De beste films over wandelen en avontuur

door september 20, 2018

Op zoek naar inspiratie voor een volgende wandelvakantie? Zin in een hike, maar ook in een avond op de bank? Er zijn zo veel goede films waarin wandelen, hiken of andere vormen van avontuur de hoofdrol spelen. Deze afwisselende lijst bevat wat ons betreft de beste films over wandelen en avontuur!

Foto: Georgia Vagim / Unsplash

Into the Wild (2007)

Deze klassieker is zo veel meer dan een film over wandelen en avontuur. Het is een film over persoonlijke ontwikkeling, over de relatie tussen mens en natuur, over de zoektocht naar vrijheid. Into the Wild is gevuld met dramatische thema’s en tragische scènes, maar weet tegelijkertijd de kijker te vervullen met een gevoel van optimisme. De film die is gebaseerd op het biografische boek van Jon Krakauer is niet alleen een must-see voor outdoorliefhebbers, maar eigenlijk voor iedereen.

North of the Sun (2012)

Deze Noorse film (originele titel: Nordfor Sola) vertelt het verhaal van twee twintigers die maandenlang in het barre noorden van Noorwegen verblijven. In de prachtige gefilmde documentaire is onder meer te zien hoe Inge Wegge en Jørn Ranum een hut bouwen van drijfhout en de kou van de arctische winter trotseren. En dat alles om te surfen op de golven van een afgelegen baai in de poolcirkel…

The Loneliest Planet (2012)

Een jong, aantrekkelijk en pas verloofd koppel gaat hiken door de bergen van Georgië. Wat in eerste instantie lijkt op een verhaal over een stel dat tot over hun oren verliefd is, krijgt halverwege een drastische wending. Een subtiel moment verandert plotseling de dynamiek tussen het koppel, waardoor de film op een ongemakkelijke en bijna pijnlijke manier verdergaat. De kracht van The Loneliest Planet zit hem in het feit dat er eigenlijk heel weinig gebeurt – verwacht langzame scènes met op de achtergrond de adembenemende landschappen van de Kaukasus.

As it Happens: Pacific Crest Trail (2014)

Geen script, geen van tevoren bedacht plan, geen zwaar bewerkte camerabeelden: deze documentaire is niet meer dan het rauwe verhaal over een wandeltocht. Twee vrienden filmen hun reis langs de 4286 kilometer van het Pacific Crest Trail in de Verenigde Staten. Van de woestijnachtige grens met Mexico tot sneeuwstormen aan de grens met Canada – elk soort landschap dat een wandelaar kan tegenkomen, zit verwerkt in deze film. Juist het amateuristische filmwerk maakt de documentaire zo geloofwaardig, waarmee het een plek verdient op deze lijst van beste films over wandelen. Een van de leukste dingen aan As it Happens: de volledige film staat op YouTube, dus je kan hem meteen kijken!

Walkabout (1971)

Deze film kom uit de jaren zeventig en dat is duidelijk merkbaar aan de korrelige beelden en soms lachwekkend slechte geluidseffecten. Toch is deze film nog steeds het kijken waard. Het verhaal draait om een zus en haar broertje die alleen in de wildernis van de Australische outback terechtkomen. Ze moeten zien te overleven in deze omgeving en krijgen daar gelukkig hulp bij van een Aboriginal-jongen.

Everest (2015)

Van de hitte in de Australische outback naar de ijzige pieken van Mount Everest. Everest vertelt het heftige verhaal van de expeditie van Robert Edwin Hall en Scott Fischer, die in de jaren negentig begonnen aan de beklimming van de hoogste berg ter wereld. Het waargebeurde verhaal van dit avontuur bevat genoeg elementen voor een bloedstollende actiefilm, en dat is dan ook precies wat Everest is.

Wild (2014)

In de meeste films over wandelen of avontuur is de hoofdrolspeler een man. Deze productie, gebaseerd op het autobiografische boek van Cheryl Strayed, is het bewijs dat het ook anders kan. Wild toont de wandeltocht die Strayed maakte langs de Pacific Crest Trail in het westen van de Verenigde Staten, tijdens een dieptepunt in haar persoonlijk leven. Meer dan een vakantie is de tocht – waar allerlei tegenslagen en hoogtepunten in voorbijkomen – een therapeutische ervaring, waarin ze zichzelf beter leert kennen.

Comments

comments