> Hillwalk Tours Reisblog > Wandelingen Schotland > Rob Roy Way – Bewandel een hoofdstuk uit de Schotse geschiedenis
POSTED BY oktober 3, 2016

Er zijn veel mooie gebieden om te hiken in Schotland, maar de Rob Roy Way is zonder meer een van de hoogtepunten voor liefhebbers van wandelen én geschiedenis. Deze lange afstandswandeling brengt je langs een combinatie van prachtige natuurgebieden en historische plekken uit het leven van de Schotse volksheld Rob Roy.

Wie was Rob Roy?

 Geschiedenis van de jakobieten

In de volksverhalen over Robert Roy MacGregor wordt hij ook wel de Schotse Robin Hood genoemd. In andere verhalen is hij afgeschilderd als een crimineel. Beide versies zijn gedeeltelijk waar. Rob Roy werd in 1671 geboren en was oorspronkelijk van adellijke afkomst. Zijn adellijke titel en bezittingen werden hem echter afgenomen, nadat hij meevocht met de Jakobietenopstand tegen Willem III van Oranje.

In 1689 regeerde deze Nederlandse stadhouder over Engeland, Ierland en Schotland, maar voornamelijk in Schotland werd zijn koningschap niet erkend. De jakobieten behoorden tot een politieke beweging die protesteerden tegen de onrechtmatige afzetting van de Engelse koning Jacobus II. Jakobieten waren actief in Engeland en Wales, maar voornamelijk in het katholieke Ierland en de Schotse Hooglanden.

Rob Roy Way watervallen

Rob Roy: van balling tot volksheld

Sinds 1689 vocht Rob Roy – net als zijn vader – mee in jakobitische opstanden in Schotland. De opstandelingen werden verslagen. Voor Rob Roy en zijn familie betekende dit het verlies van hun status en bezittingen. De Schotse volksheld leefde als gerespecteerde veehandelaar, maar edelen maakten het hem moeilijk om handel te drijven. Als veedief werd hij opgejaagd en gevangen gezet door de hertog van Montrose. Zijn eigendommen werden in beslag genomen of verbrand. Na vijf jaar gevangenschap kreeg Rob Roy in 1727 gratie van Koning George I. Hij stierf zeven jaar later op 63 jarige leeftijd.

De heldenstatus van Rob Roy werd versterkt door een boek over zijn leven dat tijdens zijn gevangenschap uitkwam. In de eeuwen die volgden, inspireerde het volksverhaal verschillende schrijvers, dichters en componisten. Sir Walter Scott schreef in 1817 de roman Rob Roy, die verschillende malen werd verfilmd. Het leek in 2002 dan ook niet meer dan logisch om de lange afstandswandeling van Drymen naar Pitlochry te creëren in de eer van deze Schotse volksheld.

Rob Roy Way: lange afstandswandeling in Schotland

De Rob Roy Way loopt dwars over de geologische breuklijn tussen de Laaglanden en Hooglanden van Schotland. Alle hoogtepunten van Schotland komen op de lange afstandswandeling voorbij: bergketens, lochs, rivieren en pittoreske dorpjes. Ook belangrijke plekken uit het leven van Rob Roy liggen op de 148 kilometer lange route. Rob Roy reisde veel in deze regio en kende de omgeving als de binnenkant van zijn broekzak.

Rob Roy Way geschiedenis

Historische bezienswaardigheden langs de Rob Roy Way

Deze lange afstandsroute in Schotland loopt door indrukwekkende natuurgebieden, maar ook langs bijzondere historische bezienswaardigheden. Het pad leidt naar Romeinse forten, prehistorische nederzettingen en eeuwenoude crannogs (huizen gebouwd op meren). Ook zijn er veel zichtbare herinneringen aan de tijd van de opstanden van de jakobieten.

Aan het begin van de route ligt al meteen een belangrijke historische locatie uit het verhaal van Rob Roy. Aan de oostkust van Loch Lomond, vlakbij Aberfoyle, ligt een van de grotten van Rob Roy. Dit zijn schuilplaatsen waar Rob Roy zich zou hebben verstopt voor zijn vijanden. In Callander ligt het officiële Rob Roy centrum. Het museum biedt een uitgebreide verzameling van kaarten, boeken en achtergrondinformatie.

Een van de mooiste delen van de lange afstandswandeling loopt van Killin tot aan Ardeonaig. Hier ligt ook het hoogste punt van de Rob Roy Way op 555 meter. Vanaf de hellingen van Ceann Creagach kijk je uit over de fenomenale landschappen van Loch Lomond en de Trossachs Nationaal Park. Rob Roy bracht in dit ongerepte natuurgebied de laatste jaren van zijn leven door met zijn familie.