Wild Atlantic Way: 8 bezienswaardigheden in Ierland

door mei 17, 2018

Natuurliefhebbers die Ierland bezoeken, weten het al lang: ze moeten naar de Wild Atlantic Way, een kronkelende route langs de kust van West-Ierland. Een onvoorstelbare variatie aan landschappen, dieren en culturen ligt hier klaar om ontdekt te worden, evenals de belangrijkste natuurlijke bezienswaardigheden in Ierland.

Van de geïsoleerde, Iers sprekende Aran-eilanden tot de adembenemende natuur op het Beara-schiereiland en van de vlakke karststeenvelden van de Burren tot de imposante bergen aan werszijden van de Black Valley – dit zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in Ierland langs de Wild Atlantic Way!

1. Kliffen van Moher

Wanneer men aan Ierland denkt, is dit vaak het beeld dat als eerste naar boven komt drijven – naast de beelden van Guinness en pubs, uiteraard. De iconische Kliffen van Moher zijn een van de belangrijkste natuurlijke bezienswaardigheden in Ierland, en het posterkind voor de Wild Atlantic Way. Uitgesleten door een combinatie van oceaanwater, wind en tijd, doet dit indrukwekkende natuurwonder dienst als leefgebied voor talloze vogelsoorten en zeedieren.

2. Beara-schiereiland

Deze minder bekende bestemming in het zuidwesten van Ierland is een van de best bewaarde geheimen van het land. Het Beara-schiereiland is een van de vele schiereilanden van west-Ierland, maar volgens velen het allermooiste qua natuur. Beara bestaat uit twee bergketens, een vallei met meren en een kronkelende kustlijn vol verborgen strandjes – wat wil een wandelaar nog meer?

bezienswaardigheden in ierland wild atlantic way aran-eilanden

Foto: Jessica Knowlden / Unsplash

3. Aran-eilanden

De Aran-eilanden zijn drie eilanden voor de kust van west-Ierland. De ongeveer 1.200 bewoners van de Aran-eilanden staan bekend om hun traditionele levenswijze. Zo behoren zij tot de Gaeltacht, het deel van Ierland waar nog voornamelijk Iers wordt gesproken. Verder herbergen de eilanden verschillende archeologische schatten, zoals het prehistorische fort Dun Aengus, dat op de rand van een klif is gebouwd.

4. Malin Head

Het noordelijk gelegen graafschap Donegal staat bekend om de adembenemende kustlandschappen, waaronder het winderige Malin Head. Dit is het noordelijkste puntje van Ierland, waardoor er ’s winters soms zelfs het noorderlicht gezien kan worden. Doe een drankje in de noordelijkste pub van Ierland en geniet van de uitzichten over de Atlantische oceaan – op heldere dagen is het zelfs mogelijk om de Schotse eilanden in de verte te zien liggen!

5. De Burren

Een van de meest unieke landschappen langs de Wild Atlantic Way zijn de bijna buitenaardse vlakten van de Burren, een karststeenlandschap aan de westkust van Ierland. De grijze rotsformaties, veelzijdige flora en fauna, en prehistorische hunebedden maken dit landschap tot een onmisbare bestemming. Een bezoek is makkelijk te combineren met een reis langs de nabijgelegen Kliffen van Moher en het noordelijkere Connemara.

6. Black Valley

Een van de absolute hoogtepunten van de Ring of Kerry – en dus een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Ierland ­– is de Black Valley. Deze vallei is van oudsher een van de meest afgelegen plekken van Ierland. Het was bijvoorbeeld de laatste plek op het vaste land waar een elektriciteitsverbinding werd aangelegd. De adembenemende landschappen van de vallei zijn bereikbaar via de Gap of Dunloe. Deze meanderende weg door bergvalleien en langs spiegelende meren kan gezien worden als het Ierse antwoord op de Schotse Hooglanden!

7. Connemara

De talloze verschillende landschappen die in West-Ierland te vinden zijn, maken de Wild Atlantic Way zo fascinerend. Zo zijn er de imposante Kliffen van Moher, het buitenaards ogende karststeen van de Burren en de betoverende valleien van Kerry. Weer heel anders is het veenmoeras van Connemara. Dit ruige, bergachtige gebied ten noorden van Galway is een van de onvergetelijkste natuurgebieden langs de Wild Atlantic Way. In het museum van het nationaal park kunnen reizigers leren over de geschiedenis van dit bijzondere landschap en haar bewoners.

8. Achill eiland

Hoewel Achill het grootste eiland van Ierland is, is het amper bekend als een bestemming. Deze onontdekte parel ligt in Noordwest-Ierland in graafschap Mayo. Een brug verbindt Achill met het vasteland, zodat het eiland makkelijk te bereiken is. Paradijselijke stranden, ruwe kliffen en heuvels vol schaapjes kenmerken deze typisch Ierse vissersgemeenschap.

Comments

comments