De 8 mooiste wandelroutes in Schotland

door augustus 18, 2019

Van de Schotse Hooglanden tot de oostkust en van de Hebriden tot het grensgebied: dit zijn de 8 mooiste wandelroutes in Schotland! Of je nou op zoek bent naaar bergachtige landschappen, ruige eilanden of een glas authentieke whisky – deze wandelroutes bieden voor elke wandelaar een unieke ervaring.

1. Ben Nevis beklimmen

Een aantal van de mooiste wandelroutes in Schotland voeren natuurlijk door de Schotse Hooglanden. Een populaire tocht is bijvoorbeeld de beklimming van Ben Nevis, de hoogste berg van Groot-Brittannië. De top van 1345 hoogte heeft een magnetische werking op wandelaars die willen hiken in Schotland.

De berg is de perfecte uitdaging voor ervaren wandelaars die de hoogte in willen. Bij de juiste weersomstandigheden worden bezoekers beloond met een onvergetelijk uitzicht over de pikene van de Hooglanden. Beklim Ben Nevis bijvoorbeeld als onderdeel van onze tocht langs de West Highland Way.

West Highland Way
Individuele wandelvakanties vanaf £409! Accommodatie en bagage vervoer inbegrepen.
Ontdek nu!

2. Geschiedenis en gezelligheid langs de Tweed 

Naast de Schotse Hooglanden, heeft ook het zuiden van Schotland veel moois te bieden. Prachtige historische bouwwerken en knusse dorpjes liggen verspreid over het Schotse grensgebied. Bewonder de indrukwekkende ruïnes van de abdij in Jedburgh en bezoek de sfeervolle plaatsen in de Tweed-vallei. Het dorpje Melrose, gelegen aan de voet van de drie pieken van de Eildon Hills, is een perfecte bestemming voor lokale souvenirs en knusse cafés.

3. Route voor whisky-fanaten

Op deze tocht kan de natuur van de Schotse Hooglanden gecombineerd worden met het proeven van een van de bekendste exportproducten van Schotland! Het Speyside Way Whisky Trail voert door het hart van Schotlands whisky-regio. Bezoek verschillende stokerijen en proef de smaken van lokale whisky’s.

Voor wie niet zo’n whisky-liefhebber is, is er overigens ook genoeg te beleven op het Speyside Way Whisky Trail. Speyside is namelijk niet alleen een goede plek om whisky te produceren, het is ook een geweldige bestemming om te hiken in Schotland. De route loopt dwars door het bergachtige natuurgebied van het nationaal park Cairngorms en zelfs een stukje langs de kustlijn in het noordoosten van Schotland.

 
Speyside Way Whisky Trail
Individuele wandelvakanties vanaf £609! Accommodatie en bagage vervoer inbegrepen.
Ontdek nu!

4. Wandelen aan het strand

Tussen Edinburgh en Dundee, twee van de grootste steden van het land, ligt een van de beste gebieden om te hiken in Schotland. Met bijna 200 kilometer aan paden langs ongerepte stranden, steile kliffen en idyllische vissersdorpjes is het Five Coastal Path een van de mooiste wandelroutes van Schotland.

Dolfijnen, puffins en zeehonden zijn soms te zien langs de kustroute tussen Kincardine en Newburgh. Ideaal voor wie even de drukte van de grote steden achter zich wil laten voor een van de mooiste Europese wandelroutes door de natuur.

5. Laat je verrassen bij Loch Tay 

We kennen allemaal Loch Ness en velen hebben wel eens gehoord van Loch Lomond. Maar er zijn talloze minder bekende meren met wandelroutes in Schotland. Een van onze favorieten: Loch Tay. Dit donkere, langgerekte meer is een van de diepste meren in het land.

Misschien wel het indrukwekkendst is de geschiedenis van de omgeving. Zo’n 2500 jaar geleden leefden mensen op zelfgemaakte eilanden op het wateroppervlak. Een van deze eilanden (ook wel crannogs genoemd) is nog altijd te zien. In het museum in Kenmore kunnen bezoekers alles te weten komen over dit bijzondere stukje geschiedenis. Benieuwd geworden naar Loch Tay? De Rob Roy Way loopt voor een groot deel langs dit prachtige meer.

Rob Roy Way
Individuele wandelvakanties vanaf £479! Accommodatie en bagage vervoer inbegrepen.
Ontdek nu!

6. Avontuur op een eiland

Een route van ongeveer 40 kilometer loopt over het eiland Bute, ten westen van Glasgow. Het pad is niet alleen een van de mooiste wandelroutes in Schotland, maar ook de eerste officiële lange afstandswandeling op een Schots eiland. Wandelaars kunnen de tocht spreiden over meerdere dagen of ervoor kiezen de route in één epische dag af te leggen. Geniet van uitzichten op stranden, boerderijtjes, rollende heuvels en heidevelden. Historisch hoogtepuntje zijn de art deco-gebouwen en het kasteel van Rothesay.

7. De Verloren Vallei

De Verloren Vallei klinkt misschien als een plek die thuishoort in Peru of China, maar deze mysterieuze vallei is een plek in de Schotse Hooglanden. Deze verborgen Schotse Verloren Vallei – in Schotland Coire Gabhail genoemd – is een dramatisch natuurgebied in de buurt van Glencoe.

Deze route staat niet voor niets vermeld in onze lijst met de mooiste wandelroutes van Schotland; het pad loopt tussen steile bergwanden en langs indrukwekkende watervallen. Combineer een wandeling door dit natuurgebied in de Schotse Hooglanden met onze tocht langs de West Highland Way!

de 8 mooiste wandelroute in Schotland 2019 update

De ruige natuur op het eiland Skye is een van de bekendste bezienswaardigheden van Schotland. Foto: Alex Gorham / Unsplash

8. Ruige natuur op Skye

Dit eiland staat bekend om de adembenemende natuurwonderen die er verzameld liggen. Als het grootste van de Binnen-Hebriden is Skye een perfecte bestemming om te hiken in Schotland – kliffen, watervallen, bergen en valleien maken het eiland een waar wandelparadijs. Het is mogelijk om een dagtrip naar het eiland Skye te maken als onderdeel van onze wandeling langs de Great Glen Way.

Great Glen Way
Individuele wandelvakanties vanaf £409! Accommodatie en bagage vervoer inbegrepen.
Ontdek nu!

Comments

comments