Onze favoriete zomerwandeling: 5 zomerse routes

door augustus 2, 2018

Lange dagen met veel zonuren, natuurgebieden die vol in bloei staan en aangename weersomstandigheden: de zomer is misschien wel het beste seizoen om te wandelen. Om je te inspireren, hebben we vijf leden van ons team gevraagd om iets te vertellen over hun eigen favoriete zomerwandeling. Van het milde klimaat en de levendige dorpen in Ierland tot het archeologische erfgoed in Engeland – bezoek deze vijf bestemmingen voor een perfecte zomerwandeling!

favoriete zomerwandeling connemara ierland

Foto: Robert V. Ruggiero / Unsplash

1. Ierlands enige fjord

Zomerwandeling: West of Ireland/Connemara
Favoriet van: Richard, Manager Zakelijke Innovatie

Mijn favoriete zomerwandeling moet de etappe van Maam Cross naar Leenane op de West of Ireland/Connemara route zijn. Dit stuk heeft alles: spectaculaire bergachtige terreinen, dramatische valleien en schilderachtige meren. Mijn favoriete plekken zijn Mám Éan, een afgelegen pelgrimsplekje gelegen in de Maumturk-bergen, en Lough Inagh, een pittoresk en vredig meer – de ideale plaats voor een lunchpauze!

Deze route is juist zo mooi voor een zomerwandeling omdat de dagen langer zijn. Dan zijn er meer zonuren om de fantastische omgeving in je op te nemen. Ik zal bijvoorbeeld nooit vergeten hoe het voelde om de afdaling naar het dorp Leenane te maken met uitzicht op Killary Fjord, Ierlands enige fjord. Het milde zomerweer in dit deel van Ierland helpt natuurlijk ook mee tijdens een hike!

2. Uitzicht op de kliffen

Zomerwandeling: Burren Way
Favoriet van: Rebekka, Marketingcoördinator

Zonder twijfel de 14 kilometer lange kustroute van Liscannor naar Doolin, langs de Kliffen van Moher op de Burren Way. Dit is niet alleen mijn favoriete zomerwandeling, maar mijn favoriete hike aller tijden! Links heb je een adembenemend uitzicht over de Atlantische Oceaan, de Aran-eilanden en de indrukwekkende kliffen. Rechts is er een geweldig uitzicht over het strand van Lahinch, het dorp Liscannor en de kalksteenbergen van de Burren.

Na de eerste 2 kilometer van de wandeling is er een stuk waar het uitzicht op de kliffen helemaal tot aan Doolin rijkt. Hier heb ik wel eens een verjaardagsbericht voor mijn beste vriend opgenomen. Met zo’n achtergrond was het niet moeilijk om een indruk achter te laten! Hoewel dit deel van de kustwandeling elk moment van het jaar prachtig is – zelfs wanneer het regent – is de zomer het allerbeste moment. De kleuren van de zee, de kliffen en het gras zijn dan zo intens dat je al het andere om je heen vergeet.

3. Archeologische speurtocht

Zomerwandeling: Hadrian’s Wall Path
Favoriet van: Hauke, Productspecialist

Mijn favoriete zomerwandeling is het Hadrian’s Wall Path in Noord-Engeland. Hier ligt een nieuwe ontdekking achter elke bocht: greppels gegraven door Romeinse soldaten, delen van de originele muur, restanten van wachttorens en eeuwenoude Romeinse forten en kampen. Het landschap, met name de dramatische kloven en hellingen in het middelste gedeelte, vormt de ideale setting voor deze archeologische speurtocht.

Ik herinner me nog goed dat ik op het pad een bocht nam en terecht kwam op een boerderij gebouwd bovenop een 1.900 jaar oude Romeinse muur, vlak naast een Romeins fort. De Romeinen noemden deze plaats Aesica, maar tegenwoordig staat het bekend als Great Chesters.

De vormen van gebouwen en verdedigingswerken zijn nog duidelijk zichtbaar. In de hoek van het kamp is een altaartje geweid aan Jupiter. Wandelaars hebben door de jaren heen offers achtergelaten, vooral in de vorm van munten. Ik voelde plots een sterke verbondenheid met de soldaten die door de eeuwen heen hier geleefd en gewerkt hadden, ver van huis.

In de zomer is er een grotere kans op goed weer langs Hadrian’s Wall Path. Ook is de vegetatie langs het pad in de zomermaanden sterker. Hierdoor worden de ondergrondse archeologische schatten beschermd tegen de schoenen van wandelaars.

favoriete zomerwandeling dingle way ierland

Foto: Suhail Parvez / Unsplash

4. Genieten van livemuziek

Zomerwandeling: Dingle Way
Favoriet van: Misja, Productcoördinator

Een van mijn favoriete zomerwandelingen is de Dingle Way in Ierland. De route gaat over afgelegen bergachtige gebieden, langs fascinerende historische plekken en door levendige dorpjes. En dan zijn er ook nog prachtige stranden – wat wil een mens nog meer? ’s Zomers zijn de paden droger en is er van alles te doen in de dorpen langs het pad. De atmosfeer is dan geweldig en je kan er heerlijk eten en ’s avonds genieten van livemuziek!

Het uitzicht langs de route is afwisselend, met een mix van bergpaden, kustroutes en strandwandelingen. Als je langs Killelton Oratory wandelt, kom je op een prachtig verborgen plekje. Hier steek je een rivier over door op grote, platte stenen te stappen. Het allerliefst ben ik echter in de bergen; op een heldere dag is het uitzicht van Massatiompan beeldschoon.

Van alle momenten die ik op de Dingle Way heb beleefd, is er een ervaring die ik nooit zal vergeten. We wandelden een keer over het strand naar Scraggane Pier, waar op een deel van het strand veel zeeschuim lag. We liepen er lekker doorheen, tot ik struikelde over een verborgen steen en vol met mijn gezicht in het schuim tuimelde. Het duurde zeker tien minuten voordat we weer konden stoppen met lachen!

5. Meer schapen dan mensen

Zomerwandeling: Beara Way
Favoriet van: Luisa, Productcoördinator

Er zijn zo veel geweldige wandelroutes voor de zomer, maar de Beara Way in Ierland behoort tot mijn favorieten. De omgeving van de Beara Way is zo stil en onaangetast – volgens velen is het Ierlands best bewaarde geheim. Een ander voordeel is dat je twee eilanden kan bezoeken: Bere Island via een veerpont of Dursey Island met een heel toffe kabelbaan.

In de zomermaanden is het weer meestal mild en staan er veel prachtige bloemen in bloei. Dagen zijn lang en licht, waardoor er meer tijd is om in de buitenlucht te zijn. Ook niet onbelangrijk: omdat de zomer het drukst is, zijn er veel pubs open langs de Beara Way, waar ook livemuziek gespeeld wordt.

Wat mij betreft zit de kracht van de Beara Way in de combinatie van kustgebieden en bergen. Bovendien hou ik ontzettend van de verlatenheid, waardoor je overdag meer schapen dan mensen tegenkomt!

Comments

comments