Camino tips: pelgrimstocht Santiago de Compostela

door september 18, 2017

Hoe vaak laat je je pelgrimspaspoort stempelen? Waar begin je met wandelen? Hoe begroet je pelgrims onderweg? Lees deze Camino tips om erachter te komen wat je moet doen – en wat juist niet – voor een onvergetelijke wandelreis langs de Camino Frances.

Lees Camino tips

Doe onderzoek om te zorgen dat je alles uit jouw pelgrimstocht haalt! Lees Camino tips over het weer en benodigdheden, zoek uit wat voor gerechten je zou willen uitproberen en maak een lijstje van bezienswaardigheden die de moeite waard zijn in Santiago de Compostela. Het onderzoeken en plannen is niet alleen nuttig, maar brengt ook een hele hoop voorpret voordat de reis begint!

Oefen van tevoren

Benut de weken (of maanden) voor de reis om te wennen aan de dagen vol wandelingen. Maak een schema om langzaam op te bouwen, totdat het natuurlijk voelt om elke dag enkele uren in beweging te zijn. Zo zullen de spierpijn en vermoeidheid tijdens de Camino meevallen.

Haal tweemaal daags een stempel

Vergeet niet om stempels te verzamelen in het pelgrimspaspoort. Deze dienen later als bewijs van voltooiing van de Camino de Santiago en zijn dus essentieel voor het ontvangen van de Compostela. Een andere vereiste is dat de pelgrim de laatste honderd kilometer (te voet) heeft afgelegd – dit is waarom Sarria (100 kilometer van Santiago de Compostela gelegen) zo’n populair startpunt is voor de route.

Wens lotgenoten een “Buen Camino!”

Jij en je medepelgrims zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Wens elkaar succes en geluk door het Spaanse zinnetje “Buen Camino!” te onthouden. Leer een paar woordjes Spaans, Frans, Galicisch of Baskisch om met lokale bewoners en andere pelgrims te kunnen communiceren. In sommige dorpjes zijn er maar weinig mensen die Engels begrijpen.

Vind je eigen tempo

De Camino Frances is een uitdaging, maar dat betekent niet dat het een wedstrijd is. Geniet van de route in het tempo dat jou het beste uitkomt en probeer niet om het tempo van iemand anders bij te houden. Wij bieden drie verschillende wandelreizen over de Camino de Santiago: rustig, gemiddeld of uitdagend.

Woon de pelgrimsmis bij

Of je de Camino bewandelt uit religieuze overwegingen of niet, de pelgrimsmis in de kathedraal van Santiago is de moeite waard. Zie het als een welverdiende viering van de voltooiing van de trip! Wie geluk heeft, ziet zelfs de beroemde Botafumeiro, een gigantisch wierrookvat, in actie.

Houd rekening met lokale eettijden

Veel winkels zullen niet open zijn in de middaguren, omdat de Spaanse locals deze tijd vrij nemen om met hun familie te lunchen. Na de middagpauze zullen winkels tot laat open blijven. Wie graag om zes uur aan het avondeten zit, zal zich op de Camino Frances even moeten aanpassen: de meeste restaurants openen pas om 8 uur of later. Borrelhapjes, zoals tapas of pinchos, zijn wel al vroeger op de avond beschikbaar!

Neem een schrijfboekje mee

De Camino de Santiago is een indrukwekkende en inspirerende tocht, ongeacht de achterliggende drijfveer die per pelgrim verschilt. Neem een boekje mee om elke dag een aantal tekeningen te maken, ervaringen op te schrijven en herinneringen vast te leggen. Een pelgrimsdagboek zou later zomaar de meest waardevolle souvenir van de wandeltocht kunnen zijn!

Geniet!

Dit zal niet moeilijk zijn zodra je voet zet op deze eeuwenoude wandelroute. Geniet van de landschappen, de ontmoetingen met lokale bewoners en de culinaire verrassingen in dit charmante deel van Europa. Boek nu een van onze individuele wandelreizen over de Camino om dit alles onbezorgd te ervaren!

Comments

comments