8 Europese wandelroutes langs filmlocaties

door april 17, 2018

Op bezoek in King’s Landing of een kijkje nemen bij Zweinstein – bekende filmlocaties worden steeds vaker populaire vakantiebestemmingen. De Giant’s Causeway in Noord-Ierland en IJslandse gletsjers kennen we inmiddels wel, maar heb jij al gehoord van deze minder bekende filmlocaties in Europa? Deze filmlocaties van oude en moderne klassiekers zijn niet alleen ideale bestemmingen, maar liggen ook langs de mooiste Europese wandelroutes!

1. Niet van deze wereld

2001: A Space Odyssey – West Highland Way, Schotland
Steeds meer science fictionfilms worden op indrukwekkende locaties gefilmd. IJslandse gletsjers moeten buitenlandse planeten voorstellen en de Jordaanse Wadi Rum-vallei is een bekende stand-in voor Mars. Stanley Kubricks klassieker 2001: A Space Oddysey werd onder meer opgenomen in Namibië. De climax van de film brengt ons echter naar Glen Nevin, een van de mooiste plekken langs de West Highland Way, als dit landschap voorbijkomt in de visie van astronaut Dave Bowman. Wandel jij straks door deze buitenaardse omgeving?

europese wandelroutes langs filmlocaties mooie wandeltochten glencoe

De indrukwekkende Glencoe-vallei in de Schotse Hooglanden heeft een bijna buitenaardse uitstraling. Foto: Mikk Tõnissoo / Unsplash

2. Voor de kust van Kroatië King’s Landing

Game of Thrones – Lokrum, Kroatië
Laat de populaire straten van Dubrovnik (ook wel bekend als King’s Landing) achter je voor een bezoek aan Lokrum, een klein eiland voor de kust van Kroatië. Hier kunnen bezoekers wandelen door de negentiende-eeuwse botanische tuinen en op bezoek gaan bij de ruïnes van een benedictijns klooster, twee plekken die dienden als filmlocaties voor de wereldberoemde tv-serie Game of Thrones.

3. Kijk uit voor paardenhoofden

The Godfather – Sicilië, Italië
Niet alleen is Sicilië rijk aan filmlocaties van de dramatische filmreeks The Godfather, het is ook in werkelijkheid de plek waar verreweg de meeste Italiaanse maffiafamilies vandaan komen. Tegelijkertijd is Sicilië echter een waanzinnig mooi eiland om te bezoeken. Verrukkelijke gerechten en prachtige natuurgebieden zijn hier in overvloed aanwezig. Beklim de Etna, wandel door slaperige dorpjes en ga op zoek naar de straten en gebouwen die in The Godfather zijn te zien.

europese wandelroutes langs filmlocaties mooie wandeltochten de burren way cliffs of moher

Kliffen van Moher of Kliffen van Waanzin? Hoe dan ook een geweldige wandelbestemming! Foto: Connor Robertson / Unsplash

4. De Kliffen van Waanzin

The Princess Bride – Burren Way, Ierland
Voor Ieren staan deze imposante kliffen bekend als de Cliffs of Moher, maar in The Princess Bride werd het natuurgebied omgedoopt tot The Cliffs of Insanity, de Kliffen van Waanzin. Een van de grappigste scènes van de film, het onvergetelijke zwaardgevecht tussen Wesley en Inigo Montoya, werd op deze plek gefilmd. De indrukwekkende kliffen zijn niet alleen een van de mooiste filmlocaties van Ierland, maar ook een van de hoogtepunten langs de Burren Way. En dat is weer een van de schitterendste Europese wandelroutes! Wat wil een mens nog meer?

5. Word zelf een western-ster

The Good, The Bad and The Ugly – GR-244, Spanje
Treed in de voetsporen van Clint Eastwood en waan je in het wilde westen langs de GR-244. Deze route behoort tot de mooie wandeltochten van de Grote Routepaden. Een etappe van de GR-244 loopt dwars door de Spaanse Tabernaswoestijn, een belangrijke filmlocatie voor de klassieke westernfilm The Good, The Bad and The Ugly. Het iconische natuurgebied is goed geschikt voor langeafstandswandelingen. Luister naar de beroemde soundtrack van de western tijdens het wandelen en je zal de sfeer goed te pakken krijgen!

6. De heuvels die leven

The Sound of Music – Omgeving Salzburg, Oostenrijk
Wie wil nou niet als Julie Andrews zingend en springend door de bergen van Salzburg dartelen? Oké, misschien kan het gejodel achterwege worden gelaten en houden we het bij een verfrissende wandeling door de Alpen. In Salzburg liggen de filmlocaties van The Sound of Music op een hoopje: het Nonnberg-klooster, de Mirabell-tuinen, het Leopoldskron-paleis. Een bezoek aan Salzburg is echter niet compleet zonder een wandeling door de bergen en weiden die de stad omringen. Er zijn talloze paden in dit gebied, maar onze aanrader is een rondje rond de Fuschlsee, niet ver van Salzburg.

Europese wandelroutes langs filmlocaties mooie wandeltochten monty python schotse hooglanden

De Schotse Hooglanden zijn de setting geweest voor een groot aantal films en series. Foto: M. Zonderling / Unsplash

7. Lachen in de Hooglanden

Monty Python and the Holy Grail – Rob Roy Way, Schotland
De Schotse Hooglanden komen voor in een groot aantal films en series. Harry Potter, Braveheart, Trainspotting, Star Wars, Prometheus, Snow White and the Huntsman zijn een paar van de bekendste voorbeelden. Een film die vaak vergeten wordt in dit lijstje is Monty Python and the Holy Grail, een van de komische klassiekers van Britse Monty Python-groep. Wie de Rob Roy Way bewandelt, zal de vallei van Glencoe herkennen van enkele scènes, zoals de Bridge of Death. Echte Monty Python-fans kunnen een extra dag inplannen voor een bezoek aan Doune Castle in Stirling. Dit bouwwerk speelde de rol van verschillende kastelen in de film.

8. Een Griekse droom

Mamma Mia! – Skopelos, Griekenland
Afgelegen zandweggetjes, azuurblauw water van de Middellandse Zee, charmante dorpjes en talloze kloosters en kerken. Skopelos, bekend als een van de filmlocaties voor Mamma Mia!, is misschien wel het perfecte Griekse eiland voor wandelliefhebbers. Een aantal van de mooiste Europese wandelroutes zijn de vinden op dit bescheiden eilandje, zoals de tocht van Panormos naar Neo Klima. Een van de onmisbare filmlocaties is het kerkje van Agios Ioannis Kastri, zo’n 7 kilometer ten oosten van het dorp Glossa.

Teleurgesteld dat de Skellig-eilanden niet in deze lijst voorkwamen? We schreven al eens eerder over deze en andere Star Wars-filmlocaties die reizigers kunnen bezoeken.

Comments

comments