6 ideeën voor Ierse souvenirs

door september 13, 2016

Authentieke Ierse souvenirs zijn de perfecte cadeau’s om mee te nemen van een trip naar Ierland. Of we het hebben over Keltische sieraden, Ierse whiskey of een traditionele Aran trui – het is altijd fijn om een aandenken te hebben. Voor de ervaren reiziger, die spullen van over de hele wereld verzamelt, is het belangrijk om te weten waar elke souvenir vandaan komt. Hoe doe je dit beter dan door te kiezen voor iets overduidelijk Iers?

 

Waterford kristal

In 1783 begonnen William en George Penrose een glasfabriek in Waterford. Het begon met ongeveer 50 tot 70 ambachtsmannen en glasblazers in dienst. Vandaag de dag wordt Waterford kristal nog altijd over de hele wereld geëxporteerd. Met unieke technieken van glassnijden en een helderheid door de polijsting achteraf, bieden deze Ierse souvenirs voor ieder wat wils.

Wat maakt Waterford kristal zo uniek? Puur Iers bronwater en gespecialiseerde snijd- en blaasmethoden maken het een van de meest vermaarde glaswaren ter wereld.

Ierse whiskey

Als je dan een kristallen whiskeyglas op de kop hebt getikt, moet je natuurlijk ook iets hebben om het mee te vullen. Liefhebbers weten al lang: Ierse whiskey mag er wezen. Van Jameson en Tullamore Dew tot minder bekendere merken als Connemara Single Malt – Ierland kent een lange geschiedenis van whiskey stoken.

Verwerk de Ierse whiskey in een nostalgische Irish coffee, drink het puur of maak een chique cocktail van. En als de fles dan leeg is, kunnen deze Ierse souvenirs mooi gerecycled worden tot kandelaar of vaas!

Ierse klaver

Volgens de legende gebruikte Sint-Patrick de Ierse klaver, ook wel de shamrock genoemd, om het principe van de goddelijke Drie-eenheid uit te leggen. Aangezien Sint-Patrick de beschermheilige van Ierland is, werd de shamrock automatisch het nationale symbool. De Ierse klaver wordt over de hele wereld gedragen tijdens St. Patrick’s Day en is daarom een perfecte Ierse souvenir om mee terug te nemen van een wandeltrip.

aran true aran-eilanden ierse souvenirs

Foto: Lisa Dusseault/Wikimedia Commons

Aran trui

Bescherming en warmte biedend aan de vissers van de Aran-eilanden, zijn deze truien een wereldberoemd symbool van Ierland geworden. De verfijnde stiksels zijn overigens geen toevalligheid. Ze staan voor verschillende clans en zijn doorgegeven van generatie op generatie. Dankzij de absorberende, ademende en verwarmende kwaliteiten is de Aran trui is een onmisbaar onderdeel van het leven op de Aran-eilanden. Deze eilandengroep kan bezocht worden als onderdeel van onze tours door het westen van Ierland en Connemara. Elke Aran trui bestaat uit gedetailleerd breiwerk – een breier is soms wel zestig dagen bezig om een enkele trui af te maken.

Kienhout

Kienhout is een van de minder bekende Ierse souvenirs, maar wel een van de interessantste en rauwe aandenkens. Dit gefossielleerde hout vormde over duizenden jaren terwijl eiken-, taxus- en dennenbossen langzaam bedekt raakten onder een veenlaag. Door een chemische reactie veranderde de kleur van het hout, dat door veel kunstenaars en beeldhouwers gebruikt wordt als inspiratie. De Wicklow Mountains zijn bedekt met veen, waardoor het de ideale omgeving is om kienhout te vinden.

Keltische sieraden

Ierse sieraden zijn populair vanwege de Keltische ontwerpen. De broche van Tara is een van de vroegste en bekendste voorbeelden hiervan – een perfecte (maar vrij prijzige) optie voor authentieke Ierse souvenirs.

Comments

comments