> Hillwalk Tours Reisblog > Buiten de Gebaande Paden > Typisch Galicisch: geschiedenis van Galicië
POSTED BY augustus 30, 2018

Galicië is een van de zeventien autonome regio’s van Spanje. Grenzend aan Portugal en met een kustlijn aan zowel de Atlantische Oceaan als de Cantabrische Zee, vormt het gebied het noordwestelijke puntje van het Iberisch Schiereiland.

De regio staat met name bekend om de pelgrimsroute naar hoofdstad Santiago de Compostela, de dramatische kustlijn en de geliefde Galicische keuken. Waar veel mensen echter maar weinig vanaf weten, is de geschiedenis van Galicië. Van Kelten tot Romeinen en van de middeleeuwen tot nu: dit is het verhaal van Galicië door de eeuwen heen.

Eerste bewoners Galicië

Aan opgravingen hebben archeologen kunnen zien dat Galicië al sinds de laatste ijstijd wordt bewoond. In de Eirós-grot zijn dierenresten en stenen objecten gevonden die stammen uit de tijd van neanderthalers. De eerste grootschalige cultuur die sporen heeft achtergelaten in het landschap was een megalithische cultuur die zich langs de West-Europese kust verspreidde. Het Galicische landschap was rijk aan tin en goud, waardoor mensen in dit gebied al duizenden jaren geleden bronzen en gouden objecten handelden.

geschiedenis van Galicië Galicisch castro cultuur kelten

Castro Baroña is een van de vele overblijfselen van de Keltische Castro-cultuur. Foto: AnaisGoepner, gedeeld onder CC BY-SA 4.0

Keltisch volk

Van de IJzertijd tot ongeveer tweeduizend jaar geleden floreerde de Castro-cultuur in het gebied dat toen Gallaeci werd genoemd. Dit volk leefde in castros, ringvormige forten die meestal werden gebouwd op heuvels en kliffen. Resten van deze structuren zijn nog altijd te bewonderen langs de kust van Galicië. De Castro-cultuur stond in de vroege Romeinse tijd bekend als een Keltisch volk. Vanaf de tweede eeuw v.Chr. kwamen Romeinse troepen de regio binnen, maar het gebied werd pas rond het jaar 25 v.Chr. onderdeel van het Romeinse Rijk.

Galicische middeleeuwen

Toen in de vroege middeleeuwen het Romeinse Rijk uit elkaar aan het vallen was, namen verschillende stammen de macht over. Het eerste middeleeuwse koninkrijk dat in Europa werd door de Sueben gesticht in Galicië in 411, toen het Romeinse Rijk nog bestond. Ruim een eeuw later viel dit koninkrijk in handen van de Visgoten.

In de achtste eeuw kwam een flink deel van het Iberisch Schiereiland in het bezit van de islamitische Moren. Galicië werd echter nooit geheel veroverd. Later werd het gebied onderdeel van het christelijke Koninkrijk Asturië. Vanaf de negende eeuw begon Santiago de Compostela een symbolische betekenis te krijgen voor christenen. De Sint-Jacobsroute werd een van de belangrijkste pelgrimsroutes in Europa. De regio werd een onderdeel van de Kroon van Castillië, een unie van koninkrijken die een groot deel van het huidige Spanje besloegen.

galicië typisch galicisch geschiedenis van Galicië a coruna

In Galicië liggen talloze voorbeelden van prehistorische monumenten, zoals deze steencirkel in de buurt van A Coruña. Foto: Susana Fernández / Unsplash

Spaanse Rijk

Vanaf de late vijftiende eeuw werd de Galicische taal steeds meer vervangen door het Spaans. In deze tijd begon ook het Spaanse Rijk zich uit te breiden over de wereld. De regio raakte verwikkeld in oorlogen die Spanje voerde tegen de Fransen, de Britten en de Nederlanders. Toen in 1809 Franse troepen van Napoleon Galicië binnenvielen, werden zij al na enkele maanden verdreven door verzetsstrijders.

Autonoom Galicië

In 1936 werd er in Galicië een statuut van onafhankelijkheid aangenomen. Een maand later brak echter de Spaanse Burgeroorlog uit, gevolg door de totstandkoming van het dictatoriale regime van Franco. Na de dood van Franco in 1975 kon het zelfbestuur van Galicië tot een feit gemaakt worden. In 1981 waren de eerste verkiezingen gehouden voor de raad van bestuur van Galicië.