door oktober 17, 2017

Sint Jacob, Jakobus de Meerdere, Sint Jakobus, Santiago: deze Bijbelse figuur kent vele namen, maar wie was hij precies? En wat heeft hij te maken met de Camino pelgrimstocht, die ook wel wordt beschreven als de Sint-Jacobsweg? Een geschiedenislesje over Sint Jacob.

Sint Jacob, of Sint Jakobus, was een van de twaalf apostelen van Jezus. Hij werd geboren in Betsaïda, een dorp aan het Meer van Tiberias, in het huidige Israël. Er is weinig bekend over zijn jeugd, hoewel men uit geschriften heeft kunnen afleiden dat hij de zoon was van de visser Zebedeüs en de broer van de apostel Johannes. Er wordt bovendien vermoed dat hij een neef van Jezus was, hoewel deze theorie niet door iedereen wordt geaccepteerd. Wat wel duidelijk is, is dat Sint Jacob een trouwe volger was van Jezus – samen met Petrus en zijn broer Johannes, wordt hij gezien als een van de drie belangrijkste discipelen.

Van Sint Jacob naar Santiago

Volgens legendes reisde Sint Jacob naar Spanje om daar het woord van Christus te verspreiden. Hij zou hier zo’n zeven jaar hebben doorgebracht voordat hij terugkeerde naar Jerusalem. In het jaar 44 stierf Sint Jakobus als eerste van de apostelen een martelaarsdood, toen hij onder bevel van Herodes Agrippa, koning van de Herodianen, werd onthoofd. Na zijn dood zou het lichaam van Sint Jacob in een bootje geleid door een engel naar het Iberische Schiereiland zijn gebracht, waarna de heiligman werd begraven op de plek waar nu Santiago de Compostela ligt. De plaats is zelfs naar hem vernoemd: de Spaanse naam van Sint Jacob, Santo Iago, werd verkort als Santiago.

sint jacob sint jakobus sint jacobsweg kathedraal

De resten van Sint Jacob zouden begraven liggen onder de kathedraal van het Spaanse Santiago de Compostela, het eindpunt van de Sint-Jacobsweg. Foto: Lanzi / GNU Free Documentation License, version 1.2

Hoewel er verschillende geschriften zijn die deze legendes gedeeltelijk of geheel tegenspreken (zo is het waarschijnlijk dat Sint Jacob voor zijn dood nooit in Spanje is geweest) is de religieuze relevantie van Santiago de Compostela nog altijd enorm. In de middeleeuwen groeide de plaats uit tot het populairste bedevaartsoord in Europa; ook nu is de Camino de Santiago nog een erg populaire pelgrimsroute, onder zowel religieuze als niet-religieuze reizigers. De Camino wordt in het Nederlands ook wel de Sint-Jacobsweg genoemd. In Spanje beschouwt men Sint Jakobus als beschermheilige, net als in Chili, Nicaragua en Den Haag.

Naamdag Sint Jakobus

De belangrijkste dag om te onthouden in verband met de Camino de Santiago is 25 juli. Dit is de naamdag van Sint Jacob en een van de grootste jaarlijkse gebeurtenissen in Galicië en Santiago de Compostela. Tijdens de feestdag bruist het Galicië van de culturele evenementen en straatfeesten. Ook vinden er speciale kerkdiensten plaats om het leven en werk van Sint Jacob te eren. Het is erg bijzonder om deze dag mee te maken na een reis over de Sint-Jacobsweg. De vieringen beginnen overigens al zo’n tien dagen voor de vijfentwintigste.

Wist je dat?

De jakobsmantel of sint-jakobsschelp is vernoemd naar Sint Jacob evenals het Jakobskruis, een kruis in de vorm van een dolk of zwaard. Deze symbolen zijn nog altijd veel te zien langs de Camino de Santiago of Sint-Jacobsweg. Benieuwd naar deze adembenemende voetreis door Galicië? Leer meer over de route en stel jouw perfecte wandelreis samen op onze Camino Frances pagina!

Comments

comments