Sheeps Head Way, West Cork Walking Trail Ireland

Introductie

De Burren Way is een 98 kilometer lange (116 km inclusief de Black Head Loop) wandelroute die alle hoogtepunten van het Burrengebied combineert, van ruwe kustlijnen tot dramatische kliffen tot majestueuze met wilde bloemen versierde kalksteenterrassen. Onderweg ontdek je vele attracties, van de overblijfselen van Neolithische bewoners van de Burren tot het rijke erfgoed van vroegchristelijke kerken en plaatsen.

De Burren is het noordelijke gedeelte van graafschap Clare, uitkijkend op de baai van Galway en de Atlantische Oceaan. Het woord 'Burren' komt van Boireann, of steenachtig district, dat verwijst naar het grootste kenmerk van dit gebied: de 130 vierkante kilometer aan spectaculaire gelaagde kalksteenheuvels en -valleien. Het is een van de grootste kalksteenlandschappen in Europa.

De hoogste heuvel, Slieve Elva, ligt slechts 344 meter boven zeeniveau, maar het zuidwestelijke deel van de Burren duikt de zee in bij de wereldberoemde Klippen van Moher, die meer dan 200 meter verticaal omhoogrijzen uit het water. Als toevoeging aan deze omgeving zijn er honderden kilometers aan rommelige stenen muurtjes, een rijkdom aan zeldzame wilde bloemen, en een unieke concentratie van goed onderhouden monumenten en gebouwen van de Neolithische tot vroegchristelijke periode.


Kaart

 

Route

Beginnend in de kustplaats Lahinch (beroemd onder surfers), loopt het pad door het nabijgelegen dorpje Liscannor en dan langs de majestueuze Klippen van Moher naar Doolin, een levendig knooppunt van traditionele muziek. De route vervolgt noordwaarts langs de heuvels boven de zee tot aan Fanore.

Vanaf Faore gat de route rond Black Head, de noordwestelijkste uithoek van de Burren, of over de heuvels en door twee valleien naar het dorpje Ballyvaughan, aan de baai van Galway. Dan trekt het door het hartland van de Burren door het dorpje Carran, en eindigt in Corofin aan de zuidoostelijke kant van de Burren.


Terreinoverzicht

De Way volgt een mengeling van 'Green Roads' (oude veehouderswegen), paden, bossporen en kleine asfaltwegen. Op veel stukken volgt de route B-wegen, maar dit is afhankelijk van het gekozen reisschema. Op de stukken tussen Lahinch en Ballyvaughan wordt minder over de weg gelopen.

De opgetelde stijging over de volledige route is ongeveer 1.500 meter. Er zijn slechts enkele korte, steile klimmen onderweg – over het algemeen is het spoor plat en makkelijk te volgen.


Hoogteprofiel (Klik op afbeelding om te vergroten)

Burren Way Hoogteprofiel

Terrein in Etappes

Lahinch – Doolin: Een strandwandeling, gevolgd door delen over stille wegen langs de kust. Tot slot een spectaculaire klifwandeling langs nauwe sporen.

Doolin – Fanore: Een gedeelte over de weg, gevolgd door ruig terrein langs verlaten paden en sporen over heuvels. Kan soms glad zijn bij nat weer.

Black Head Loop: Sporen en heuvelpaden die ruig en begroeid kunnen zijn, tegen het einde sommige delen over wegen; een aantal middelmatige klimmen; prachtig uitzicht over de Galwaybaai.

Fanore – Ballyvaughan: 'Green Roads', sporen en kleine wegen; voornamelijk stevige ondergrond; een aantal middelmatige stijgingen en dalingen.

Ballyvaughan – Carran: Sporen en kleine wegen; voornamelijk goede ondergrond om te wandelen; een aantal matige klimmen.

Carran – Corofin: Afhankelijk van het reisschema, lopen er een aantal delen over kalkstenen ondergrond en is er een kleine klim voor de eerste sectie. Daarna zijn er voornamelijk kleine wegen omhoog door de Burren met een geleidelijke afdaling richting Corofin.

Burren Way Fotogallerij