6 Wandeltips voor wandelaars op de Camino

door april 22, 2019

De Camino de Santiago spreekt tot de verbeelding van allerlei soorten wandelaars. De pelgrimstocht naar Santiago de Compostela wordt jaarlijks door honderdduizenden mensen bewandeld. Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om de Camino te lopen en elke pelgrim verwacht iets anders uit de ervaring te halen. Een paar zaken zijn echter universeel. Deze 6 wandeltips komen van pas voor elk soort wandelaar op de Camino.

Foto: Jorge Luis Ojeda Flota / Unsplash

6 Wandeltips op de Camino

Is jouw wandeling langs de Camino een spirituele ontdekkingsreis of een fysieke uitdaging? Deze wandeltips zijn toepasbaar op elke soort ervaring langs de Camino de Santiago.

1. Boek op tijd

De Camino is de laatste jaren gegroeid in populariteit. Mensen reizen van over de hele wereld naar Spanje om deze lange afstandswandeling te maken. De refugios (hostels), hotels en bed & breakfasts langs de route zitten dus vaak vol. Zeker voor wie in het hoogseizoen wil wandelen, is het daarom belangrijk om accommodatie langs de wandelroute al ruim op tijd te boeken.

Bij de Camino raden we aan om op zijn minst twee maanden van tevoren te boeken, maar als het kan zelfs eerder. Plaats een boeking langs de Camino voor 31 mei 2019 om gratis het fotoboek The Way of St. James te onvangen.

2. Laat elektronica thuis

De Camino de Santiago is een van die zeldzame ervaringen waarbij het nog mogelijk is om technologie even helemaal achter je te laten. Ontkoppel letterlijk en laat de laptop en tablet gewoon thuis. Ook een telefoon met gps is niet nodig, aangezien de Camino route duidelijk staat aangegeven met wegwijzers.

Probeer contact te leggen met andere pelgrims. Neem de tijd om in de avonden een boek te lezen of naar de zonsondergang te kijken. Geniet van de uitzichten van het Spaanse platteland en kom tot rust in de natuur.

3. Wandel in je eigen tempo

Iedereen heeft een ander wandeltempo dat goed aanvoelt. De een vindt het fijn om lekker snel door te stappen, terwijl de ander alles juist graag de tijd neemt om een route af te leggen. Sommigen zullen het laatste deel van de Camino Frances in zes dagen bewandelen, terwijl anderen hier zo’n twee weken voor uittrekken.

Het is belangrijk om een wandeltempo te kiezen dat fijn voelt. Wie een uitdaging zoekt en lange dagen wil maken, kan kiezen om de Camino sneller te lopen. Wie de reis liever op een rustig tempo maakt en bijvoorbeeld de tijd wil nemen voor uitgebreide maaltijden of bezichtigingen onderweg, kan ervoor kiezen om de Camino de Santiago langzamer te bewandelen.

Wandelvakanties langs de Camino
Individuele wandelvakanties vanaf €299! Accommodatie en bagage vervoer inbegrepen.
Ontdek nu!

4. Wees voorbereid op elk soort weer

Galicië staat bekend om de onvoorspelbare weersomstandigheden. Ook in de zomer kan het – met name in de bergen – fris worden en kan er neerslag vallen. In de blote zon is het misschien erg heet, maar in de schaduw kan er toch een koele bries zijn. Tijdens het wandelen zijn stevige wandelschoenen noodzakelijk, maar voor in de avonden is het fijn om ook sandalen of lichtere schoenen voorhanden te hebben.

Hoewel je tijdens het wandelen niet te veel gewicht wil dragen, is het belangrijk om de juiste kleding en wandeluiterusting mee te hebben. Daarom zorgen wij er bij onze wandelingen voor dat de baggage elke dag van accommodatie tot accommodatie wordt gebracht.

5. Schrijf je ervaringen op

Het is niet ongebruikelijk voor pelgrims op de Camino om de vele indrukken van de reis als overweldigend te ervaren. De fascinerende landschappen, de onverwachtse ontmoetingen met andere pelgrims, de lichamelijke inspanning tijdens het wandelen en de stille avonden om te reflecteren – het is nogal wat. Om dit alles te verwerken, kan het fijn zijn om een soort dagboek bij te houden tijdens de tocht.

Wie tijdens de Camino elke dag een paar ervaringen opschrijft, heeft ook meteen de ultieme souvenir. Jaren later is het mogelijk weer helemaal na te genieten van de onvergetelijke pelgrimstocht door het dagboek weer eens door te bladeren. Een paar goede vragen om te beantwoorden in een dagboek tijdens de Camino zijn bijvoorbeeld:

  • Waar ben ik dankbaar voor?
  • Wat hoop ik te leren tijdens deze ervaring?
  • Welke tegenslag heb ik vandaag overwonnen?
  • Wat is anders dan ik verwacht had van de Camino?
  • Welke plek hoop ik later nog eens te bezoeken?

6. Leer van anderen

Een van de mooiste dingen aan de Camino de Santiago is het feit dat je nooit alleen bent. In 2018 wandelden ruim 300.000 pelgrims de route naar Santiago de Compostela. Deze groep mensen is bijzonder divers. Allerlei leeftijden, nationaliteiten en beroepen zijn vertegenwoordigd. Sommige pelgrims zijn ervaren wandelaars; anderen maken voor het eerst een lange afstandswandeling.

Wees niet bang om vragen te stellen aan andere pelgrims. Iedereen is immers wel ergens in gespecialiseerd. Sta open voor de dingen die je van elkaar kan leren. Een taal, misschien, of een recept. Maar ook bijvoorbeeld een handigheid die van pas komt bij het wandelen zelf. Het is goed mogelijk dat de allerbeste wandeltips juist onderweg op je pad komen. Ongeacht de persoonlijke redenen waarom je besluit de Camino de Santiago te lopen, het zal hoe dan ook een leerzame ervaring worden.

Comments

comments