Oververhit lichaam snel afkoelen: wandeltips

door augustus 22, 2018

De zomer is een geweldig seizoen om te wandelen in Europa. Alles staat in bloei, het weer is over het algemeen aangenaam en er zijn overal gezellige festivals en activiteiten gaande. Het enige nadeel van de zomer is dat het ook té warm kan worden, met een oververhit lichaam tot gevolg. Extra voorzichtigheid is dus aan te raden tijdens de zomermaanden.

Gelukkig is het met een beetje voorbereiding niet moeilijk om oververhitting te voorkomen of behandelen. Met deze wandeltips leer je hoe je een oververhit lichaam in korte tijd kan afkoelen.

Oververhit lichaam afkoelen

Merk je de eerste verschijnselen van oververhitting (veel zweten, hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid) ? De volgende tips helpen bij het snel afkoelen van een oververhit lichaam.

Zoek de schaduw op

Kies op hete, zonnige dagen een wandelroute met genoeg schaduwplekken, zodat je bij de eerste verschijnselen van oververhitting meteen de schaduw op kan zoeken. Een pad door het bos, een weg langs de schaduwzijde van een berg of een overdekt terras in een dorp bieden mogelijkheden voor een verkoelend rustmoment.

oververhit lichaam afkoelen oververhitting pootjebaden

Foto: Toa Heftiba / Unsplash

Ga pootjebaden

Heb je het gevoel dat je lichaam oververhit begint te raken? Zoek een riviertje of strand op om even met de voeten in het water te staan. Zweetvoeten brengen de temperatuur van het hele lichaam omhoog, dus even pootjebaden helpt het lichaam met afkoelen na een intensieve wandeling.

Ook de handen, het gezicht en de oren zijn lichaamsdelen waarbij dit goed werkt. Een plens fris water op deze plekken kan dus een effectief middel zijn tegen een oververhit lichaam.

Drink (lauwwarme) thee

Dit klinkt misschien een beetje tegenstrijdig. Een warme drank drinken om af te koelen? Toch kan lauwwarme kruidenthee helpen bij het op peil houden van de lichaamstemperatuur. Een warm drankje kan een oververhit lichaam extra laten zweten, waardoor het sneller afkoelt. Vooral munt, venkel en brandnetel zijn populaire smaakjes voor “zomerthee”. Krijg je het er toch te heet van? Laat een pot van jouw favoriete thee afkoelen voor een dorstlessende ijsthee.

Leg een natte doek in je nek

Maak een doek of kledingstuk nat en leg het over je nek en schouders heen. Dit zal al snel zorgen voor verkoeling in het hele lichaam.

Blijf rustig

Als je denkt dat je verschijnselen van oververhitting voelt, is het belangrijk om niet in de stress te schieten. Dit kan de symptomen immers verergeren. Blijf rustig en let op je ademhaling, terwijl je een voor een de tips van dit lijstje afgaat om verkoeling te vinden.

Oververhitting voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan verhelpen. Deze wandeltips helpen bij het voorkomen van oververhitting.

oververhit lichaam afkoelen oververhitting zomerwandelingen

Foto: Chris Ralston / Unsplash

Drink genoeg water

Dit is natuurlijk een inkoppertje. Genoeg water drinken is ontzettend belangrijk, al helemaal wanneer je gaat wandelen op warme dagen. Twee liter per dag is een goed uitgangspunt – als je veel zweet door hitte en activiteiten kan daar nog wel wat bovenop. Als je goed gehydrateerd blijft, zal je minder snel last krijgen van een oververhit lichaam. Een schijfje komkommer of een munttakje in het water kunnen de dagelijks benodigde vloeistof lekkerder en verkoelender maken.

Eet niet te veel

Op een warme dag is onze eetlust vaak minder. Ons lichaam probeert ons hiermee iets te vertellen. Het is beter om niet te veel te eten op warme dagen, omdat ons lichaam minder energie nodig heeft om op temperatuur te blijven. Eet kleine porties zodat het metabolisch systeem niet te hard hoeft te werken en het lichaam koeler blijft.

Draag de juiste kleding

Dunne, luchtige kleding kan veel doen voor een oververhit lichaam. Probeer op hete dagen te wandelen in kleding die niet te strak zit en gemaakt is van dunne, ademende materialen.

Eet niet te heet

We hadden eerder al uitgelegd dat het verstandig is om niet te veel te eten op warme dagen. Het kan ook nuttig zijn om te kijken naar wát je eet. Vervang die soep bijvoorbeeld met een gazpacho en wissel dat stomende bord met spaghetti in voor een koude pastasalade. Kijk ook uit met pittig eten, aangezien dit op warme dagen misschien moeilijker te verdragen is dan in de winter.

Comments

comments