Anti-paklijst: neem dit NIET mee op vakantie (voor wandelaars)

door september 1, 2017

Er zijn op het internet genoeg lijsten te vinden – waaronder onze ultieme Hillwalk Tours paklijst – met alle benodigde items in een wandeluitrusting. Wat echter net zo handig kan zijn is een anti-paklijst: een lijst met items die beter juist niet mee op vakantie kunnen gaan. Deze zaken kan je beter thuislaten wanneer je een hike of wandelvakantie onderneemt!

1. Badhanddoek

Een grote handdoek neemt uiteraard veel ruimte in beslag, maar dat is nog niet eens het vervelendste. Nadat je hem één keer hebt gebruikt, moet je het natte vod meedragen naar de volgende bestemming. Vermijd dit leed en neem die enorme lap stof niet mee op vakantie.

Wat dan wel? Een compacte en sneldrogende reishanddoek is perfect voor een wandelvakantie. Meestal worden deze handdoeken gemaakt van microfiber, waardoor ze goed absorberen en snel drogen.

anti inpaklijst niet mee op vakantie wandeluitrusting boeken

2. Boeken

Een dikke reisgids of een zware roman: boeken dragen al snel bij aan het gewicht dat je al wandelend mee moet zeulen. Hoewel het heerlijk is om te kunnen lezen na een lange dag wandelen, is het niet verstandig om drie zware papierbundels in te pakken.

Wat dan wel? Kopieer enkele nuttige pagina’s uit een reisgids, download een digitaal boek, of neem één dun boekje of tijdschrift mee.

anti inpaklijst niet mee op vakantie wandeluitrusting sieraden

3. Sieraden

Het ligt misschien een beetje voor de hand, maar veel mensen dragen toch uit gewoonte hun kostbare horloge, ketting of oorbellen wanneer ze een wandeltocht ondernemen. Maar wat mee op vakantie gaat, kan natuurlijk verloren gaan. Bovendien is een wandelreis niet het moment om je druk te maken over de mode-bewustheid van je outfit.

Wat dan wel? Een waterdicht outdoor-horloge is een goed alternatief voor wie graag de tijd in de gaten houdt.

4. Gadgets

Telefoon, tablet, laptop, camera met drie lenzen en natuurlijk een aparte oplader voor elk stuk elektronica: wie gek is op gadgets zal het meteen herkennen. Tijdens een wandelvakantie hebben we de kans om de natuur van dichtbij te ervaren. Elke lens en ieder scherm dat daartussen komt te staan, maakt de ervaring minder memorabel.

Probeer je over te geven aan de bestemming en gun jezelf een digitale detox door zo veel mogelijk gadgets helemaal niet mee op vakantie te nemen!

Wat dan wel? Probeer een universele oplader te gebruiken voor de apparaten die echt mee moeten.

anti inpaklijst niet mee op vakantie wandeluitrusting spijkerbroeken

5. Spijkerbroeken

Een spijkerbroek is de vijand van wandelaars. Spijkerstof droogt langzaam en is niet flexibel. Kortom: dit kledingstuk is absoluut niet geschikt voor een lange wandeltocht.

Wat dan wel? Kies voor een broek van zacht en sneldrogend materiaal, zoals nylon of polyester.

6. Een literfles shampoo of douchegel

Een liter vloeistof weegt een kilo. Waarom genoeg shampoo meenemen voor meerdere maanden als de reis maar een week duurt?

Wat dan wel? Reisverpakkingen voor shampoo, douchegel, deodorant zijn een stuk kleiner en lichter dan de flessen die thuis in je badkamer staan. Neem alleen de zaken mee die je vrijwel dagelijks gebruikt. Tenzij je naar een zeer afgelegen plek reist, zal er altijd de mogelijkheid zijn om onderweg iets te kopen.

7. Dikke trui

Die super warme, dikke, wollen trui lijkt misschien een essentieel kledingstuk in de wandeluitrusting, maar niets is minder waar. Dikke truien nemen veel meer plek in beslag dan nodig is en blijken tijdens het wandelen vaak niet goed te ademen.

Wat dan wel? Laagjes, laagjes, laagjes. Wanneer je verwacht dat het koud gaat worden, neem dan zo veel mogelijk lagen kleding mee. Twee onderlagen, een tussenlaag en een fleece-trui nemen samen ongeveer even veel plek in beslag als een dikke trui, maar bieden veel meer mogelijkheden!

anti inpaklijst niet mee op vakantie wandeluitrusting resimaatje

8. Alles wat je reismaatje ook meeneemt

Met zijn vijven op reis met vijf flessen zonnebrandcrème – klinkt bekend? Wie samen wandelt, kan nóg lichter reizen door een gezamenlijke wandeluitrusting mee te nemen.

Wat dan wel? Overleg van tevoren met je reisgenoten en bezuinig op items die samen gebruikt kunnen worden, zoals EHBO-doosjes, doucheproducten, camera’s en opladers.

Comments

comments