ermee om te gaan) is een goed idee maar niet noodzakelijk voor onze Ierse tours.

WANDELSTOKKEN – Dit hulpmiddel vergroot balans en verlicht de druk op de knieën, met name op moeilijker terrein. Een paar is het beste, maar ook één stok kan al veel doen.

GAMASCHEN – Door het bovenste deel van de schoenen en het onderste deel van de benen te bedekken, blijven je voeten en broek droog – zelfs in nat gras of moerassig terrein.

OORDOPPEN – We weten hoe belangrijk het is om een goede nachtrust te hebben tussen het wandelen door. Het kan echter zo zijn dat er gasten in het gasthuis verblijven die andere plannen hebben voor hun nacht. En simpel paar oordopjes verzekert een diepe slaap en fijne dromen!

Tijdens Uw Wandelreis

Zijn er specifieke in- en uitchecktijden bij elke accommodatie?

Uw kamer is elke dag uiterlijk vanaf 16.00 uur klaar en soms al eerder.

De inchecktijden bij uw accommodatie zijn over het algemeen niet voor 16.00 uur. Het is mogelijk dat u iets eerder kunt inchecken (bijvoorbeeld rond 15.00 uur), maar dit is niet gegarandeerd. Als u een eerdere inchecktijd wilt aanvragen, dient u van tevoren contact op te nemen met de gastheer/-vrouw van uw accommodatie om dit te bespreken.

Als u verwacht na 18.00 uur bij uw accommodatie te arriveren, dient u uw gastheer/-vrouw hiervan vooraf op de hoogte te stellen (met name B&B’s & Pensions). Redenen hiervoor kunnen zijn dat uw vlucht vertraging heeft, dat u nog aan het wandelen bent of dat u voor het inchecken bent gestopt om iets te eten of te drinken. Door ze van tevoren te laten weten, kunnen de hosts dienovereenkomstig plannen en ook geruststellen dat alles in orde is.

De uitchecktijd is meestal 10.00 uur, maar dit kan variëren, daarom is het vaak het beste om de uitchecktijden rechtstreeks met de gastheer/-vrouw van uw accommodatie te bespreken.

Hoe laat zal mijn bagage arriveren?

Uw bagage komt iedere dag voor 2 uur ‘s middags aan.

Wat voor soort ontbijt is beschikbaar?

Een smakelijk ontbijt is belangrijk om u voor te bereiden op de dag vol wandelen en avontuur die voor u ligt. Bij uw accommodatie kunt u een warm ontbijt, een continentaal ontbijt of misschien zelfs beide vinden!

In sommige gevallen, waar we geen andere keuze hebben dan u te boeken in een accommodatie waar geen ontbijt wordt geserveerd, zullen we de kosten van het ontbijt aftrekken van uw tourprijs, zodat deze in plaats daarvan kunnen worden gebruikt om ontbijt te kopen in een nabijgelegen café/restaurant.

De meeste gastheren/-vrouwen van accommodaties zullen altijd proberen zo goed mogelijk rekening te houden met dieetwensen, op voorwaarde dat ze van tevoren op de hoogte worden gesteld. Daarom, als u dieetwensen heeft (bijv. veganistisch, vegetarisch, etc.), laat het ons dan weten in de het “Eventuele dieetwensen/allergieën?” veld op ons boekingsformulier bij het boeken.

Houd er rekening mee dat niet alle bedrijven gemakkelijk kunnen voldoen aan dieetwensen, zoals vegetarisch, veganistisch, glutenvrij, enz., vooral in meer afgelegen en landelijke gebieden. Als u een specifiek dieet nodig heeft, raden we u aan dit van tevoren te informeren of met uw gastheer/-vrouw te bespreken. Misschien vindt u het ook handig om een app te downloaden, zoals Vanilla Bean of Happy Cow, beide beschikbaar op Android en iOS, om u te helpen een locatie te vinden die aan uw behoeften voldoet.

Waar kan ik elke dag lunchen? Kan ik een lunchpakket langs het pad ophalen?

In je routebeschrijving geven we een lijst van plaatsen waar je elke dag minstens één café, pub, winkel of restaurant kunt verwachten. Openingstijden kunnen echter veranderen, sommige plaatsen gaan pas ‘s middags open en bedrijven kunnen onverwachts sluiten. We raden je daarom aan om ook bij je accommodatie te informeren waar je de volgende dag kunt lunchen, langs de route of aan het begin van de wandeling.

Als het niet mogelijk is om overdag eten of drinken te kopen, kun je een lunchpakket kopen voordat je begint in de ochtend, vooral als het een lange wandeling is. Als er geen winkels in de buurt zijn, kan de gastheer tegen een redelijke prijs op verzoek voor een lunchpakket zorgen.

De meeste gastheren/-vrouwen van accommodaties zullen altijd proberen zo goed mogelijk rekening te houden met dieetwensen, op voorwaarde dat ze van tevoren op de hoogte worden gesteld. Daarom, als u dieetwensen heeft (bijv. veganistisch, vegetarisch, etc.), laat het ons dan weten in de het “Eventuele dieetwensen/allergieën?” veld op ons boekingsformulier bij het boeken.

Houd er rekening mee dat niet alle bedrijven gemakkelijk kunnen voldoen aan dieetwensen, zoals vegetarisch, veganistisch, glutenvrij, enz., vooral in meer afgelegen en landelijke gebieden. Als u een specifiek dieet nodig heeft, raden we u aan dit van tevoren te informeren of met uw gastheer/-vrouw te bespreken. Misschien vindt u het ook handig om een app te downloaden, zoals Vanilla Bean of Happy Cow, beide beschikbaar op Android en iOS, om u te helpen een locatie te vinden die aan uw behoeften voldoet.

Waar kan een avondmaaltijd halen?

Over het algemeen kunt u een avondmaaltijd kopen in één van de plaatselijke restaurants, cafés of pubs dichtbij uw accommodatie. Als er geen restaurants/cafés/pubs in de buurt zijn, dan kunt u een maaltijd bij uw gastheer/gastvrouw kopen.

De meeste gastheren/-vrouwen van accommodaties zullen altijd proberen zo goed mogelijk rekening te houden met dieetwensen, op voorwaarde dat ze van tevoren op de hoogte worden gesteld. Daarom, als u dieetwensen heeft (bijv. veganistisch, vegetarisch, etc.), laat het ons dan weten in de het “Eventuele dieetwensen/allergieën?” veld op ons boekingsformulier bij het boeken.

Houd er rekening mee dat niet alle bedrijven gemakkelijk kunnen voldoen aan dieetwensen, zoals vegetarisch, veganistisch, glutenvrij, enz., vooral in meer afgelegen en landelijke gebieden. Als u een specifiek dieet nodig heeft, raden we u aan dit van tevoren te informeren of met uw gastheer/-vrouw te bespreken. Misschien vindt u het ook handig om een app te downloaden, zoals Vanilla Bean of Happy Cow, beide beschikbaar op Android en iOS, om u te helpen een locatie te vinden die aan uw behoeften voldoet.

Zijn er droogvoorzieningen beschikbaar bij mijn accommodatie?

Het merendeel van uw gastvrouwen en -heren kunnen u helpen bij het drogen van uw wandelspullen.

Hoe ga ik om met dieren die ik tijdens mijn wandeling tegenkom?

Veel van de wandelpaden lopen door privélandbouwgrond. Dit betekent dat boeren hun vee (zoals runderen, schapen, geiten etc.) kunnen laten grazen in dezelfde velden waar u doorheen loopt. Sommige dieren kunnen er intimiderend uitzien. Maak u echter geen zorgen, u zult merken dat deze dieren eigenlijk vrij schuw zijn. Blijf op een normale manier lopen (niet rennen) en u zou geen problemen moeten hebben. Let daarnaast op eventuele borden die de boer heeft aangebracht.

Meer informatie over hoe om te gaan met dieren tijdens u wandeltour vind u in het veiligheidsinformatie- en landcodedocument dat u in uw wandelpakket kunt vinden.

Heb ik mobiele/gsm-ontvangst?

De meeste gebieden hebben ontvangst voor mobiele telefoons, zelfs als u aan het wandelen bent. Het is echter mogelijk dat u door sommige afgelegen gebieden reist waar de ontvangst beperkt of helemaal niet beschikbaar is.

Het is belangrijk op te merken dat, als u zich ooit in een noodgeval bevindt, mobiele telefoons/gsm’s nog steeds contact kunnen opnemen met de alarmnummers, zelfs zonder ontvangst van mobiele/gsm’s.

Heeft onze accommodatie Wi-Fi verbinding?

Ja, in de meeste accommodaties is wifi beschikbaar, maar dit is niet gegarandeerd. Bovendien is de wifi-kwaliteit, vanwege de afgelegen locaties van sommige accommodaties, niet altijd de beste.

Zijn de paden duidelijk aangegeven?

Ja, over het algemeen zijn de meeste routes zeer duidelijk bewegwijzerd met een markering direct voor en na elke afslag. Als u ooit twijfelt, kunt u ook de Hillwalk Tours-routebeschrijvingen of -kaarten in u wandelpakket bekijken.

Zal mijn wandeltocht taxitransfers omvatten?

Ja, het is mogelijk dat uw tour taxitransfers bevat om u van en naar het parcours te brengen. De reden hiervoor is:

 • Vanwege de beperkte accommodatiemogelijkheden op sommige locaties tijdens uw tour, moeten we u mogelijk een accommodatie boeken waarvoor transfers van/naar het start-/eindpunt van uw wandeling nodig zijn.
 • Vanwege beperkte accommodatie-opties of geen beschikbaarheid in accommodatie, moeten we u mogelijk voor meer dan één nacht in dezelfde accommodatie boeken om meerdere locaties te dekken, in welk geval taxitransfers vereist zijn om u van en naar het parcours te brengen.
 • Vanwege minimale vereisten voor overnachtingen in accommodaties op bepaalde routes, hebben we soms geen andere keuze dan u meerdere nachten op dezelfde locatie te laten verblijven en gebruik te maken van transfers om u van en naar het parcours te brengen.

De kosten van deze taxitransfers die u van en naar het parcours brengen, zijn inbegrepen in de tourprijs en hebben geen invloed op uw reisroute, d.w.z. u loopt nog steeds de exacte route zoals vermeld.

Klimaat

Galicië ligt aan de Atlantische kust in het noordwesten van Spanje. Het klimaat is daarom anders dan op veel andere populaire Spaanse vakantiebestemmingen. De regio heeft relatief milde en regenachtige winters en vrij zonnige zomers met lagere temperaturen dan de rest van Spanje.

De lente kan nat en winderig zijn, maar de wandelomstandigheden zijn koeler dan in de zomer. Nachten zijn vaak koud en er is veel regen, met name in bergachtige gebieden. Augustus is de warmste maand in Galicië, met een gemiddelde temperatuur van 18 °C, maar korte hittegolven kunnen ‘s zomers plaatsvinden met hoogtepunten van rond de 30 °C. In deze tijd is het beboste en beschaduwde landschap van Galicië aangenamer dan andere delen van Spanje. In de vroege herfst is het weer stabieler en koeler, maar in de latere maanden is er weer kans op zware regenval.

Weather Camino

Lees meer

Galicische keuken: 12 lekkernijen op de Camino Frances

Er zijn veel redenen om de Santiago de Compostela route te bewandelen, maar een van de grootste plezieren onderweg is...

februari 22, 2020 by

Duurzaam reizen: Compostela de Santiago

Een groot aantal pelgrims wandelt elk jaar door Galicië om de Compostela de Santiago, het officiële certificaat van de Camino...

november 25, 2019 by

Sint Jacob: wie was dat? Camino geschiedenis

Miljoenen pelgrims hebben de wereldberoemde tocht naar Santiago de Compostela afgelegd. Vandaag de dag is de pelgrimsroute nog steeds populair,...

juli 31, 2019 by

6 Wandeltips voor wandelaars op de Camino

De Camino de Santiago spreekt tot de verbeelding van allerlei soorten wandelaars. De pelgrimstocht naar Santiago de Compostela wordt jaarlijks...

april 22, 2019 by

10 Redenen om Santiago de Compostela te bezoeken

Of je nou naar Santiago de Compostela afreist om de indrukwekkende kathedraal te bewonderen, het historische centrum te bewandelen of...

oktober 19, 2018 by

Typisch Galicisch: geschiedenis van Galicië

Galicië is een van de zeventien autonome regio’s van Spanje. Grenzend aan Portugal en met een kustlijn aan zowel de...

augustus 30, 2018 by

9 weetjes over de Camino – Infographic

Alles weten over de Camino de Santiago? Onze 9 favoriete weetjes over de bedevaart naar Santiago staan uitgebeeld in deze...

oktober 13, 2017 by

Reisinspiratie: beste boeken ooit over Camino de Santiago

Op zoek naar reisinspiratie voor het ondernemen van de beroemde Camino Frances voettocht? Benieuwd naar de belevenissen en tips van...

oktober 4, 2017 by

Bezienswaardigheden Santiago: genieten na de Sint-Jacobsroute

De Camino de Santiago pelgrimsroute is natuurlijk een ontzettend bijzondere ervaring op zich. Toch eindigt de reis niet direct zodra...

september 27, 2017 by

Camino tips: pelgrimstocht Santiago de Compostela

Hoe vaak laat je je pelgrimspaspoort stempelen? Waar begin je met wandelen? Hoe begroet je pelgrims onderweg? Lees deze Camino...

september 18, 2017 by

Camino feiten: 9 weetjes over de bedevaart naar Santiago

1. Het logo van de Camino is een Sint Jacobsschelp. Dit symbool is terug te zien op talloze plaatsen langs...

september 8, 2017 by

Weg naar Compostela: 9 hoogtepunten

Religie is al lang niet meer de enige reden dat mensen pelgrimsreizen ondernemen. De weg naar Compostela wordt bewandeld door...

juli 18, 2017 by