Is wandelen gezonder dan hardlopen?

door mei 24, 2016

We weten inmiddels allemaal dat wandelen in de buitenlucht een gezonde vorm van beweging is. Maar wat doet een stevige hike nou daadwerkelijk voor je gezondheid? En waarom? Hillwalk Tours zette de cijfers op een rijtje.

Beweging is gezond voor praktisch alle facetten van ons lichaam, maar dagelijks een half uur hardlopen vergt veel motivatie en inspanning. Een korte wandeling of regelmatige hike is voor veel mensen een stuk aantrekkelijker en makkelijker te ondernemen. Gelukkig wijst onderzoek keer op keer uit dat ook wandelen en hiken goed voor de gezondheid is – in sommige opzichten zelfs beter dan een intensieve hardloop-sessie! Hier vier gezondheidsvoordelen waarvan hikers kunnen genieten.

1. Wandelen om af te vallen

De voornaamste reden om te sporten, heeft voor veel mensen te maken met gewichtsverlies. Een intensieve hike door heuvelachtig gebied verbrandt soms meer dan 500 calorieën per uur – evenveel als hardlopen door de stad. Ook zorgt het reliëf in de natuurlijke omgeving ervoor dat meer verschillende spieren worden getraind, wat dus zorgt voor een effectieve work-out voor het volledige lichaam.

2. Hiken voor mentale gezondheid

Rennen op een band is gezond voor onze mentale staat, maar wandelen door de buitenlucht is nog vele malen krachtiger in het bestrijden van verschillende vormen van stress en depressie. Het afwisselende uitzicht van bossen, bergen, straten en stranden is een stuk interessanter dan de omgeving in de gemiddelde sportschool. Niet vreemd dus dat we ons in de meeste gevallen gelukkiger voelen na een wandeling door de natuur of in het park.

3. Train de hersenen

Zelfs voor wie geen last heeft van mentale problemen, kan hiken een boost voor het brein zijn: onderzoek wijst uit dat mensen die meer tijd besteden in de natuur en minder bezig zijn met technologie tot wel 50 procent creatiever zijn bij het oplossen van vraagstukken. Ook hebben mensen die regelmatig in een natuurlijke omgeving wandelen een beter geheugen dan wie dit niet doet. Sterker nog: regelmatige blootstelling aan de natuur kan verslechterde cognitieve functies, zoals geheugen, deels herstellen!

4. Het hart van een hiker

Hiken is – meer dan hardlopen – geschikt voor mensen van alle leeftijden, zowel beginners als gevorderden. Voor bejaarden verkleint wandelen en hiken de kans op beroerte en hart- en vaatziekten; kinderen krijgen minder vaak diabetes, hoge bloeddruk en overgewicht wanneer zij van jongs af aan beginnen met hiken. Vrijwel alle ernstige aandoeningen in de westerse wereld – waaronder kanker – hebben een grotere kans van genezing bij regelmatige wandelaars.

Comments

comments