> Hillwalk Tours Reisblog > Wandelingen Schotland > Schotse Hooglanden wandelen: sporen van Rob Roy
POSTED BY januari 6, 2018

Hikers die door de Schotse Hooglanden wandelen, betreden niet alleen een gebied van onvoorstelbare natuurlijke schoonheid, maar ook een gebied vol historisch erfgoed.

Tweehonderd jaar geleden publiceerde Sir Walter Scott, een van de beroemdste Schotse schrijvers, een historische roman over het leven van Rob Roy MacGregor. Het verhaal speelt zich nog eens honderd jaar eerder af, tijdens de Jakobietenopstand in 1715. De Schotse volksheld Rob Roy speelde een belangrijke rol in deze tijd als een soort “Robin Hood” van de Hooglanden.

De vraag of Rob Roy een dief was of een held kan tegenwoordig moeilijk beantwoord worden, maar de Schot heeft ongetwijfeld een indruk achter gelaten. Sinds 2012 is een lange afstandswandeling, de Rob Roy Way, naar hem vernoemd. Reizigers kunnen door de Schotse Hooglanden wandelen op zoek naar de sporen die Rob Roy in dit gebied heeft achtergelaten. Hier een lijst met hoogtepunten langs de wandelroute.

Aberfeldy

Dit rustige, lieflijke plaatsje aan de rivier Tay wordt omringd door bossen en watervallen – natuurgebieden die onder meer als inspiratie dienden voor de beroemde dichter Robert Burns. Een belangrijke attractie in Aberfeldy is de distilleerderij waar Aberfeldy single malt whisky wordt gestookt.

Loch Tay

Een van de hoogtepunten voor veel reizigers die door de Schotse Hooglanden wandelen, is de omgeving van dit donkere, diepe meer. Loch Tay is 24 kilometer lang en ligt in de schaduw van het imposante bergmassief Ben Lawers. Aan geschiedenis is geen gebrek in dit aantrekkelijke natuurgebied: duizenden jaren geleden leefden mensen in crannogs, traditionele paalwoningen, op het meer.

Callander

Vol met souvenirwinkeltjes en gezellige theehuizen is Callander een toeristisch dorp, maar dat neemt niets weg van de sfeer van deze populaire stop langs de Rob Roy Way. Het stadje wordt ook wel als de “toegangspoort” tot de Hooglanden gezien en is dus een onmisbare bestemming voor reizigers die in de Schotse Hooglanden wandelen willen.

Killin

Vlakbij de snelstromende serie watervallen van Dochart, aan de westelijke oever van Loch Tay, ligt dit charmante dorp. Killin is aan alle kanten omgeven met fascinerende natuurgebieden en bijzondere bezienswaardigheden. De ruïnes van het zeventiende-eeuwse Finlarig Castle liggen aan de rand van het dorp en zijn zeker een bezoek waard voor geschiedenisliefhebbers.

Loch Lubnaig

Hoewel dit een van de kleinere meren van de omgeving is, is Loch Lubnaig een van de verborgen schatten langs de Rob Roy Way. Het bospad langs de westelijke oever van het meer is een van de beste plekken voor een wandeling door de Schotse Hooglanden. Het meer is bovendien een ideale plek om te vissen of kanoën.

Loch Lomond en de Trossachs

Een groot deel van de Rob Roy Way loopt door het oostelijke deel van Nationaal Park Loch Lomond en de Trossachs, een van Schotlands twee nationale parken. Dit natuurgebied ligt rond Loch Lomond, het grootste meer van Groot-Brittannië, en bestaat uit vele meren, bergen, bossen en rivieren.

Loch Earn

Rond dit langgerekte meer leven vele prachtige diersoorten, zoals herten, wilde geiten, hazen en een groot aantal vogelsoorten – waaronder de ijsvogel, slechtvalk, aalscholver, visarend, sperwer en buizerd. Dit stukje Schotse wildernis is een van de hoogtepunten op het gebied van natuur, al helemaal wanneer de route overloopt in de adembenemende vallei Glenogle.

Pitlochry

Als een van de levendigste plaatsen in de Hooglanden is Pitlochry een van de onmisbare bestemmingen langs de Rob Roy Way. Het is een plek waar culturele tradities, eeuwenoude landschappen en lokale verhalen samenkomen. Met belangrijke culturele festivals, gastvrije restaurants en knusse cafés kunnen reizigers hier genieten van het échte Schotland. Een dagtrip naar Loch Ness. een bezoek aan het schilderachtige Glencoe of een wandeling door de omringende landschappen maken het de moeite waard om hier een extra dag in te plannen.

Ben Vrackie

Pitlochry is weliswaar het eindpunt van de Rob Roy Way, maar niet per se het einde van het wandelavontuur door de Schotse Hooglanden. De 841 meter hoge top van Ben Vrackie nodigt uit tot een vervolg van de wandeltocht – een direct pad loopt van Pitlochry naar het hoogste punt van de berg, vanwaar een fenomenaal uitzicht kan worden genoten.

Zelf door de Schotse Hooglanden wandelen in de voetsporen van Rob Roy? Lees meer over de Rob Roy Way en bekijk de mogelijkheden voor een individuele wandelreis.