> Hillwalk Tours Reisblog > Buiten de Gebaande Paden > 8 Redenen om Speyside te bezoeken (als je niet van whisky houdt)
hillwalk team
POSTED BY november 29, 2019

De regio Speyside, in het noordoosten van Schotland, staat eigenlijk maar bekend om één ding: whisky. En terecht – in dit kleine gebied zijn maar liefst 50 distilleerderijen te vinden op een totaal van zo’n 120 distilleerderijen in heel Schotland. Het hoeft dus niet gezegd te worden dat de bestemming populair is onder whisky-liefhebbers.

Toch heeft het gebied rond de rivier Spey meer te bieden dan Schotlands geliefde sterke drank. Bezoekers kunnen in Speyside onder meer genieten van adembenemende landschappen, avontuurlijke activiteiten en een fascinerende geschiedenis. Dus laat die proeverijen eens links liggen en verken de minder bekende kanten van deze perfecte wandelbestemming in de Schotse Hooglanden!

8 Redenen om Speyside te bezoeken

Geen fan van whisky? Dan nog kan het Speyside Way Whisky Trail de perfecte wandelroute voor jou zijn. Het pad loopt immers niet alleen langs distilleerderijen, maar ook door unieke natuurgebieden en langs fascinerend historisch erfgoed. Wie benieuwd is naar de landschappen, kastelen, avonturen en wilde dieren van de Schotse Hooglanden, zal niks tekortkomen op deze wandelroute. En wist je dat in Speyside naast de beroemde whisky ook unieke bieren geproduceerd worden?

1. Bewandel de veelzijdige paden

De regio Speyside ligt in het hart van de Schotse Hooglanden. Dwars door dit natuurrijke gebied loopt het Speyside Way Whisky Trail, een wandelroute van ruim honderd kilometer. De wandeltocht komt langs tientallen distilleerderijen, maar dat is niet alles. De route biedt wandelaars een bijzondere variatie aan landschappen om van te genieten.

Het Speyside Way Whisky Trail gaat over heide, langs bergen, door bossen en langs rivieren. Het begin van de route volgt de kust van de Moray Firth, waar wandelaars kunnen genieten van prachtige uitzichten. De route eindigt in een nationaal park, gevuld met de bijzondere flora en fauna van de Schotse Hooglanden.

2. Kasteel Ballindalloch

Ongeveer halverwege op het Speyside Way Whisky Trail ligt een bijzondere historische bezienswaardigheid: het kasteel Ballindalloch. Wie benieuwd is naar de geschiedenis van Speyside, moet zeker een kijkje nemen bij dit imposante bouwwerk. De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot de vijftiende eeuw.

Tijdens een rondleiding door het kasteel en de tuinen kunnen bezoekers alles leren over deze geschiedenis. Leer bijvoorbeeld over de verschillende periodes waarin delen van het kasteel aangebouwd werden. Bekijk de zeldzame artefacten en schilderijen die in het gebouw te zien zijn. En ontdek welke leden van de familie Macpherson-Grant het kasteel door de jaren heen bewoond hebben.

3. Spot dolfijnen in Spey Bay

De rivier Spey, waarnaar de regio Spey vernoemd is, loopt uit in Spey Bay. Dit natuurgebied staat bekend als een van de beste plekken in Europa om dolfijnen te spotten. Soms zijn de dolfijnen zelfs vanaf het land te zien! De omgeving van Spey Bay vormt een bruisend ecosysteem waar naast de dolfijnen ook zeehonden, otters en visarenden leven. Spot jij in Speyside een van deze wilde dieren?

4. Reis terug in de tijd in Dufftown

Er zijn veel idyllische dorpen in Schotland, maar Dufftown is toch wel een van de meest schilderachtige plaatsjes in Groot-Brittannië. De traditionele gebouwen, brede straten en iconische klokkentoren – die vroeger dienstdeed als gevangenis – geven Dufftown een bijzonder nostalgische indruk.

Wie echt een reis terug in de tijd wil maken, kan één kilometer ten noorden van Dufftown een bezoek brengen aan Balvenie Castle. Dit is wel een andere ervaring dan het bovengenoemde Ballindalloch Castle, aangezien er van Balvenie Castle enkel ruïnes over zijn. Toch geven de kasteelruïnes een goed idee van hoe dit oorspronkelijk twaalfde-eeuwse kasteel er ooit uit heeft gezien.

5. Ga op avontuur in de buitenlucht

Het eindpunt van het Speyside Way Whisky Trail is het plaatsje Aviemore, gelegen in Cairngorms Nationaal Park. Deze veelzijdige omgeving biedt tal van mogelijkheden op het gebied van sport, outdoor en avontuur. Het is dan ook niet voor niets dat Aviemore wordt gezien als de Schotse hoofdstad van het avontuur.

Wie geniet van een uitdaging of op zoek is naar een adrenalinekick kan hier terecht voor een groot aanbod aan activiteiten. Voor de avontuurlijke reiziger is er meer dan genoeg te beleven. Maak bijvoorbeeld een avontuurlijke wandeling in een ravijn of sjees naar beneden op een mountainbike. Houd je hoofd koel tijdens het abseilen van een bergwand en probeer maar eens droge voeten te houden tijdens een tochtje wildwatervaren over de rivier.

6. Kijk naar de stoomtreinen

De geschiedenis van Speyside zit hem niet alleen in de whisky en de kastelen. Een deel van het Speyside Way Whisky Trail loopt langs oude spoorlijnen die behoren tot het nationaal erfgoed van Schotland. Bij Dufftown kruist het pad bijvoorbeeld een spoorweg van het nationaal erfgoed. En ook tussen Boat of Garten en Aviemore, de laatste etappe van de wandelroute door Speyside, volgt de route een historische spoorlijn. Leuk feitje: deze spoorwegen zijn nog in gebruik. Wandelaars lopen hier dus een grote kans om een stoomtrein langs te zien komen.

redenen om speyside te bezoeken cairngorms nationaal park

Foto: Joe Green / Unsplash

7. Bezoek Cairngorms Nationaal Park

Het Speyside Way Whisky Trail eindigt in Cairngorms Nationaal Park, een van de mooiste natuurgebieden van Schotland. Dit walhalla voor wandelaars en natuurliefhebbers bestaat uit bergen, uitgestrekte bossen en heide. Deze variatie aan landschappen zorgt ook voor een grote diversiteit in dieren- en plantensoorten.

Ongeveer een kwart van de zeldzame en bedreigde diersoorten van het Verenigd Koninkrijk komen voor binnen de grenzen van het Cairngorms Nationaal Park. Het is daarom een belangrijk beschermd natuurgebied binnen Europa. Cairngorms Nationaal Park is het woongebied van onder meer wilde katten, sneeuwhazen en auerhoenen. Maak kennis met deze bijzondere omgeving en haar bewoners op een van de honderden wandelpaden in het nationaal park.

8. Probeer lokaal gebrouwen bier

Geen fan van whisky, maar wel benieuwd naar andere alcoholische dranken van Schotland? Speyside kent niet alleen distilleerderijen, maar ook verschillende brouwerijen. Wie het glas whisky liever inlevert voor een speciaalbiertje, zit in deze regio dus nog steeds goed.

Maak kennis met een van de lokale bierbrouwerijen tijdens een rondleiding, of vraag ’s avonds in de pub naar de bieren van Speyside.

Geïnspireerd door deze 8 redenen om Speyside te bezoeken? Neem een kijkje op onze overzichtspagina van het Speyside Way Whisky Trail. Hier is alle informatie te vinden die je nodig hebt om een individuele wandelreis door het Schotse Speyside te organiseren.