Wat te doen op Valentijnsdag? Wetenschap zegt: wandelen!

door februari 12, 2018

Vraag jij je af wat te doen op Valentijnsdag dit jaar? Als we kijken naar wetenschappelijk onderzoek dan hebben we wel een suggestie: een stevige voettocht door de duinen of een frisse wandeling door het bos.

Samen wandelen is een geweldige manier om even van de bank te komen. Daarnaast zijn dit soort actieve bezigheden niet alleen goed voor lichaam en geest, maar ook voor romantische relaties!

Hoge hartslag voor hartstocht

Een stel dat regelmatig samen iets actiefs doet, is over het algemeen gelukkiger. Wat er met je lichaam gebeurt tijdens een actieve bezigheid, lijkt immers behoorlijk veel op een spannende verliefdheid. Denk bijvoorbeeld aan klamme handen, een hart dat sneller klopt en zwaardere ademhaling. Het brein raakt in de war en ziet deze lichamelijke opwinding aan voor romantische aantrekkingskracht.

Ook niet onbelangrijk zijn alle hormonen die door je lijf pompen tijdens en na de lichaamsbeweging. Een dosis adrenaline kan geen kwaad, dus overweeg een bergwandeling met steile afgronden> Daardoor voel je je niet alleen fitter en gelukkiger, maar word je ook weer helemaal verliefd op je wandelmaatje.

Het zit in onze natuur

Heb je wel eens heeft uitgekeken over een prachtig berglandschap of genoten van de herfstkleuren in een bos? Dan zal het volgende feitje waarschijnlijk niet als een verrassing komen: mooie natuurgebieden en adembenemende uitzichten maken ons gelukkig.

Al eeuwen geleden realiseerden mensen zich hoe belangrijk het is om af en toe stil te staan bij natuurlijke schoonheid. Een aantal van de grootste voordelen van een uitstapje in de buitenlucht: meer tevredenheid en blijdschap, minder stress en frustratie. Samen natuurdocumentaires kijken dan? Nou, niet helemaal… Onderzoekers kwamen erachter dat een wandeling door een natuurlijke omgeving een sterker positief effect heeft dan het simpelweg kijken naar afbeeldingen van natuurgebieden.

Toe aan iets nieuws

Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat koppels die regelmatig nieuwe dingen uitproberen meer tevredenheid voelen ten opzichte van hun relatie.

Wandel je gewoonlijk niet veel? Dat is dan meteen een nieuwe ervaring om samen uit te proberen! Koppels die wel al regelmatig samen wandelen, voelen hem misschien al aankomen: probeer eens een nieuwe route uit!

Het opdoen van nieuwe ervaringen helpt om de relatie interessant te houden. In het begin van een relatie is alles nieuw en spannend, maar na de wittebroodsweken komt men vaak in een routine terecht. Een regelmatige wandeldate is dus een perfect medicijn tegen de alledaagse sleur!

Samen problemen oplossen

Het plannen en uitvoeren van een wandeltocht gaat niet altijd zonder slag of stoot. De één vergeet een waterfles in te pakken; de ander heeft de afstand verkeerd ingeschat. Het kan zomaar voorkomen dat jij en je partner in dit proces een discussie krijgen. Dat lijkt misschien niet een ideale situatie op Valentijnsdag, maar kan juist een erg belangrijke stap zijn voor de ontwikkeling van een sterke vertrouwensband.

Zie de wandeldate als de perfecte kans voor een lesje teamwork. Lukt het jullie om goed samen te werken bij het plannen van de route? Hoe gaan jullie om met problemen die zich onderweg voortdoen? Probeer om de middenweg te vinden en accepteer elkaars fouten. Zulke vaardigheden zullen ook buiten de wandelingen om goed van pas komen!

Samen wandelen zonder relatie

Wat te doen op Valentijnsdag als je geen Valentijn op het oog hebt? Zou je liever alleen wandelen of ga je op zoek naar een wandelmaatje? We gaven eerder wandeltips waar wij deze afweging maakten. Leer over het genot van alleen wandelen en oer de beste manieren om een geschikt wandelmaatje te vinden! Maak zelf de afweging afhankelijk van wat het beste bij jouw behoeften past.

Comments

comments