Which way!? Two hikers try to decide which turn to take next - Rob Roy Way, Scotland

Introductie

De Rob Roy Way is een van de 'Great Trails' van Schotland die uitstrekt over 127 kilometer tussen Drymen en Pitlochry. Het pad dankt haar naam aan Rob Roy MacGregor en volgt de sporen en paden die werden gebruikt door deze beroemde Schotse volksheld en balling van de achttiende eeuw.

De Rob Roy Way was geopend in 2002. Het pad loopt over de breuklijn die de Hooglanden van de Laaglanden scheidt. De route volgt oude sporen langs rivieren en meren, en klimt over een aantal passen die prachtige uitzichten geven over de omliggende bergen.

Voor geschiedenisliefhebbers loopt het pad langs verschillende historische locaties, zoals Romeinse forten en viaducten, crannogs (huizen op meren gebouwd), steencirkels van prehistorische nederzettingen, militaire wegen en bruggen gebouwd door de Britten tijdens de opstanden van de Jakobieten. Daarbovenop dragen locaties van strijden tussen clans en verhalen over de avonturen van Rob Roy bij aan de charme van deze aantrekkelijke wandeling.


Kaart

 

Route

Het pad start in het kleine dorpje Drymen, vlakbij de zuidelijke kustlijn van Loch Lomond – makkelijk te bereiken vanuit Glasgow. Vandaar zwerft het pad over sporen en kleine weggetjes door het bos Loch Ard naar het dorp Aberfoyle, in het hart van Nationaal Park Trossachs.

Van hier volgt de route langs bossen en heidevelden, door de Menteith Hills naar Callander. Vandaar loopt de Rob Roy Way stroomopwaarts op paden langs de rivier Teith naar de voet van Ben Ledi, waarna de weg de kusten van Luch Lubnaig volgt richting Strathyre. Een lang fietspad leidt naar het pittoreske dorp Lochearnhead, aan de wateren van Loch Earn, en steekt Glen Ogle over naar het dorp Killin.

Van hier klimt de route hoog tot in de heuvels op paden en bergweggetjes, waarna het afdaalt in een stil pad langs de zuidelijke kust van Loch Tay tot het buurtschap Acharn. Dan volgt het pad een route met fascinerende uitzichten over Loch Tay. waarna het afdaalt langs de watervallen van Moness naar het aantrekkelijke stadje Aberfeldy. Het laatste deel loopt langs de rivier Tay en over de heiden naar het prachtige Victoriaanse spa-dorpje Pitlochry, gelegen aan de voet van Ben Vrackie.


Terreinoverzicht

De route volgt voornamelijk bergpaden, sporen, kleine wegen en fietspaden, met kortere delen op looppaden. Verschillende delen van de Rob Roy Way lopen langs enkele stille paden of op asfaltwegen en fietspaden. Er wordt gewerkt om delen van de route aan te passen zodat deze vervangen kunnen worden met een zachtere ondergrond.

Hoewel de route langs een aantal grandioze uitzichten van de Hooglanden loopt, worden de bergtoppen vermeden. Het grootste deel van de wandeling loopt door de valleien, of glens. De totale stijging over de route is ongeveer 3.000 kilometer, maar over het algemeen is de wandeling erg eenvoudig.


Hoogteprofiel (Klik om te vergroten)

Rob Roy Way Hoogteprofiel

Terrein in Etappes

Drymen – Aberfoyle: In eerste instantie bijna volledig langs rustige, smalle wegen; daarna op een bebost pad naar Aberfoyle.

Aberfoyle – Callander: Bospaden, kleine wegen en paden met moerassige delen. De route klimt rustig door de bossen van de Trossachs onder de Menteith Hills. Daarna daalt het pad – met geweldige uitkijkpunten – naar Loch Venachar en Callander.

Callander – Strathyre: De route volgt een goed aangelegd fietspad en bospaden.

Strathyre – Lochearnhead: De Rob Roy Way verlaat Strathyre met een korte, steile klim op een bosweg. Daarna volgt het een fietspad om uiteindelijk samen te voegen met een oude spoorlijn hoog boven Lochearnhead.

Lochearnhead – Killin: Een fietspad langs een oude spoorlijn gaat noordwaarts door Glen Ogle. Een laatste daling op bospaden leidt naar de watervallen van Dochart bij Killin.

Killin – Ardeonaig: Een lange klim vanuit Killin op een kleine weg. Een bergspoor voert vervolgens langs hoge, open heidevelden aan de zuidelijke kant van Loch Tay. Hier volgt het hoogste deel van de route op de hellingen van Ceann Creagach (555 meter) – het heidelandschap kan moerassig zijn bij slecht weer.

Ardeonaig – Acharn: Dit schilderachtige deel van de Rob Roy Way volgt een kleine weg langs het zuiden van Loch Tay voor 12,5 kilometer tot aan Ardeonaig.

Acharn – Aberfeldy: De route klimt over een pad langs de watervallen van Acharn, waarna het leidt langs graspaden langs open velden, bossen en heide. Het daalt af op goed onderhouden voetpaden door de Birks of Aberfeldy, langs de watervallen van Moness in Aberfeldy.

Aberfeldy – Pitlochry: Een pad lans de rivier Tay volgt het water oostwaarts van Aberfeldy tot het aantrekkelijke dorpje Grandtully. Een laatste klim leidt dan over de heidevelden naar een ruiger bergpad met één steile klim – moerassig in sommige plaatsen. Afdaling op bospaden voordat de wandeling eindigt in het dorp Pitlochry.

Rob Roy Way Fotogallerij