> Hillwalk Tours Reisblog > Buiten de Gebaande Paden > Kerstcadeau tip: de beste Ierse whiskey merken
hillwalk team
POSTED BY september 27, 2016
Foto: Tom Byrne/Flickr

Ierse whiskey kent een eeuwenoude geschiedenis – het was zelfs een van de eerste gedistilleerde dranken in Europa! De naam komt van het Gaelische uisce beatha, wat ‘levenswater’ betekent. Wie een typisch Ierse souvenir zoekt of een uniek kerstcadeau, hoeft niet verder te zoeken. Met een van deze Ierse whiskey merken zit je altijd goed!

Is het whisky of whiskey?

Waarom heeft men het soms over whisky en dan weer over whiskey? Beide manieren van spelling zijn mogelijk, maar dit hangt af van de geografische locatie. Over het algemeen hebben Ieren en Amerikanen het over whiskey. In Schotland, Canada en de rest van de wereld wordt overwegend verwezen gesproken van whisky.

Wat is dan het verschil tussen whisky en whiskey? In de negentiende eeuw was Schotse whisky nog van erg slechte kwaliteit. Om de export te bevorderen, wilden de Ieren hun product onderscheiden. Daarom werd de ‘e’ toegevoegd. Tegenwoordig is Schotse whisky van zeer goede kwaliteit, maar het verschil in spelling is blijven bestaan. Qua smaak is het grootste verschil tussen Ierse whiskey en Schotse whisky de sterkere rooksmaak in de Schotse whisky.

De beste Ierse whiskey merken

Tijd voor een samenvatting van onze favorieten. Van beroemde, betaalbare merken tot obscure whiskey merken voor de doorgewinterde fan, hier vijf Ierse whiskey merken die perfecte kerstcadeaus maken!

Jameson

Dit is een van de beroemdste Ierse whiskey merken en met een goede reden. Jameson Original heeft een zachte, soepele smaak en drinkt daarom erg gemakkelijk weg. Voor wie niet zo bekend is met Ierse whiskey, vormt Jameson een goede introductie. De whiskey is geschikt om puur gedronken te worden, maar leent zich door de milde smaak ook ideaal voor cocktails. Een Ierse klassieker is Jameson met ginger ale en limoen. Kijk uit, want deze frisse mix drink je als limonade!

Green Spot Single-Pot Still Whiskey

In Cork, West-Ierland produceert de New Midleton Distillery deze mooi verpakte en prima betaalbare whiskey. Green Spot is internationaal geliefd onder whiskeykenners en werd door Jim Murray, schrijver van de Whisky Bijbel, zelfs beschreven als ‘ongetwijfeld een van ’s werelds beste whiskeys.’ Met bijzondere smaken als pepermunt en papaya is deze fles ideaal voor de avontuurlijke whiskeydrinker.

Connemara Whiskey

Ben je juist een fan van die sterke rooksmaak van Schotse whisky? Dan nog kan je in Ierland jouw perfecte fles vinden. Bij de productie Connemara Whiskey wordt net als bij Schotse whisky turf gebruikt bij de eesten. Hierdoor komt die karakteristieke rokerige smaak vrij. Bovendien is deze drank gemaakt in een van de mooiste gebieden van Ierland – een leuk feitje om er nog net iets meer van te genieten.

Redbreast 12-Year

Deze Ierse whiskey is het ultieme kerstgeschenk. Gerijpt in sherryvaten, heeft deze whiskey smaken die doen denken aan de winterse feestdagen. In Ierland worden de smaken van deze Redbreast ook wel vergeleken met een Christmas cake, een cake vol gedroogd fruit en specerijen die wordt gegeten rond de Kerstdagen. Zonder twijfel een van de betrouwbaarste Ierse whiskey merken op de markt.

Glendalough 13 Year Single Malt

Deze Ierse whiskey is bedoeld voor de echte whiskeyfanaten – en dat is terug te zien in het prijskaartje. Voor wie geen genoegen neemt met een Jameson-cocktail is het misschien wijs te investeren in deze 13 jaar gerijpte optie. Glendalough ligt zijdezacht op de tong en is een prachtig voorbeeld van échte Ierse whiskey. Zoete smaken als chocolade, honing en vanille worden gebalanceerd door een lichte noot van citrus.

Het Ierse whiskey trail

Whiskeyliefhebbers die binnenkort naar Ierland gaan, kunnen meer dan alleen genieten van de whiskey zelf. Wie een fles Ierse whiskey niet genoeg vindt als kerstcadeau, is misschien geïnteresseerd in een trip in het teken van de gedistilleerde drank! Bezoek de locaties van het Ierse whiskey trail voor een reis door de lange geschiedenis van Ierse whiskey. Veel van de locaties die bij het whiskey trail horen, liggen op de route of in de buurt van onze tours door Ierland!

Download de gratis app van het whiskey trail voor achtergrondinformatie en kaarten van de ruim vijftig locaties verspreid over Ierland. Bezoek beroemde pubs, stokerijen, musea en historische locaties. De app en gratis gids bieden diepgaande achtergrondinformatie in Engels, Frans en Duits. De kaart kan gebruikt worden als basis om een trip omheen te plannen.