> Hillwalk Tours Reisblog > Buiten de Gebaande Paden > 10 Redenen om Santiago de Compostela te bezoeken
hillwalk team
POSTED BY oktober 19, 2018

Of je nou naar Santiago de Compostela afreist om de indrukwekkende kathedraal te bewonderen, het historische centrum te bewandelen of de Galicische keuken te proeven, de stad zou bij iedereen op de bucketlist moeten staan. En de allerbeste manier om een bezoek aan Santiago te brengen, is natuurlijk door het lopen van de eeuwenoude pelgrimsroute die in de Galicische hoofdstad eindigt.

1. Om door het oude centrum te dwalen

Santiago de Compostela is een charmante stad vol historisch erfgoed. De oude binnenstad staat niet voor niets op UNESCO’s Werelderfgoedlijst! Wandel door een doolhof aan steegjes, pleinen en parken. Door het hoogteverschil in de stad zijn er veel plekken vanwaar je een indrukwekkend uitzicht kan genieten.

santiago de compostela kathedraal pelgrimsroute 10 redenen

Foto: Pedro J Pacheco / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 ES

2. Om de pelgrimsroute ernaartoe te lopen

Niet alleen de stad zelf, maar ook de pelgrimsroute ernaartoe staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Camino de Santiago, of de Sint-Jacobsweg, was een van de belangrijkste christelijke pelgrimstochten in de middeleeuwen. Er zijn weer tien op zichzelf staande redenen te bekenden om de Camino de Santiago te lopen, zoals de adembenemende natuur en het saamhorigheidsgevoel dat tussen pelgrims ontstaat. Waar wacht je nog op?

3. Om het Galicische ‘Versailles’ te bezoeken

Galicië staat bekend om de kathedralen en de kloosters, maar Pazo de Oca toont een hele andere zijde van het gebied. Dit opulente paleis heeft grote tuinen die doen denken aan Alice in Wonderland. Vijvers, fonteinen en een doolhof van hagen lijken wel uit een sprookje getoverd. Ook het paleis zelf, met een decoratieve kapel, is de moeite waard.

4. Om een van de grootste wierookvaten ter wereld te zien

Wie Santiago de Compostela bezoekt, moet natuurlijk de beroemde kathedraal bewonderen. Elke dag vinden er meerdere missen plaats in het eeuwenoude heiligdom, waarvan sommige speciaal voor pelgrims gehouden worden. Een unieke ervaring, die soms nog extra bijzonder is. De Botafumeiro, een van de grootste wierookvaten ter wereld, is te zien tijdens speciale gelegenheden en feestdagen.

santiago de compostela pelgrimsroute galicische keuken pulpo

Foto: Elle Hughes / Unsplash

5. Om de Galicische keuken te proberen

De lekkerste visgerechten, beroemde desserts en lokale kazen behoren tot de veelzijdige Galicische keuken. Het eten is een goede reden om deze regio van Spanje te bezoeken. Probeer het beroemde lokale gerecht pulpo, gemaakt van octopus, of eet een stuk van de iconische Santiago-taart, gemaakt met gemalen amandelen.

6. Om de architectuur de bewonderen

De kathedraal van Santiago de Compostela is zonder meer het meest iconische bouwwerk in de stad. De kerk vormt een adembenemend voorbeeld van romaanse kunst, maar is niet het enige architectonische hoogstandje in Santiago. De oude binnenstad ligt vol met monumenten en bouwwerken die de moeite waard zijn. Van de historische bouwwerken in verschillende stijlen tot het moderne ontwerp van de Cidade da Cultura de Galicia – architectuurliefhebbers zullen in deze stad niet snel uitgekeken raken.

7. Om te luisteren naar lokale muziek

De hoofdstad van Galicië is een van de beste plekken om te luisteren naar de traditionele muziek uit deze regio. Wie Spaanse flamenco verwacht, zal verbaasd opkijken. Een van de traditionele instrumenten hier is de gaita, een soort doedelzak. Het veelvuldige gebruik van dit instrument in lokale muziekstijlen is een aandenken aan de Kelten die vroeger dit deel van Spanje bewoonden.

santiago de compostela pelgrimsroute fisterra

Foto: Sergio Vilas / Unsplash

8. Om een uitstapje te maken naar Fisterra

Fisterra betekent ‘het einde van de wereld’ en dat is precies hoe deze plek aanvoelt. Gelegen op slechts tachtig kilometer afstand van Santiago de Compostela, waan je je hier in een andere wereld. Het schiereiland bestaan uit rotsachtige kliffen die steil naar beneden storten, de Atlantische Oceaan in. De idyllische vuurtoren op de kaap maakt het plaatje helemaal af.

9. Om weg te dromen bij dorpjes in de buurt

Galicië is gevuld met charmante dorpjes en prachtige plaatsen. Blijf iets langer in Santiago de Compostela om een paar van deze bestemmingen in de buurt te verkennen. De vissersboten bij het lieflijke kustplaatsje Cambarro en de middeleeuwse bouwwerken in Noia zijn bijvoorbeeld hoogtepunten die niet te ver van Santiago liggen.

10. Om wijn te proeven

Niet alleen het eten in Galicië is uitmuntend; ook sommige wijnen uit deze regio zijn wereldberoemd. Wijnproductie in deze regio stamt al uit de tijd van de Romeinen, zo’n tweeduizend jaar geleden. De wijnen die in Galicië gemaakt worden, zijn vrijwel allemaal wit – de Albariño is de populairste druif die in dit gebied wordt verbouwd.

Meer weten over Santiago de Compostela en de pelgrimsroute ernaartoe? Bekijk onze infographic met 9 weetjes over de Camino om alles te weten te komen over de unieke wandeling. Overweeg je zelf op pad te gaan naar Santiago de Compostela? Ga dan naar de overzichtspagina met routebeschrijvingen, tips en achtergrondinformatie.