Hoe overleef je een hittegolf? Zomerse wandeltips

door juni 27, 2017

In de regen wandelen is geen pretje, maar een hike in de brandende zon kan nog veel vervelender zijn! Toch worden veel wandelvakanties in de zomer gepland met de hoop op goed weer. Zon is fijn, maar de afgelopen weken hebben we een aantal extreem warme dagen meegemaakt. Veel wandelaars zullen zich afvragen: hoe overleef je een hittegolf?

Wij hebben een lijst met zomerse wandeltips samengesteld om deze vraag te beantwoorden. Want ook in tropische temperaturen kan een lange afstandswandeling aangenaam en uitvoerbaar zijn – zolang je zorgt voor de juiste voorbereiding.

Kies de juiste wandelroute

Denk bij het boeken van een wandelvakantie niet alleen aan de mooie route en uitzichten die onderweg te bewonderen zijn. Wat is de gemiddelde temperatuur op de bestemming in de maand van de geplande wandeling? Als deze boven de 25 graden ligt, is het waarschijnlijk verstandig om een wandeling te kiezen die voor een groot deel in de schaduw ligt. Een boswandeling, bijvoorbeeld, of een tocht door een vallei. Op onze wandeltochten in het Verenigd Koninkrijk en Ierland geniet je ’s zomers meestal een erg aangename temperatuur; onze nieuwe route naar Santiago de Compostela ligt voor grote delen in de schaduw.

Hoe overleef je een hittegolf wandeltips bospad schaduw

Wandel vroeg en laat

Probeer niet te actief te zijn tussen 10 uur ’s ochtends en 4 uur ’s middags, wanneer de zon het heetst aanvoelt. Begin vroeg op de morgen – het liefst voor zonsopgang, en neem een flinke pauze rond het middaguur. Ga bijvoorbeeld op bezoek bij een lokaal museum, neem de tijd voor een uitgebreide lunch of ga zwemmen in een meer of de zee. Leg ’s avonds nog een paar kilometers af, wanneer de temperatuur weer gedaald is.

Blijf nat…

Bij wandelen in de kou is het zeer belangrijk om droog te blijven; wie wandelt tijdens een hittegolf kan juist beter het omgekeerde doen! Kom je een meer, rivier of stroompje tegen? Een frisse plens water in je gezicht en over je kleding kan je lichaam helpen om koel te blijven.

… Ook van binnen

Water in je gezicht kan wonderen doen, maar het is nóg belangrijker om voldoende water binnen te krijgen. Op een hike verliest de gemiddelde persoon ongeveer een liter water per uur. Wacht niet tot je dorst krijgt, maar probeer regelmatig een paar slokken water te drinken.

Hoe overleef je een hittegolf wandeltips drink water

Draag bedekkende kleding

Sommige wandeltips klinken in het begin een beetje tegenstrijdig. Wie wandelt tijdens een hittegolf heeft waarschijnlijk de neiging om zo min mogelijk kleding te dragen. Kleding is echter de beste bescherming tegen de zon. Overweeg wijde lange mouwen en broekspijpen. Draag hoe dan ook een hoofddeksel: kies voor een hoed met een volledig ronde rand, zodat zowel je gezicht als je nek worden beschermd. Een zonnebril is bovendien onmisbaar.

Smeer veel en vaak

Hoe beter je jezelf bedekt, hoe minder je zal hoeven smeren met zonnebrandcrème. Elk stukje huid dat onbedekt is, moet eraan geloven. Zeker als je veel zweet, is het belangrijk om je vaak opnieuw in te smeren.

Hittegolf bestande snacks

Het is niet alleen om de waterhuishouding van het lichaam op peil te houden, ook sodium is extra belangrijk. Te veel sodium is niet gezond, maar wie actief bezig is in warme weersomstandigheden kan deze voedingsstof niet missen: sodium helpt immers om het water vast te houden. Gezouten nootjes, oude kaas of gerookte zalm zijn bijvoorbeeld goede bronnen van sodium. Eet zoute snacks voor meer energie en minder kans op uitdroging, kramp of een zonnesteek.

Hoe overleef je een hittegolf wandeltips snacks

Ken de signalen

Dat brengt ons bij de laatste van onze wandeltips: herken de signalen van een zonnesteek. Last van hoofdpijn, duizeligheid, spierkrampen, misselijkheid of verwardheid? Grote kans dat de hitte je te veel wordt. Neem voldoende rust en ga regelmatig even na hoe je je voelt. Merk je één of meer van de symptomen van een zonnesteek? Stop direct met wandelen en zoek verkoeling in de schaduw. Als dit niet helpt, zoek dan direct medische hulp.

Dat klinkt misschien heftig, maar wie deze wandeltips in zijn achterhoofd houdt, zal niet snel een probleem krijgen met de hitte. Hoe overleef je een hittegolf? Door op een goed voorbereide, ontspannende en schaduwrijke wandeltocht te gaan!

Comments

comments