Dingle Way of Kerry Way: welke Ierse wandelroute kies jij?

door oktober 20, 2019

De Dingle Way en de Kerry Way zijn twee van de populairste lange afstandswandelingen in Ierland. Beide wandelroutes liggen aan de ruige westkust van het eiland. Beide wandeltochten bieden uitzichten op kliffen, bergen en groene heuvels vol schapen. Beide routes leiden langs authentieke Ierse dorpen en langs bijzonder historisch en cultureel erfgoed. Toch zijn er ook behoorlijk wat verschillen te ontdekken tussen de twee routes.

Welk van de wandelroutes heeft indrukwekkendere uitzichting en bijzonderder natuurschoon? Op welke tocht zijn er mooiere historische bouwwerken of cultureel erfgoed te verkennen? En, ook niet onbelangrijk, welk van de twee lange afstandswandelingen is uitdagender om te bewandelen? Wij legden de Dingle Way en de Kerry Way naast elkaar, zodat wandelaars makkelijker kunnen kiezen tussen deze twee fascinerende Ierse wandelroutes. Laat ons in een reactie weten welke tocht jou het meest aanspreekt en waarom!

Dingle Way of Kerry Way?

Op het eerste gezicht zijn de Dingle Way en de Kerry Way bijna hetzelfde: beide routes volgen een schiereiland aan de zuidwestkust van Ierland. Beide zijn gelegen in het graafschap Kerry, dat bekend staat om het bergachtige landschap, de ruige natuurgebieden en de indrukwekkende kustlijn met verschillende eilanden. Ook leiden beide routes door de Gaeltacht, gebieden in Ierland waar nog voornamelijk Iers gesproken wordt. Hier is de traditionele Ierse cultuur nog voelbaar aanwezig.

Dingle Way
Individuele wandelvakanties vanaf €399! Accommodatie en bagage vervoer inbegrepen.
Ontdek nu!

De Dingle Way loopt langs het Dingle-schiereiland. Het pad begint en eindigt in Tralee, een kalm stadje van zo’n 20.000 inwoners. Dit is meteen de grootste plaats langs de Dingle Way: de route komt verder alleen nog langs kleine dorpjes als Dunquin, Castlegregory en Dingle. Het dorp Dingle staat bekend om de authentieke pubs waar regelmatig traditionele livemuziek wordt gespeeld.

De Kerry Way volgt het Iveragh-schiereiland, net ten zuiden van het Dingle-schiereiland. De grootste plaats langs het wandelpad is Killarney, waar de Kerry Way start en eindigt. Dit is zonder meer een van de gezelligste plaatsen in Ierland – ’s zomers is het elke dag van de week druk en levendig in de pubs en uitgaansgelegenheden. Een ritje met een van de vele wagens met paard is een leuke manier om Killarney en omgeving te ontdekken. Ook heeft het plaatsje veel winkels waar souvenirs verkocht worden.

Kerry Way
Individuele wandelvakanties vanaf €519! Accommodatie en bagage vervoer inbegrepen.
Ontdek nu!

Natuur en uitzichten

Hoe kiest een wandelaar de perfecte bestemming voor een lange afstandswandeling? In veel gevallen geeft de natuurlijke omgeving de doorslag. Sommige wandelaars hebben voorkeur voor een route met veel hoogteverschillen, anderen lopen graag langs de kust en weer anderen vinden een vallei met meren de perfecte omgeving.

Een van de voordelen van Ierse wandelroutes is dat de Ierse natuur een bijzonder grote variatie kent. Bijna elke tocht biedt een combinatie van bergen, kliffen, stranden en rollende heuvels. De natuurlijke landschappen langs de Dingle Way en de Kerry Way hebben dan ook veel overeenkomsten. Toch zijn er een aantal verschillen die wandelaars kunnen helpen bij het maken van een keuze.

Natuur langs de Dingle Way

Een van de letterlijke hoogtepunten van de Dingle Way is Masatiompan: een berg van 763 meter. Deze berg ligt vlakbij de Connor Pass, bekend als een fenomenaal uitkijkpunt voor wie Dingle met de auto verkent. Wandelaars kunnen een even indrukwekkend uitzicht genieten vanaf de piek van Masatiompan. Kijk uit over de ruige kustlijn, de ongerepte oceaan en de sprookjesachtige stranden van het Dingle-schiereiland.

dingle way of kerry way dingle natuur

Foto: Al Butler / Pexels

Wandelaars op de Dingle Way komen voortdurend in aanraking met de idyllische baaien en stranden van het schiereiland. Het is altijd moeilijk om deze prachtige plekken op natuurlijke schoonheid te rangschikken. Toch is er één strand langs de Dingle Way dat geologisch gezien wel heel bijzonder is: Inch Beach. De unieke langgerekte vorm van dit strand maakt het tot een van de mooiste plekken in Ierland. Surfers kennen dit plekje al lange tijd, maar ook wandelaars komen nu naar deze fascinerende locatie om zich onder te dompelen in de serene natuur van het Dingle-schiereiland.

Natuur langs de Kerry Way

Toegegeven: Dingle heeft heel wat te bieden als het gaat om de natuur. Maar de Kerry Way heeft misschien wel minstens even indrukwekkende landschappen en uitzichten. Te beginnen met het oudste van de zes nationaal parken in Ierland: Killarney National Park. Dit natuurgebied omvat de McGillycuddy’s, Ierlands hoogste bergketen, en Black Valley, een schilderachtige vallei met veel meren, bergen en bossen. Deze indrukwekkende omgeving maakt Killarney National Park tot een van de meest geliefde natuurgebieden van Ierland.

En dat is nog niet alles. De kustlijn langs de Kerry Way bestaat voor een deel uit dramatische kliffen, waar een groot aantal verschillende kustvogels leeft. De Kerry Cliffs ontstonden zo’n 400 miljoen jaar geleden en zijn zo’n 300 meter hoog. Papegaaiduikers en jan-van-genten bouwen hun nesten in de klifwand en vliegen continu op en neer om eten te zoeken.

dingle way of kerry way kerry cliffs

Foto: Szilvia Basso / Unsplash

Vanaf het uitkijkpunt kunnen wandelaars genieten van uitzichten over de westelijke kustlijn van Ierland. Ook is er indrukwekkend uitzicht op de Skellig-eilanden en Puffin Island. De Kerry Cliffs zijn misschien iets minder beroemd dan de noordelijker gelegen Kliffen van Moher. Desondanks doen de kliffen van Kerry niet onder aan dit natuurfenomeen, dat tevens een van de populairste natuurlijke bestemmingen van Ierland vormt.

Bezienswaardigheden

Voor sommige wandelaars draait het enkel en alleen om de natuur en de landschappen die tijdens de wandeling te bewonderen zijn. Andere wandelaars zijn juist geïnteresseerd in het historisch en cultureel erfgoed dat langs de route te zien valt. Ook op dit gebied is Ierland een aantrekkelijke bestemming. Wandelaars kunnen in dit bijzondere land kennismaken met kastelen, landhuizen en eeuwenoude pubs waar traditionele livemuziek gespeeld wordt.

Bezienswaardigheden Dingle Way

Een van de bijzonderste historische bouwwerken langs de Dingle Way is het Gallarus Oratorium. Archeologen zijn het nog steeds niet eens over de functie van dit mysterieuze stenen huisje en hoe oud het is. Was het een zesde-eeuws kapelletje, een twaalfde-eeuws Romaanse kerk of een toevluchtsoord voor pelgrims? Neem een kijkje en oordeel zelf welk verhaal het geloofwaardigst klinkt!

dingle way of kerry way bezienswaardigheden dingle way gallarus oratorium

Foto: bittidjz / Flickr / CC BY-SA 2.0

De Blasket-eilanden zijn sinds de jaren vijftig onbewoond, maar kennen een fascinerende geschiedenis van menselijke bewoning. De eilandengroep bood huis aan een bijzonder groot aantal Ierse schrijvers, die er tientallen boeken schreven. Een bezoek aan deze plek van historisch erfgoed is een avontuur op zich. Vanuit Dunquin vaart een veerpont richting Great Blasket Island. Er zijn echter geen plekken voor zo’n schip om aan te meren, waardoor passagiers uiteindelijk met een rubberboot van de veerpont naar het eiland vervoerd worden. Het is mogelijk een dagtochtje te maken of zelfs een nachtje te overnachten op deze bijzondere plaats.

Een duister hoofdstuk uit de Ierse geschiedenis was de Hongersnood tussen 1845 en 1852. De Famine Cottages (Hongerhutjes) zijn een herinnering aan deze trieste tijd. Gelegen aan de Atlantische Oceaan en langs de Dingle Way, zijn de huisjes geopend voor bezoekers die meer willen weten over de geschiedenis van het smaragdgroene eiland.

Bezienswaardigheden Kerry Way

De Kerry Way begint in Killarney National Park. Hier ligt Muckross House, een imposant negentiende-eeuws Victoriaans landhuis met bijbehorende tuinen. Wandel door de uitgestrekte tuinen van het landgoed en neem een kijkje in het huis, dat te bezichtigen is op een rondleiding met een gids. Bewonder de weelderige inrichting van de verschillende kamers, waardoor je je waant in het luxueuze leven van de vorige bewoners. Ook liggen er op het grondgebied een aantal idyllische boerderijen waar op traditionele wijze lokale producten geproduceerd worden.

Net voor de kust van de bergachtige landschappen van Kerry liggen de Skellig-eilanden, die als puntige rotsen uit de oceaan rijzen. Skellig Michael staat bekend om de vele papegaaiduikers die hier leven en de scènes uit Star Wars die hier gefilmd werden. De afgelopen jaren kreeg de locatie bekendheid onder Star Wars-fans en groeide het uit tot een van de populairste bezienswaardigheden in Ierland.

dingle way of kerry way skellig eilanden bezienswaardigheden kerry way

Foto: Arian Zwegers / Flickr / CC BY 2.0

Iets minder bekend dan de connectie met Star Wars is het zevende-eeuwse kloosterdorp op het eiland. Hier leefden monniken in stenen bijenkorfhutten een zwaar en eenzaam bestaan. Tegenwoordig vormen de eilanden een belangrijk UNESCO-Werelderfgoed. Daarom mogen zij slechts door enkele bezoekers paar jaar betreden worden. Wie de kans krijgt om voet te zetten op Skellig Michael, zal dit echter niet snel vergeten. Smalle stenen trapjes leiden omhoog langs de steile rotswanden van het eiland. Het is lastig te bevatten hoe de monniken hier leefden in hun simpele stenen hutjes, afgezonderd van de bewoonde wereld en volledig overgeleverd aan het wisselvallige Atlantische weer.

Moeilijkheid

Bij het kiezen van de ideale wandelroute draait het niet alleen om wat er onderweg te zien valt. Misschien nog wel belangrijker is de vraag of het wandelpad past bij het niveau van de wandelaar(s). Wie op zoek is naar een lange wandelroute met veel uitdagende stijgingen en dalingen, zal een ander pad kiezen dan iemand die zoekt naar een wandelvakantie waarbij elke dag genoeg tijd overblijft om foto’s te maken en te genieten van een lange lunch.

Om deze reden hebben we bij Hillwalk Tours verschillende wandelingen ontwikkeld per route. Wie kiest voor een rustige wandeling, zal per dag minder uren en kilometers hoeven maken. Wie kiest voor een uitdagende wandeling, kan rekenen op meer hoogteverschil en langere wandeldagen tijdens de tocht. Toch heeft elke wandelroute van zichzelf bepaalde karakteristieken die de wandeling makkelijker of moeilijker maken. Vandaar hier een korte uiteenzetting van de moeilijkheid van de wandeling over de Dingle Way en de Kerry Way.

Moeilijkheid Dingle Way

De Dingle Way is qua afstand goed te lopen. De route voert deels over vlak terrein en bestaat verder uit stijgingen en dalingen die goed te doen zijn. Het enige echt grote hoogteverschil is de beklimming van Masatiompan (650 meter). Hiervoor zijn twee mogelijke routes: een steile klim en daling langs een ruig bergpad of een lange, geleidelijke klim en snellere afdaling. Hillwalk Tours biedt voor de Dingle Way zowel rustige wandelreizen als gemiddelde wandelreizen.

Moeilijkheid Kerry Way

De Kerry Way is het langste bewegwijzerde wandelpad in Ierland. De route van ruime 200 kilometer is qua afstand dus zeker een uitdaging voor onervaren wandelaars. Wie genoeg tijd heeft, kan de route echter verspreiden over een paar extra dagen of slechts een deel van de route lopen, zodat de afstand per dag meevalt. De route van de Kerry Way vermijdt de hoogste bergtoppen en het hoogste punt van de wandeling ligt op zo’n 385 meter boven zeeniveau. Desondanks is er sprake van regelmatige stijgingen en dalingen. Hillwalk Tours biedt voor de Kerry Way rustige wandelreizen, gemiddelde wandelreizen en uitdagende wandelreizen.

Welk van deze elementen geeft de doorslag voor jou? Bewandel jij liever de Dingle Way of de Kerry Way?  Laat het ons weten in de comments!

Toch nog geen keuze kunnen maken? Neem dan eerst een kijkje bij onze blogpost over de 10 hoogtepunten op het Dingle-schiereiland of laat je inspireren door de 8 mooiste plekken in Ierland (die je nog niet kent).

Comments

comments