Top 10 Game of Thrones-locaties in Noord-Ierland

door april 29, 2019

Ben jij blij dat je weer elke week helemaal kan opgaan in de wereld van Game of Thrones? Bezoek dan binnenkort eens de iconische Game of Thrones locaties in Noord-Ierland. Onze favoriete Game of Thrones locaties liggen langs de Antrim Way.

De Europese première van seizoen acht vond eerder deze maand plaats in Belfast. En dat was geen toevallige keus: een groot deel van de serie werd immers opgenomen in Noord-Ierland. Niet alleen de acteurs en actrices werden plotseling wereldberoemd door Game of Thrones, ook de Europese filmlocaties werden in een klap populaire toeristische trekpleisters.

Zo dus ook Noord-Ierland, dat het afgelopen jaar miljoenen bezoekers trok. De natuurlijke landschappen die regelmatig de achtergrond van Game of Thrones scènes sieren, hebben hier grotendeels aan bijgedragen. De unieke kustlijn van het Noord-Ierse graafschap Antrim is met name een populaire bestemming binnen het land.

Jon Snow: ‘Ongelofelijk mooi’

Bij de première zei acteur Kit Harington (Jon Snow) zelf nog tegen de Ierse zender RTE: “Noord-Ierland is mijn thuis geworden in de afgelopen negen jaar. […] Het land is ongelofelijk mooi en de mensen zijn ongelofelijk gastvrij. [..] De reden dat Game of Thrones zo’n succes werd, en dit wordt niet vaak genoeg gezegd, was Noord-Ierland.”

Antrim Glens & Coastline
Individuele wandelvakanties vanaf €549! Accommodatie en bagage vervoer inbegrepen.
Ontdek nu!

We hadden het zelf niet beter kunnen verwoorden. Als Jon Snow Noord-Ierland aanprijst, dan kan een Game of Thrones fan niet anders dan deze bestemming op zijn of haar bucket list zetten. Van de magische uitzichten langs de kustlijn tot de indrukwekkende ruïnes van kastelen en forten.

Game of Thrones op de Antrim Way

Wie houdt van Game of Thrones en van wandelen, kan deze passies combineren op de Antrim Way. Deze lange afstandswandeling door het Noord-Ierse graafschap Antrim brengt wandelaars langs meerdere Game of Thrones locaties. Wandel met ons mee en verken de kliffen, stranden, kustlijnen, bossen en ruïnes die zo iconisch zijn geworden door de televisieserie.

Maak kennis met de landschappen van Noord-Ierland, die ook in het achtste seizoen van Game of Thrones weer volop in de schijnwerpers staan. Maar geniet tegelijkertijd van een overgetelijke wandelervaring over een van de mooiste wandelroutes van Europa.

10 Game of Thrones locaties in Antrim, Noord-Ierland

Wie in 2019 op bezoek gaat in Noord-Ierland, kan zich voorbereiden op een mix van adembenemende natuurgebieden en fascinerende culturele bezienswaardigheden. Maar het belangrijkste: in Noord-Ierland zijn een aantal van de allermooiste Game of Thrones locaties te bezichtigen.

Waan je in een natuurlijke omgeving waar het lijkt of op elk moment een koningin, ruiter, priesteres of draak kan verschijnen. Ga op bezoek in Westeros, wandel door de omgeving van de herkenbare Dark Hedges, betreed het kasteel van het House of Greyjoy en waai uit op de adembenemende kliffen van Dragonstone.

game of thrones locaties noord-ierland antrim Way fairhead

Foto: Michael Shannon / Unsplash

1. De kliffen van Fairhead

Het was een langverwacht moment in seizoen zeven: Jon Snow en Daenerys Targaryen ontmoeten elkaar eindelijk. Dat gebeurde in de serie in Dragonstone, maar in werkelijkheid in Noord-Ierland.

De adembenemende kliffen van Fairhead dienden als filmlocatie voor de scènes waar Jon Snow Daenerys (en haar draken) beter leert kennen. Ook is het een van de mooiste uitkijkpunten langs de Antrim Way.

2. Magheramorne Quarry

De Muur is inmiddels doorbroken door het angstaanjagende leger van de Night King, maar de filmset waar de belevenissen van de Night’s Watch zijn opgenomen, bestaat nog. In Magheramorne Quarry, een steengroeve ten noorden van Belfast, werden de buitenkant van Castle Black en een deel van de Muur gebouwd.

De massieve kalksteenrotsen creëren een dramatische omgeving, die perfect thuishoort in de Game of Thrones tour. Sinds de jaren tachtig is de steengroeve buiten gebruik; de locatie doet tegenwoordig dus enkel dienst als set voor Game of Thrones.

3. Glenariff Nationaal Park

Het bos van Glenariff is een van de mooiste delen van de Antrim Way. Watervallen, bospaden en prachtige uitzichten zijn hier in overvloed te vinden.

Glenariff is niet alleen de grootste glen (gletsjervallei) van Antrim, maar ook een onderdeel van onze wandeling langs de Game of Thrones locaties. Littlefinger en Sansa Stark keken hier toe hoe Robin Arryn een poging deed tot duelleren.  

4. Portstewart Strand

Dit strand aan het westelijke uiteinde van de Antrim Way komt meerdere malen voor in Game of Thrones. In seizoen twee is dit de plek waar Stannis Baratheon de Zeven Goden van Westeros afwijst en zich bekeerd tot de God van het Licht onder de invloed van Melisandre.

In seizoen vijf diende het strand als de setting voor de scène waarin Jaime Lannister en Bronn aankomen aan de Coast of Dorne in het zuiden van Westeros. Daar raken ze in een gevecht verwikkeld met lokale soldaten. Ook is dit de plek waar Jaime Lannister van zijn zus Cersei de opdracht krijgt hun dochter Myrcella terug naar King’s Landing te brengen.

Game of Thrones locaties in Noord-Ierland Dark Hedges Antrim Way

Foto: Trevor Cole / Unsplash

5. The Dark Hedges

Dit is zonder twijfel een van de meest iconische Game of Thrones locaties in Noord-Ierland. De rijen kronkelige boomstronken werden in de achttiende eeuw aangelegd door de familie Stuart langs de oprijlaan naar hun landhuis.

Nu staat de weg wereldwijd bekend als King’s Road, uit seizoen twee van Game of Thrones. Deze fotogenieke bestemming is niet ver verwijderd van de Antrim Way. Waan je in een sprookje in deze bomentunnel waardoor Arya ontsnapte uit King’s Landing.

6. Dunluce Castle

Het absolute hoogtepunt voor veel Game of Thrones fans zijn deze indrukwekkende kasteelruïnes aan de kust van Antrim. Zet voet in Westeros bij deze adembenemende historische locatie, die model stond voor het kasteel van het House of Greyjoy in de serie.

Dit is al een lange tijd een populaire bestemming langs de Antrim Way, maar door Game of Thrones heeft de plek een totaal nieuwe betekenis gekregen!

7. Ballintoy Harbour

Dit lieflijke haventje werd getransformeerd tot de ruige Iron Islands voor de scène waar Theon Greyjoy thuiskomt. In seizoen vier van de serie is het ook de plek waar Lord Florent zijn einde vind door de vuurkunsten van Melisandre.

Behalve een stop op de Game of Thrones tour, is dit een ideale bestemming voor een vakantie in Noord-Ierland. Het pittoreske Ballintoy en haar natuurlijke omgeving zijn een toonbeeld van het platteland in Noord-Ierland!

8. Murlough Bay

Niet ver van Fairhead ligt Murlough Bay – voor Game of Thrones-fans beter bekend als Slaver’s Bay. Dit is de plek waar Ser Jorah en Tyrion Lannister in seizoen vijf gevangen worden genomen, nadat ze door een slavenschip zijn ontdekt.

Ook deze plek ligt op de route van de Antrim Way. Niet alleen is het een bekende Game of Thrones locatie; Murlough Bay staat bovendien bekend als een van de mooiste plekken langs de Noord-Ierse kustlijn.

game of thrones locaties in noord-ierland antrim way larrybane quarry

Foto: Thomas Kelley / Unsplash

9. Larrybane Quarry

Deze filmlocatie van Game of Thrones ligt in de buurt van Ballintoy Harbour. Larrybane Quarry staat in de serie ook wel bekend als The Stormlands.

Dit is de plek waar, in seizoen twee, Catelyn Stark en King Renly elkaar ontmoeten. In een van de scènes kijken Renly en zijn koningin Margaery toe, terwijl Margaery’s broer en Brienne of Tarth aan het vechten zijn. De iconische witte kliffen van Larrybane Quarry zijn duidelijk zichtbaar in de achtergrond.

10. De grotten van Cushendun

Op deze lugubere locatie baarde Melisandre (gespeeld door Carice van Houten) in seizoen twee een schaduwmonster. Wie deze aflevering van Game of Thrones heeft gekeken, zal de scène waarschijnlijk niet gauw vergeten.

De grotten hebben bovendien in een aantal scènes als achtergrond gediend. Vanuit het typisch Noord-Ierse dorpje Cushendun loopt een weg naar de grotten aan de kust. Kijk wel af en toe over je schouder om er zeker van te zijn dat het schaduwmonster je niet achterna komt.

Bonus Game of Thrones locaties

Tot slot nog twee Game of Thrones locaties die iets verder van de Antrim Way verdwijderd liggen, maar alsnog de moeite waard zijn. Heb je een paar dagen over na het bewandelen van de Antrim Way? Probeer dan een van deze Game of Thrones locaties aan het resischema toe te voegen.

De tentoonstelling in Belfast

Wie voor of na de Antrim Way nog wat tijd over heeft om in Belfast door te brengen, kan een kijkje nemen bij de reizende Game of Thrones tentoonstelling. Deze atractie is sinds 11 april 2019 in de Noord-Ierse hoofdstad voor publiek geopens. Tot 1 september 2019 is de reizende tentoonstelling te zien in Belfast. Een deel van het Titanic Exhibition Centre, het museum over de Titanic, is gedurende deze periode omgebouwd tot Game of Thrones walhalla.

game of thrones locaties in noord-ierland belfast antrim way

Foto: Leslie Shaw / Wikimedia Commons

De Game of Thrones tentoonstelling is een interactieve exhibitie. Kostuums, wapens, decorstukken en andere voorwerpen uit de serie zijn hier van dichtbij te bewonderen. Alle zeven voorgaande seizoenen van Game of Thrones zijn erin vertegenwoordigd. Naar verluidt is het de grootste verzameling Game of Thrones voorwerpen die tot nu toe tentoongesteld hebben gestaan.

Het uitzicht van Binevenagh

Aan het uiteinde van het Antrim Plateau, net over de grens met graafschap Derry, ligt de berg Binevenagh. Officieel ligt deze locatie dus niet in Antrim en niet langs de Antrim Way. Maar deze plek mag wel genoemd worden. Waarom? De top van Bivenagh biedt een grandioos uitzicht over het graafschap Antrim, waar zo veel scènes van Game of Thrones zijn gefilmd.

Wandelaars kunnen zich hier helemaal uitleven: een bospad loopt uit in een steile klim naar de top van de berg. Geniet van het uitzicht over Lough Foyle en de Roe Valley. Deze prachtige omgeving deed dienst als de graslanden waar het nomadische Dothraki-volk leeft. Daenerys vond hier een van haar gewonde draken – wie weet wat jij er kan tegenkomen!

Antrim Glens & Coastline
Individuele wandelvakanties vanaf €549! Accommodatie en bagage vervoer inbegrepen.
Ontdek nu!

De Antrim Way in 2019

Al met al bevat deze blog hopelijk genoeg inspiratie om in 2019 een Game of Thrones avontuur in Noord-Ierland te ondernemen! Ben je benieuw naar meer informatie over de magische wandelroute langs de Antrim Way? Neem dan eens een kijkje op onze overzichtspagina van deze lange aftsandswandeling in Noord-Ierland.

Comments

comments