Weg naar Compostela: 9 hoogtepunten

door juli 18, 2017

Religie is al lang niet meer de enige reden dat mensen pelgrimsreizen ondernemen. De weg naar Compostela wordt bewandeld door pelgrims van alle leeftijden en achtergronden, met ieder hun eigen redenen. Sommigen willen fit worden, anderen willen gelijkgestemden ontmoeten en weer anderen willen simpelweg genieten van de landschappen en dorpjes in het noorden van Spanje.

Kan jij net als ons niet wachten om de wandeling naar Santiago de Compostela te maken? Wat jouw reden ook mag zijn, één ding is zeker: deze 9 hoogtepunten langs de Camino Frances route mag je niet missen!

weg naar compostela pelgrimstocht camino frances route pallozas o cebreiro

Pallozas zijn historische berghutten die alleen in dit deel van Spanje voorkomen. Foto: ander goñi / CC BY 2.0

Pallozas van O Cebreiro

Voor een klein dorpje heeft O Cebreiro een groot aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. De traditionele berghutten, pallozas, zijn alleen te vinden in dit deel van Galicië. Deze woningen werden al voor de Romeinse tijd gebouwd en zijn een belangrijk onderdeel van het cultureel erfgoed in de regio.

Markt van Melide

Melide is een van de leukste rustplaatsen langs de Camino de Santiago. Wandschilderingen uit de late middeleeuwen herinneren aan de eeuwenoude geschiedenis van dit plaatsje. Tijdens de zondagmarkt verandert het rustige Melide in een bruisende bestemming langs de weg naar Compostela. Lokale boeren verkopen hier hun producten van het land en authentieke gerechten worden vanuit kraampjes geserveerd.

Pulperías

Een van de lokale specialiteiten in Galicië is pulpo, een soort tapas-gerecht van gekookte octopus besprenkeld met olijfolie en Spaanse gerookte paprika. De delicatesse wordt geserveerd in pulperías, authentieke restaurantjes die gespecialiseerd zijn in het klaarmaken van octopus.

De dam van Belesar

De dam en het stuwmeer van Belesar zijn een bijzondere bezienswaardigheid langs de weg naar Compostela. Het indrukwekkende waterwerk is al ruim vijftig jaar oud. Wandeld door de omringende bossen genieten pelgrims een prachtig uitzicht op dit architectonische kunstwerk en het bergachtige landschap eromheen.

weg naar compostela pelgrimstocht camino frances route samos klooster

Het klooster van Samos is een van de populairste bezienswaardigheden langs de weg naar Compostela. Foto: katiebordner / CC BY 2.0

Klooster van Samos

Het Benedictijnse klooster van Samos werd gesticht in de zesde eeuw en is nog altijd in gebruik. Het is een belangrijke stop voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Camino en Galicië. Het imposante bouwwerk bestaat uit verschillende architectonische stijlen, zoals de late gotiek, renaissance en barok.

Iglesia de El Salvador

Ten oosten van Santiago de Compostela ligt Vilar de Donas, een plaatsje dat met name bekend is vanwege de oude romaanse kerk met vijftiende-eeuwse muurschilderingen. Leer over de Orde van de Tempeliers, waartoe de kerk behoorde, en bewonder de architectuur en eeuwenoude versieringen van het heilige bouwwerk. De kerk van El Salvador ligt enkele kilometers van de Camino Frances route, maar is het zeker waard om een kleine omweg te maken!

weg naar compostela pelgrimstocht camino frances route santiago de compostela kathedraal

Het eindpunt van de weg naar Compostela is bovendien een van de belangrijkste bezienswaardigheden op de pelgrimsroute. Foto: amaianos / CC BY 2.0

Kathedraal van Santiago de Compostela

Wie het laatste deel van de Camino Frances route loopt, zal zonder twijfel onder de indruk zijn van de kathedraal van Santiago de Compostela. Dit heiligdom is niet alleen het spectaculaire eindpunt van de weg naar Compostela, maar is bovendien een van de belangrijkste historische monumenten in Spanje.

weg naar compostela pelgrimstocht camino frances route sarria

In het sfeervolle Sarria komen pelgrims samen om te beginnen aan de laatste honderd kilometer van de Caino Frances route. Foto: Oh-Barcelona.com / CC BY 2.0

Sarria

Het levendige plaatsje Sarria is een populair startpunt voor pelgrims die de laatste honderd kilometer van de Camino de Santiago willen lopen. Al sinds jaar en dag is Sarria een plek waar pelgrims samenkwamen om zich voor te bereiden op het laatste deel van de pelgrimsroute naar Santiago. De stad staat bekend om de eeuwenoude kerken en een sterk aanbod van restaurants.

Kazen van Arzua

Een pelgrimstocht is een flinke onderneming, maar dat betekent niet dat er onderweg niet genoten mag worden. Lokale gerechten en delicatessen geven pelgrims de energie die ze nodig hebben om de weg naar Compostela tot het einde te bewandelen. Het plaatsje Arzua staat bekend om de kazen die op traditionele wijze worden gemaakt. Proef de smaken van het Spaanse platteland bij de verschillende kaasboerderijen langs de Camino Frances!

Al deze hoogtepunten zijn te beleven tijdens onze wandelreis over de Camino Frances. Neem een kijkje op de informatiepagina van de Camino Frances om meer te weten te komen over het reisschema en verdere mogelijkheden!

Comments

comments