West Highland Way: ultieme wandelvakantie Schotland

door september 6, 2017

Het grootste zoetwatermeer in het Verenigd Koninkrijk, adembenemende uitzichten over de Schotse Hooglanden en idyllische dorpjes: langs de West Highland Way ervaren wandelaars het beste dat Schotland te bieden heeft. De 155 kilometer lange route begint even ten noorden van Glasgow en loopt dwars door de Hooglanden naar Fort William, een dorpje aan de voet van Schotlands hoogste berg.

Benieuwd naar een van de mooiste routes om te wandelen in Schotland? Zoek niet verder! Deze beelden zullen snel duidelijk maken waarom de West Highland Way een van de populairste bestemmingen is voor een wandelvakantie in Schotland.

Met een oppervlakte ongeveer anderhalf keer die van Texel, is Loch Lomond het grootste zoetwatermeer in het Verenigd Koninkrijk. De langwerpige watermassa is op het diepste punt bijna 200 meter diep en heeft tientallen eilanden – op een daarvan leeft zelfs een kolonie wallaby’s!

west highland way wandelvakantie schotland loch lomond wandelen

Een groot deel van de West Highland Way loopt langs de oevers van het fascinerende Loch Lomond. Foto: Mark / CC BY-SA 2.0

Loch Lomond is zonder meer een van de hoogtepunten langs de West Highland Way. Langs het meer zijn talloze mogelijkheden voor watersport en outdoor-activiteiten, maar wie rustig wil wandelen in Schotland zit hier ook helemaal goed. Beklim voor het beste uitzicht (zoals in de bovenstaande foto) de bijna duizend meter hoge berg Ben Lomond.

Het landschap langs de West Highland Way is een bijzonder diverse aaneenschakeling van landschappen. Na een flinke etappe langs de oevers van Loch Lomond, loopt een groot deel van de route over achttiende-eeuwse militaire wegen en in vergetelheid geraakte spoorwegen. De lange afstandswandeling voert dwars door de Hooglanden en langs verschillende dorpjes en boerderijen.

Het weer in de Schotse Hooglanden kan erg lokaal en veranderlijk zijn. Het is dus belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan als je een wandelvakantie in Schotland wil plannen. Bekijk onze wandel checklist voor de ultieme inpaklijst en neem een kijkje op deze blog om erachter te komen wat je juist beter thuis kan laten wanneer je gaat wandelen in Schotland!

Het laatste deel van de West Highland Way loopt door Glen Nevis, een nauwe vallei aan de voet van de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk: Ben Nevis. Glen Nevis is een van de schilderachtigste delen van de wandeltocht. Een van Schotlands hoogste watervallen, imposante kloven en ruige berghellingen maken deze omgeving onweerstaanbaar – geen wonder dat het als setting werd gebruikt voor films zoals Harry Potter en Braveheart.

west highland way wandelvakantie schotland ben nevis

Ben Nevis is de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk en dus best een uitdaging, maar dit uitzicht is het zeker waard! Foto: tom hartley / CC BY-ND 2.0

Officieel gezien eindigt de West Highland Way in Fort William. Sommige wandelaars willen daar echter nog een schepje bovenop doen en naar de 1.345 meter hoge top van Ben Nevis klimmen. Wie van een uitdaging houdt, zal zeker niet teleurgesteld zijn wanneer hij of zij vanaf dit hoge punt (op een heldere dag) uitkijkt over Glen Nevis, Fort William en de wijde omtrek van de Hooglanden.

Benieuwd geworden naar deze fascinerende wandelvakantie in Schotland? Bewandel de West Highland Way op jouw tempo met onze individuele wandelreizen.

Comments

comments