Galicische keuken: 10 lekkernijen op de Camino Frances

door september 12, 2017

Er zijn veel redenen om de Santiago de Compostela route te bewandelen, maar een van de grootste plezieren onderweg is de Galicische keuken. De kustregio haalt eindeloze inspiratie uit de zee: vis en schaaldieren zijn op elk menu te vinden! Tradities die teruggaan tot de middeleeuwen zijn zichtbaar aanwezig in het eten langs de Camino Frances.

Empanada

Bij het woord empanada zien we vaak Latijns-Amerikaanse gevulde deegzakjes voor ons. De oorsprong van dit gerecht ligt in de Galicische keuken, waar de lekkernij nog op traditionele wijze gemaakt wordt. De empanadas die pelgrims op de Santiago de Compostela route tegenkomen, hebben meer weg van een hartige taart dan de Latijns-Amerikaanse snacks (die in Galicië empanadillas genoemd worden). Een empanada kan gevuld zijn met vis, vlees, paprika en heel veel ui!

 

 

Albariño

Genieten van al dat eten kan natuurlijk het beste gepaard gaan met een goed glas wijn. De Albariño is een witte druivensoort waar Galicië bekend om staat. Langs de Camino Frances liggen verschillende wijngaarden waar deze vruchten groeien. Albariño wordt gebruikt in wijnen met een fruitig aroma en heeft veel weg van de beroemde Riesling.

Lacón con Grelos

Dit lokale vleesgerecht bestaat uit een stuk van een gepekelde en gedroogde ham. De ham moet aan strenge eisen voldoen: het komt van de voorpoten van een big dat jonger was dan zes maanden en minder dan 90 kilo zwaar. De ham (lacón) wordt volgens traditie geserveerd met grelos, raapstelen.

Padrón pepers

Deze groene pepertjes zijn geliefd in de Galicische keuken. Over het algemeen zijn de pepers mild, maar een minderheid van 10 tot 25 procent is opvallend pittig, afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht en water de plant heeft gekregen tijdens het groeien. In Galicië worden de pepertjes gefrituurd en geserveerd als een tapasgerecht.

Mossels

De Galicische keuken staat bekend om het vele gebruik van vis en zeevruchten, waaronder mossels. Voor een van de populairste mosselgerechten in de regio worden de schaaldieren eerst gekookt en dan met olijfolie, ui, knoflook, chili, tomaten en ansjovis in een pan gebakken. Buen provecho!

Queimada

Dit alcoholische drankje is wel heel bijzonder: het drinken ervan gaat gepaard met een eeuwenoude traditie van magische spreuken en blauw vuur. De drank wordt gemaakt van aguardiente met een mix van kruiden, koffiebonen, suiker, citroenrasp of kaneel. Terwijl het mengsel bereid wordt, is het de bedoeling om een spreuk voor te lezen om boze geesten te verjagen – mogelijk ontstaan uit een oude Keltische traditie. Dan wordt de drank in brand gestoken, waardoor een helderblauw vuur verschijnt.

Tarta de Santiago

Dit gebak stamt uit de middeleeuwen, net als de Santiago de Compostela route. De rijke amandelcake is een van de beroemde etenswaren van Santiago. De taart is versierd met poedersuiker in de vorm van een kruis – het logo van de middeleeuwse Orde van Santiago. Niet alleen verrukkelijk, maar ook erg leuk om te zien.

Caldo Gallego

Wat wil een pelgrim liever na een lange dag wandelen dan een kom goed gevulde, warme soep? Caldo Gallego betekent letterlijk “Galicische bouillon”. Het traditionele gerecht is de beroemdste soep in de Galicische keuken. Met een vulling van kool, aardappelen, witte bonen en varkensvlees biedt deze heldere soep alle benodigde voedingsstoffen om weer vooruit te kunnen op de Camino Frances.

Pulpo

Wie wandelt over de Camino Frances zal ongetwijfeld polberías tegenkomen. Deze restaurants zijn gericht op het maken van één lokale delicatesse: pulpo, of polbo á feira. Dit hoogtepuntje in de Galicische keuken is een delicatesse van stukjes gekookte octopus met zout, paprikapoeder en olijfolie – een simpele, maar verrukkelijke combinatie!

Arroz Marinero Gallego

Dit rijstgerecht heeft veel weg van de beroemde Spaanse paella. Het grootste verschil is dat de Galicische variant alleen met vis en schaaldieren is gevuld – dus geen vlees. Een mix van komijn, koriander en knoflook maakt deze schotel een van de populairste keuzes op het Galicische menu.

Al aan het watertanden bij het zien van deze culinaire hoogstandjes? Boek nu een individuele wandelreis langs de Camino Frances!

Comments

comments