> Hillwalk Tours Reisblog > Buiten de Gebaande Paden > Westkust Ierland: top 10 bezienswaardigheden
POSTED BY februari 28, 2020

Een kronkelende kustlijn die doet denken aan Scandinavië, bergpartijen met meren en groene valleien, knusse vissersdorpjes, historisch erfgoed van duizenden jaren oud en honderden kilometers aan wandelpaden – de westkust van Ierland is zonder meer een van de ultieme wandelbestemmingen in Europa. In deze veelzijdige Ierse regio liggen de Aran-eilanden en Connemara, twee natuurlijke gebieden die wel gemaakt lijken voor adembenmende wandeltochten.

Ontdek de mooiste plekken langs de westkust van Ierland tijdens onze meerdaagse wandelreizen door Connemara. Deze routes voeren langs de mysterieuze, ruige kustlijn van de Aran-eilanden, langs de bergachtige vergezichten van het nationaal park Connemara en door de prachtige heide en moeraslanden die zo kenmerkend zijn voor West-Ierland. Geniet van een onvergetelijk uitzicht bij het oversteken van de Maumeen Pass, ervaar de gastvrijheid in typisch Ierse plaatsen als Westport en leer over de prehistorische bewoners van de Aran-eilanden bij een bezoek aan Dun Aengus.

Top 10 bezienswaardigheden West-Ierland

De westkust van Ierland biedt uitstekende landschappen en wandelpaden voor wie een actieve vakantie wil ondernemen. Deze top 10 bezienswaardigheden van West-Ierland geeft een overzicht van de onmisbare plekken langs de meerdaagse wandelroute in en rond Connemara. Ruige bergen, een uniek Iers fjord, moeraspaden, muzikale dorpjes en prehistorische constructies liggen klaar om bewonderd te worden: welkom in de westkust van Ierland!

1. Maumturks

Deze prachtige bergketen in Connemara, Ierland is misschien niet zo bekend als de nabijgelegen Twelve Bens, maar op zijn minst even adembenemend. Wie van de ongerepte Maam-vallei naar de schilderachtige Inagh-vallei trekt, doorkruist de ‘pas van de vogels’ in de Maumturkbergen. Deze bergpas is een van de beste plekken in West-Ierland waar wandelaars kunnen genieten van een panoramisch uitzicht. Je moet er een stukje voor klimmen, maar het pad is goed begaanbaar en het uitzicht aan de top is de moeite dubbel en dwars waard!

2. Westport

De bewoners van Westport behoren tot de meest tevreden en gelukkige mensen in Ierland. Waarom de levenskwaliteit in dit dorp zo hoog ligt? Dat zou iets te maken kunnen hebben met de prachige binnenstad. In de achttiende eeuw werd de stadskern ontworpen in de Georgiaanse stijl. In dit ontwerp werd goed nagedacht over de rol van de rivier, die door het dorp stroomt. Sfeervolle bruggen en een promenade met bomen maken het plaatje helemaal af!

Maar er is nog een reden dat de inwoners van Westport zo van het leven genieten. Het typisch Ierse westkust-stadje staat namelijk bekend als een muzikale smeltkroes. Traditionele volksmuziek en dansbare deuntjes worden hier regelmatig in de pubs gespeeld, zoals The Clock Tavern en J.J. O’Malleys. In juni vindt het Westport Folk & Bluegrass Festival plaats, een van de bijzonderste muzikale evenementen in de omgeving!

3. Connemara Nationaal Park

Een van de indrukwekkendste natuurgebieden van de westkust van Ierland is Connemara met haar ruige bergen, serene meren, uitgestrekte moerasgebieden en verlaten stranden. In Connemara Nationaal Park is een deel van dit alles in bescherming gesteld. Het nationaal park werd geopend in 1980 en is één van de zes nationale parken die Ierland rijk is. Neem een kijkje in het bezoekerscentrum om meer te leren over de geschiedenis en natuur van de omgeving.

4. Dun Aengus

De Ierse Aran-eilanden liggen voor de westkust van Ierland, ten westen van de baai van Galway. Samen hebben de eilanden slechts zo’n 1.200 inwoners. Deze afgelegen plek herbergt echter een aantal fascinerende prehistorische forten. Het beroemdste hiervan is Dun Aengus, gelegen op de rand van een honderd meter hoge klif.

De geschiedenis van Dun Aengus begint meer dan drieduizend jaar geleden. Rond het jaar 1100 v.Chr. werd het eerste verdedigingswerk op deze plek opgericht. In de daaropvolgende eeuwen werd het fort telkens verbouwd en verstevigd, tot het uiteindelijk verlaten werd. In de negentiende eeuw verwees kunstenaar George Petrie naar het fort als “het schitterendste barbaarse monument in Europa”. De resten en locatie van het fort tonen de veerkracht en het vakmanschap van de vroegere eilandbewoners.

5. Leenane

Het kleurrijke dorpje Leenane is de perfecte uitvalsbasis voor actieve uitjes in de regio Connemara. Het prachtige landschap rond de enige fjord van Ierland is uitermate geschikt voor een avontuur in de buitenlucht. Let wel op: dit soort activiteiten zijn voor wandelaars die niet bang zijn de hoogte op te zoeken en die wel tegen een druppel water kunnen. Kajakken, surfen, abseilen en bungeejumpen behoren tot de mogelijkheden!

6. Croagh Patrick

Deze unieke puntvormige berg domineert de horizon in de omgeving ten zuiden van Westport. Het is een van de heiligste plekken in Ierland en is daarom een belangrijke bestemming voor katholieke pelgrims. Elk jaar – op de laatste zondag in juli – klimmen duizenden pelgrims naar de 764 meter hoge top. Dan worden er misdiensten gehouden bovenop de berg, waar een klein kerkje staat. Het beklimmen van de berg was mogelijk al een traditie voordat het christendom naar Ierland kwam.

Wie niet katholiek is, heeft nog steeds goede redenen om naar de top van Croagh Patrick te klimmen. Het is een geweldige manier om aan lichaamsbeweging te komen en een frisse neus te halen. En misschien de allerbelangrijkste reden zie je zelf, zodra je de top bereikt: bij goed weer is het panoramische uitzicht vanaf dit punt fenomenaal.

top 10 bezienswaardigheden westkust Ierland Ierse westkust connemare kylemore abbey

Foto: Jamieson Gordon / Unsplash

7. Kylemore Abbey

Idyllisch gelegen aan een meer tussen de bergen van Connemara ligt dit iconische West-Ierse bouwwerk, dat op het eerste gezicht wel iets weg heeft van een kasteel uit een sprookje. Het Victoriaanse gebouw is doordrenkt met geschiedenis: een fascinerend liefdesverhaal, Indiase prinsessen en Belgische benedictijnse nonnen spelen hierin een rol. We zullen hier niet alles verklappen, want bij een bezoek aan Kylemore Abbey kun je deze verhalen zelf verkennen. Bezoek ook de neogotische kerk en kleurrijke ommuurde tuinen die bij de abdij liggen.

8. Oughterard

Oughterard is een piepklein dorpje waar op zich weinig te beleven valt. Waarom het dan toch op deze lijst van to 10 bezienswaardigheden genoemd wordt? Dat heeft alles te maken met de prachtige omgeving die rond dit plaatsje te verkennen valt. Het omringende natuurgebied van bergen, meren en valleien is namelijk ideaal voor verschillende ontspannende en unieke activiteiten. Het Corribmeer staat bijvoorbeeld bekend als een van de beste plekken ter wereld om te forelvissen. Breng een dag door op een bootje op dit rustige meer vlakbij de westkust Ierland.

9. Killary

Waan je in Noorwegen bij het zien van de adembenemende omgeving van Killary, Ierlands enige fjord. Dit natuurlijke landschap werd eeuwen geleden gevormd door een gletsjer en bestaat nu uit een zeearm aan de westkust Ierland. De ruige bergen, kalme wateren en lieflijke dorpjes aan het water maken dit tot een van de mooiste natuurgebieden van de Ierse westkust. Onmisbaar in de top 10 bezienswaardigheden!

10. Dún Dúchathair

Net als Dun Aengus ligt dit ringfort op het grootste van de Aran-eilanden, Inishmore. Dit erfgoed is minder bekend dan het veel bezochte Dun Aengus, maar de ligging is even indrukwekkend en de geschiedenis van de ruïnes net zo fascinerend als dat van andere sites in de omgeving die uit dezelfde tijd dateren. De stenen muren die zijn overgebleven van dit duizenden jaren oude bouwwerk geven een fascinerende kijk in het leven van de prehistorische eilandbewoners. En dan hebben we het nog niet over het uitzicht over de kliffen!

Benieuwd geworden naar deze top 10 bezienswaardigheden in West-Ierland? Deze adembenemende locaties op de Aran-eilanden en in Connemara, Ierland zijn te bezoeken tijdens een van onze ontspannende wandelvakanties aan de Ierse westkust.