Wandelende vrouwen uit de geschiedenis

door maart 28, 2017

Een aantal van de meest inspirerende vrouwen waren beroemde ontdekkingsreizigers. Deze fietsende, klimmende en wandelende vrouwen – waaronder zelfs Nederlandse vrouwen – schreven geschiedenis met hun grenzeloze avonturen. Wij maakten een lijst van 9 belangrijke vrouwen uit de geschiedenis. Wie is jouw favoriet? 

wandelende vrouwen uit de geschiedenis inspirerende vrouwen fanny workman

Fanny Bullock Workman met haar klimuitrusting. Foto: Wikimedia Commons

Fanny Bullock Workman

Deze Amerikaanse avonturier hoort misschien wel thuis op elk lijstje van inspirerende vrouwen. Ze was een van de eerste professionele vrouwelijke bergbeklimmers, een schrijver van reisverhalen en een belangrijke voorstander voor vrouwenrechten. Workman fietste door India, beklom de Himalaya en trotseerde gletsjers in Pakistan – dat alles terwijl ze zich inzette voor het vrouwenkiesrecht.

Freya Stark

Stark reisde naar bestemmingen waar weinig Europeanen – laat staan vrouwen – ooit waren geweest. Als een van de beroemde ontdekkingsreizigers die begin twintigste eeuw de wereld rond reisden, kwam zij terecht in de meest afgelegen gebieden van Turkije en het Midden-Oosten. Net als veel andere belangrijke vrouwen uit de geschiedenis, schreef de Britse ontdekkingsreiziger boeken over haar avonturen: maar liefst 24 stuks!

Ynés Mexia

Deze Mexicaans-Amerikaanse plantkundige is bekend omdat zij een enorme collectie specimens van nieuwe plantensoorten verzamelde in Mexico en Zuid-Amerika. Ze reisde onder meer door Argentinië, Chili, Ecuador en Peru. Mexia ontdekte tijdens haar leven honderden nieuwe plantensoorten en verzamelde zo’n 150.000 specimens.

wandelende vrouwen uit de geschiedenis inspirerende vrouwen alexandrine tinne

Alexandrine Tinne in de Haagse Kazerne (circa 1860). Foto: Wikimedia Commons

Alexandrine Tinne

De lijst zou niet compleet zijn zonder een van de belangrijkste Nederlandse vrouwen uit de geschiedenis. Deze beroemde ontdekkingsreiziger was een van de eersten die de volledige Witte Nijl afreisde. In de negentiende eeuw werd Tinne de eerste westerse vrouw die Centraal-Afrika bereikte. Ook reisde zij diep de Sahara in – iets dat toentertijd nog geen vrouw voor elkaar had gekregen. Haar fotografie geeft een unieke kijk in het Afrika van de negentiende eeuw.

Jeanne Baret

Deze Franse plantkundige werd de eerste vrouw die de wereld rond reisde. Om dit voor elkaar te krijgen, moest zij zich vermommen als man. De mentor van Baret, die op jonge leeftijd wees werd, was de plantkundige Philibert Commerson. Toen hij in 1767 als onderzoeker mee kon op een expeditie per boot, besloot hij Baret mee te nemen als knecht. Omdat in deze tijd geen vrouwen aan boord mochten, vermomde Baret zich als man. De vermomming hield niet stand en de kapitein liet Baret en Commerson achter op Mauritius. Daar trouwde de vrouw met een soldaat en keerde samen met hem terug naar Frankrijk.

wandelende vrouwen uit de geschiedenis inspirerende vrouwen annie smith peck

Annie Smith Peck werd in de negentiende eeuw bekritiseerd om haar kledingstijl. Foto: Wikimedia Commons

Annie Smith Peck

In de tijd dat de Amerikaanse Annie Smith Peck record na record brak op het gebied van bergbeklimmen, was zij niet bij iedereen populair. Haar keuze voor kleding – broeken en tunieken in plaats van rokken en jurken – bezorgde haar veel kritiek van tijdgenoten. Desondanks richtte Peck zich op haar passie: het trotseren van een aantal van de hoogste pieken op deze aardbol.

Polly Letofsky

De enige van onze wandelende vrouwen die nog in leven is, is Polly Letofsky: de eerste vrouw die rond de wereld wandelde. In 1999 begon zij haar vijf jaar durende wereldreis, waarmee zij aandacht wilde creëren voor borstkanker. Ze kwam onderweg terecht in aardbevingen, rellen en berovingen, maar bereikte uiteindelijk haar doel.

wandelende vrouwen uit de geschiedenis inspirerende vrouwen junko tabei

Junko Tabei beklom als eerste vrouw de Mount Everest. Foto: Jaan Künnap / CC BY-SA 4.0

Junko Tabei

Deze Japanse inspiratie werd in 1975 de eerste vrouw die de top van Mount Everest bereikte. Dit ging niet allemaal zonder problemen: op 6300 meter hoogte werden Tabei en haar reisgezelschap overvallen door een lawine. Een jaar na haar overwinning van ’s werelds hoogste berg werd zij bovendien de eerste vrouw die de hoogste top van elk van de zeven continenten had beklommen. Genoeg om genoemd te worden bij deze inspirerende wandelende vrouwen!

Emma Gatewood

Misschien wel een van de meest inspirerende vrouwen op deze lijst is Emma Gatewood. Zij was niet alleen de eerste vrouw die in haar eentje het Appalachian Trail volledig bewandelde, maar ook de eerste persoon die de lange afstandsroute drie maal aflegde. Alsof dat nog niet indrukwekkend genoeg is, deed zij dit voor de eerste keer toen zij 67 jaar oud was. Ook wel ‘Grandma Gatewood’ genoemd, is deze vrouw het perfecte bewijs dat iedereen kan beginnen met hiken – ongeacht sekse, leeftijd of wandelervaring. Wandelende vrouwen kunnen van over de hele wereld kunnen hier een voorbeeld aan nemen!

Comments

comments