Wandelen in de buurt: wandelgebieden omgeving Nederland

door mei 29, 2018

Het mooie aan wandelvakanties is dat je nooit ver weg hoeft te gaan – zelfs in Nederland zijn er tal van mooie wandelroutes! Wie toch even dat vakantiegevoel van het buitenland wil ervaren, kan kiezen uit de vele wandelbestemmingen in onze buurlanden en goed bereikbare bestemmingen in Europa. Wandelen in de buurt van Nederland is een ideale keuze voor wie mooie wandelroutes wil verkennen in het buitenland, maar niet te ver wil of kan reizen.

Op bezoek bij de buren

Als we ‘wandelen in de buurt’ heel letterlijk nemen, dan komen we algauw uit bij de Vlaamse Ardennen. Dit heuvelachtige natuurgebied ligt op zo’n 50 kilometer van de Nederlandse grens. De Vlaamse Ardennen zijn een populaire bestemming voor wielrenners, maar ook een van de makkelijkst bereikbare wandelgebieden in de omgeving Nederland. Ga op zoek naar vuursalamanders, maak een tocht door het Muziekbos of bewonder de pittoreske dorpjes en kastelen in de buurt van Mullem.

wandelgebieden omgeving Nederland wandelen in de buurt Schotse Hooglanden Skye

Foto: Joshua Earle / Unsplash

Wandelwalhalla van Europa

Wie nog niet in de Schotse Hooglanden is geweest, mist een van de ultieme wandelgebieden die Europa te bieden heeft. De ruige bergen, groene valleien en mysterieuze meren in dit deel van Schotland hebben een soort iconische status onder wandelaars. En niet voor niets: de adembenemende vergezichten, uitdagende bergroutes en goed begaanbare valleien zijn een must voor wie Europa al wandelend wil leren kennen.

Door de Deense duinen

Het Deense eiland Rømø ligt op minder dan zes uur rijden van Groningen. Deze onontdekte wandelbestemming is dus in een dag te bereiken. Rømø behoort tot de Deense Waddeneilanden, een gebied van verlaten stranden, glooiende zandduinen en moerasland. Vele vogelsoorten gebruiken deze eilanden als een tussenstop tijdens hun migratie naar het noorden of zuiden. In de lente en herfst zijn er momenten dat de hemel boven Rømø zwart kleurt door een gigantische groep overvliegende spreeuwen – een adembenemend spektakel!

Terug in de tijd in Noord-Engeland

Een van de mooiste historische plekken om te wandelen in de buurt van Nederland ligt net voorbij de Noordzee. In Noord-Engeland liggen de restanten van de Muur van Hadrianus, een indrukwekkende constructie die de grens van het Romeinse Rijk aanduidde. Het wandelpad dat de muur volgt, leidt langs historische en natuurlijke monumenten. Wandel door het Romeinse dorp Vindolanda en leer over de geologie van Whin Sill, een horizontale richel van gestold magma.

Wildernis van de Duitse Eifel

Veel van de makkelijkst bereikbare wandelgebieden in omgeving Nederland liggen in Duitsland. Een fijn voorbeeld is Eifel Nationaal Park, een natuurgebied dat niets te maken heeft met de beroemde Parijse toren. Bezoekers kunnen hier wandelen in de buurt van heuvels, bossen en kronkelende waterwegen, niet ver van het zuidelijkste puntje van Limburg. Deze wildernis is het leefgebied van talloze diersoorten, die tijdens wandelingen gezien kunnen worden.

wandelgebieden omgeving nederland wandelen in de buurt antrim way noord-ierland

Foto: Hugo Kemmel / Unsplash

Dramatische uitzichten in Noord-Ierland

De kusten van Noord-Ierland hebben alles wat een wandelaar kan wensen. Dit wandelgebied wordt steeds populairder dankzij de onvergetelijke vergezichten, bewegwijzerde lange afstandsroutes, unieke natuurgebieden, indrukwekkende kastelen en vriendelijke locals. De Antrim Way is een van de mooiste wandelroutes in omgeving Nederland. Een vlucht van Amsterdam naar Belfast duurt net iets meer dan anderhalf uur. Twijfel je nog? Kijk dan even naar deze 10 redenen om Antrim te bezoeken (vooral reden 4 is mooi meegenomen voor wandelaars)!

Eilandhoppen voor de Franse kust

De Kanaaleilanden beginnen nu eindelijk bekendheid te vergaren, na het uitkomen van de film The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society (2018). Jersey en Guernsey zijn de grootste van de Kanaaleilanden, gelegen voor de kust van Frankrijk maar tegelijkertijd Brits Kroonbezit. De eilanden hebben dus een culturele mix met Britse en Franse elementen. Mooi meegenomen: het klimaat op de Kanaaleilanden heeft meer weg met dat van Bretagne dan dat van Engeland.

Comments

comments