> Hillwalk Tours Reisblog > Posts > Rob Roy Way: 5 natuurlijke en historische hoogtepunten
POSTED BY januari 6, 2019

De Rob Roy Way, vernoemd naar de Schotse volksheld Rob Roy MacGregor, is een van de beste keuzes voor wie in de Schotse Hooglanden wandelen wil. Rob Roy MacGregor leefde van 1671 tot 1734 en wordt herinnerd als een soort Schotse Robin Hood.

Sir Walter Scott

Verschillende componisten, schrijvers en regisseurs zouden later inspiratie vinden in het verhaal van Rob Roy. De Schotse schrijver Sir Walter Scott vereeuwigde de man in een roman die in 1817 uitkwam. De franse componist Hector Berlioz weidde een ouverture aan de beroemde Schot. In 1995 kwam een film uit waarin Liam Neeson de rol van Rob Roy vertolkte.

 

Rob Roy Way in 5 hoogtepunten

De Rob Roy Way is een iets rustiger en minder bekend alternatief op de beroemde West Highland Way. De wandelroute leidt langs verschillende locaties waar Rob Roy zelf geweest zou zijn, maar ook langs prachtige natuurgebieden en bijzondere historische plekken van na het leven van Rob Roy. Reis met ons mee in de voetsporen van Rob Roy MacGregor en laat je inspireren!

1. Glen Ogle viaduct

Een van de bijzonderste stukken van de Rob Roy Way is wanneer het pad over dit achttiende-eeuwse viaduct loopt. Het Glen Ogle viaduct ligt op een dramatische berghelling in een van de mooiste delen van de Schotse Hooglanden. De constructie is gebouwd in 1749, vijftien jaar nadat Rob Roy overleed.

rob roy way sir walter scott loch venachar

Foto: Andy Belshaw / Flickr / CC BY 2.0

2. Loch Venachar

De Rob Roy Way loopt langs de gehele lengte van Loch Tay, een van de bekendste meren in de Schotse Hooglanden. Een bezoek aan het minder bekende Loch Venachar is echter op zijn minst zo memorabel. In dit serene natuurgebied ligt een schat aan historisch erfgoed. In het noorden van het meer ligt een Crannog, een door mensen gemaakt eilandje.

3. Falls of Dochart

Aan de westelijke zijde van Loch Tay liggen de watervallen van Dochart. Deze ondiepe waterval is goed te bewonderen vanaf een brug in het dorpje Killin. De witte wateren stromen dwars door dit dorp naar Nationaal Park Loch Lomond en de Trossachs. Verwacht geen dramatische verticale waterval, maar een schilderachtige omgeving van bergen, bomen en een snelstromende rivier.

4. Clachan An Diridh

In de bossen ten zuiden van Pitlochry ligt een megalithische steencirkel genaamd Clachan An Diridh. Dit is de ideale plek om een ontspannende boswandeling te combineren met een bezoek aan een van Schotlands oudste architectonische hoogstandjes.

rob roy way sir walter scott graf van rob roy balquhidder

Foto: Alan Jamieson / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

5. Graf van Rob Roy

Op de begraafplaats van het kerkje van Balquhidder ligt het graf van Rob Roy MacGregor. Deze idyllische rustplaats ligt in het hart van de Schotse Hooglanden, in de adembenemende natuur van Nationaal Park Loch Lomond en de Trossachs.