Wandelen in de regen: tips bij slecht weer

door april 11, 2017

Wie regelmatig wandelt, weet dat het weer een grote invloed kan hebben op de ervaring. Wandelen in de regen is niet altijd even comfortabel, maar met de juiste voorbereiding, wandeloutfit en mindset, kan je zelfs bij slecht weer van een wandeling genieten! Met deze tips weet jij straks precies wat te doen met regenachtig weer:

Voorbereiding

Een goede voorbereiding begint al voor de eerste stap van de wandeling. Wees op de hoogte van de weersverwachtingen in het gebied waar je naartoe gaat. Zijn er bepaalde delen van de route die misschien niet begaanbaar zijn in slechte weersomstandigheden, zoals bergpassen en moerasgebieden? Wandelen in de regen is tot daar aan toe, maar bij heftigere weersomstandigheden moet er wellicht een plan B in gang worden gezet.

De weersverwachtingen zijn een belangrijk uitgangspunt, maar zijn niet altijd 100 procent accuraat. Wees voorbereid op onverwachte regenbuien, maar ook op plotselinge zomerdagen. Niets is vervelender dan eindelijk een zonnige dag meemaken in Ierland om vervolgens te ontdekken dat je geen zonnebrandcrème hebt meegenomen.

Onze tips:

 • Houd de weersverwachting in de gaten
 • Houd rekening met verrassingen

wandelen in de regen wat te doen met regenachtig weer

Kies je wandeloutfit

De juiste wandeloutfit kan het verschil maken tussen een dramatische dag en een verfrissende wandeling in de regen. Het is zinloos om je te beschermen tegen nattigheid van buitenaf als je van binnenuit nat raakt van het zweet. Door verschillende laagjes te dragen blijf je warm en droog in alle omstandigheden.

Vermijd kledingstukken van katoen, omdat dit materiaal langzaam droogt als het eenmaal nat wordt en lichaamswarmte wegneemt. Kies in plaats daarvan voor synthetische stoffen, zoals polyester en (micro)fleece. Merinowol vormt een goede basislaag om warm en droog te blijven.

De belangrijkste laag voor een regenachtige hike is natuurlijk de buitenlaag. Investeer in een waterdichte en ademende regenjas met een goede capuchon. Waterdichte wandelschoenen en beenkappen helpen bij het voorkomen van natte voeten (en dus blaren).

Onze tips:

 • Laagjes, laagjes, laagjes
 • Vermijd katoenen kledingstukken
 • Investeer in een waterdichte, ademende regenjas
 • Gebruik beenkappen

Bescherm je bagage

Dat jij nat wordt tijdens het wandelen in de regen, is tot daar aan toe. Als je spullen nat worden, dan wordt het moeilijk om nog te genieten van de trip. Zorg dat jouw rugzak een oase van droogte blijft – zelfs als jij zelf doorweekt raakt. Voor vrijwel elk type rugzak bestaat een waterdichte hoes die om de tas heen kan worden gespannen. (Een doe-het-zelf variatie hiervan kan gemaakt worden van een vuilniszak.)

Belangrijke spullen kunnen misschien een extra laagje bescherming gebruiken. Bewaar elektronica en kaarten in plastic zakjes. Mochten er toch wat regendruppels hun weg naar binnen vinden – bijvoorbeeld wanneer je de rugzak opent om er iets uit te halen – dan zijn de belangrijkste spullen alsnog veilig.

Misschien de belangrijkste tip: neem een complete outfit mee die je alleen ’s avonds bij je accommodatie draagt. Het is een geruststellende gedachte dat er altijd een extra droge outfit (waaronder een paar warme, droge sokken) in je rugzak zit.

Onze tips:

 • Bescherm je rugzak met een waterdichte hoes
 • Gebruik plastic zakjes voor belangrijke spullen
 • Neem een ‘droge’ outfit mee

wandelen in de regen tips bij slecht weer

Tijdens de wandeling

Probeer pauzes kort te houden in slechte weersomstandigheden – hoe langer je stilzit, hoe sneller je lichaam afkoelt. Als je toch iets langer moet rusten, trek dan even een of twee extra lagen aan. Blijf warm door in beweging te blijven.

Wanneer het stortregent vergeten wandelaars wel eens om genoeg te drinken. Wie heeft immers behoefte aan water wanneer hij zelf doorweekt is? Toch is het belangrijk om gehydrateerd te blijven – ook wanneer het water met bakken uit de lucht komt.

Tot slot: laat je niet ontmoedigen door een regenbui hier en daar. Wie lange afstandswandelingen maakt, zal moeten leren om zich aan te passen aan de onberekenbaarheid van de natuur. Probeer het plezier van het wandelen in de regen te ervaren – sommige landschappen zien er juist mooier en dramatischer uit tijdens een flinke plensbui. En die warme avondmaaltijd zal des te beter smaken na een beetje afzien bij slecht weer!

Onze tips:

 • Neem korte pauzes
 • Drink voldoende water
 • Blijf positief

Wat te doen met regenachtig weer?

Bij Hillwalk Tours hebben we nog een paar extra manieren om onze wandelingen – zelfs in de regen – zo comfortabel mogelijk te maken. We boeken knusse, warme accommodaties zodat onze wandelaars na een lange dag kunnen ontspannen (en eventueel opdrogen).

Over de bagage hoeven onze gasten zich bovendien niet druk te maken: wij zorgen dat de spullen elke dag veilig en droog op de nieuwe slaapplaats terecht komen. Mocht het weer echt niet meezitten, dan kunnen we in de meeste gevallen vervangend vervoer regelen naar de volgende locatie.

Comments

comments