Wandelen met kinderen: hoe maak je een actieve vakantie kindvriendelijk?

door december 6, 2016

Het is niet altijd gemakkelijk om een goedkope vakantie met kinderen te plannen, zeker voor wie zelf graag op een actieve trip gaat. Toch maar een strandvakantie dan? Niet nodig! Volg deze tips om onbezorgd te kunnen wandelen met kinderen, zodat ook de actieve vakantie kindvriendelijk wordt!

Creëer een spel met een missie

Het moeilijkste aan wandelen met kinderen is het enthousiasme bewaren. De jonge geesten raken snel verveeld en hebben niet altijd zin om lange afstanden te lopen. Zorg daarom dat de wandeling een soort spel is met een einddoel en verschillende missies onderweg.

Begin de tocht bijvoorbeeld met het zoeken naar de perfecte stok. Dit artefact kan later gebruikt worden als wandelstok, als ‘zwaard’ of om dingen aan te wijzen. Deze opdrachten geven de kinderen een doel waar zij zich op kunnen focussen.

Dit kan ook door een rugzakje mee te nemen waar zij hun ‘schatten’ in kunnen bewaren. Of geef de kids de taak om de weg te wijzen, aan de hand van wegwijzers óf ouderwets met een kaart en kompas.

Neem genoeg snacks en water mee

Wandelen met kinderen kan ontzettend leuk zijn, maar niets is vervelender dan een kind met honger of dorst halverwege de trip. Neem dus ruim voldoende water en energierijke snacks (fruit, brood met kaas en komkommer, noten, pastasalade, zoutjes) mee. Plan veel rustmomenten, zodat de kinderen even kunnen ‘opladen’.

Maak er een leermoment van

Vertel over de omgeving tijdens het wandelen met kinderen. Welke plantensoorten kom je tegen? Welke dieren leven hier? Wat is de geschiedenis van dit land of gebied?

Zorg ervoor dat de kinderen direct iets kunnen met de informatie. Leg bijvoorbeeld uit hoe een bepaalde plant eruit ziet, zodat zij er zelf naar kunnen zoeken.

Een andere mogelijkheid is om tijdens het wandelen een aantal woorden in de lokale taal te leren, zoals ‘boom’, ‘weg’, ‘konijn’ en ‘hallo’ (wanneer jullie wandelaars tegenkomen). Dit zal uitlopen op een vermakelijk spel van aanwijzen en benoemen, wat bovendien erg leerzaam is.

Wees goed voorbereid

Dit is natuurlijk een van die wandeltips die altijd van pas komen, maar met kinderen misschien nog iets meer dan gewoonlijk. De dag van de wandeltocht moet beginnen met de wandeltocht – niet met een drie uur durende inpaksessie.

Een ding dat misschien nog op de ochtend gedaan kan worden, is het inkopen van wat lekkere snacks voor onderweg. Weten dat ze tijdens de lunchpauze een zakje van hun favoriete chips krijgen, verhoogt over het algemeen het enthousiasme van de kleine wandelaars.

Accepteer de beperkingen

Misschien had je graag 20 kilometer gelopen, maar is jouw kleuter na 5 kilometer al helemaal uitgeput. Misschien lukt het niet om tot die waterval te lopen, of moet je plotseling de route wijzigen. Accepteer dat de trip waarschijnlijk anders loopt dan je verwacht. Geef de kinderen het stuur in handen en laat de route en snelheid zo veel mogelijk afhangen van hun interesses en enthousiasme. De beloning is echter groot: je laat jouw kinderen kennis maken met de natuur en gezonde beweging.

Wandelen met kinderen: waar naartoe?

Wie gaat wandelen met kinderen zal natuurlijk niet meteen de Himalaya beklimmen of verdwalen in het tropisch regenwoud. Toch zijn er tal van wandelroutes voor kinderen die een actieve vakantie kindvriendelijk maken.

Prachtige uitzichten maken meestal niet zo’n indruk op kinderen als op volwassenen. Een holle boom, een ruïne of een waterval kunnen echter zorgen voor uren entertainment. Deze wandelroutes voor kinderen zijn geschikt voor alle wandelniveaus en lopen over duidelijke paden. Kies zelf een deel van de route om te lopen:

Langs de Muur van Hadrianus – Deze route door het Engelse platteland heeft weinig hoogteverschil en is dus gemakkelijk te bewandelen. Deze trip is perfect voor kinderen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, ridders en kastelen. Vertel verhalen bij de resten van de Muur van Hadrianus.

Antrim Way in Noord-Ierland – Heb je tieners die fan zijn van Game of Thrones? Dit is dé wandelroute voor jullie! Maar eigenlijk alle kinderen zullen genieten van de bezienswaardigheden onderweg: avontuurlijke bospaden, sprookjesachtige watervallen, imposante ruïnes en een spannende hangbrug.

West Highland Way – Niet veel dingen zullen kinderen enthousiaster maken dan het vooruitzicht op een ritje in de Harry Potter-trein. Aan het eindpunt van deze route door de Schotse Hooglanden ligt een station van de stoomtrein die in de populaire jeugdfilms voorkomt.

Comments

comments