Wandelen in Wales: Pembrokeshire in 20 foto’s

door januari 18, 2020

Europese wandelaars hebben Engeland, Schotland en Ierland inmiddels wel ontdekt, maar wandelen in Wales blijft voor velen een stapje te ver. Wales is daardoor nog een relatief onontdekte wandelbestemming. Onterecht, wat ons betreft, want Wales biedt adembenemende uitzichten, onvergetelijke landschappen, fascinerende historische bouwwerken en romantische dorpjes. Eerst zien, dan geloven? Scroll maar door naar de foto’s hieronder en droom weg bij het natuurschoon van deze bijzondere bestemming in Wales.

Wandelen in Wales

Wie informatie opzoekt over wandelen in Wales, zal al snel uitkomen bij het Pembrokeshire Coast Path. Deze meerdaagse wandeltocht van ruim 300 kilometer volgt een deel van de kustlijn van Pembrokeshire, een zuidwestelijke regio van Wales. De wandelroute behoort tot de National Trails en is goed bewegwijzerd. Het pad biedt een wandelervaring voor mensen van alle niveau’s, van rustige wandelreizen tot uitdagende tochten. Deze route is vooral bijzonder vanwege de veelzijdige landschappen en uitzichten, waardoor wandelaars zich niet snel zullen vervelen. Benieuwd geworden naar deze route? Bekijk dan ons aanbod van individuele wandelreizen langs het Pembrokeshire Coast Path.

 
Pembrokeshire Coast Path
Individuele wandelvakanties vanaf £419! Accommodatie en bagage vervoer inbegrepen.
Ontdek nu!

Pembrokeshire in 20 foto’s

Een iconische rotsbrug, aaibare viervoeters, wilde bloemen, romantische plaatsjes en imposante kastelen – het zijn een paar voorbeelden van wat wandelaars in Pembrokeshire zoal tegenkomen. De Welse regio bestaat uit dramatische landschappen, bijzondere bouwwerken, uitnodigende dorpen en een veelzijdige flora en fauna. Laat je door deze beelden inspireren tot een individueel avontuur over het Pembrokeshire Coast Path.

1. Uitzicht over de kustlijn

wandelen in wales pembrokeshire coast path bullslaughter bay

Foto: Ian Cylkowski / Unsplash

Het Pembrokeshire Coast Path voert langs een aantal van de mooiste gebieden van de kustlijn van Wales. De regio Pembrokeshire staat bekend om de kronkelende kustlijn bezaaid met aantrekkelijke baaien, stranden en kliffen. Wandelaars op het Pembrokeshire Coast Path zullen dus geregeld dit soort uitzichten te zien krijgen. Op de foto staat Bullslaughter Bay, een idyllisch baaitje aan de zuidkust van Pembrokeshire.

2. Een van de National Trails

wandelen in wales pembrokeshire coast path wegwijzer

Als een van de National Trails van het Verenigd Koninkrijk, behoort het Pembrokeshire Coast Path tot een lijst met beroemde wandelroutes zoals het Hadrian’s Wall Path en het South West Coast Path. Het symbool van deze paden is een eikeltje, dat te zien is op de bewegwijzering van het pad. De National Trails worden over het algemeen goed onderhouden en de routes staan duidelijk aangegeven met dit soort wegwijzers, zodat de ervaring voor wandelaars zo comfortabel mogelijk is. Wie deze route bewandelt, kan dus optimaal genieten van de prachtige uitzichten over de kustlijn van Wales!

3. Historisch erfgoed

wandelen in wales pembrokeshire coast path st govans chapel

Pembrokeshire is niet alleen gezegend met fantastische natuurgebieden, in dit deel van Wales is ook bijzonder historisch erfgoed te bezichtigen. Een van de bekendste bezienswaardigheden langs het Pembrokeshire Coast Path is dit kerkje, gebouwd tegen een kalkstenen klifwand. St. Govan’s Chapel stamt uit de dertiende eeuw n.Chr., hoewel delen van de kapel misschien al in de zesde eeuw werden gebouwd. In die tijd vestigde een monnik zich in een grot op de plek waar nu het gebouw staat. Volgens legendes zou deze monnik, St. Govan, begraven zijn onder het altaar van het kerkje.

4. Wilde bloemen

wandelen in wales pembrokeshire coast path bloemen

Foto: Jonathan Bean / Unsplash

In het voorjaar en in de zomer zijn de landschappen van Pembrokeshire gevuld met kleurrijke wilde bloemen. Een van de meest voorkomende soorten in deze regio is het Engels gras. Deze bloemen doen het goed in een zilte omgeving, waardoor de kustgebieden van Wales er vol mee staan. De bloemen zijn in de meeste gevallen roze of paarsachtig, zoals de exemplaren op deze vrolijke foto, maar kunnen ook wit of rood zijn.

5. Dreigende wolken

wandelen in wales pembrokeshire coast path strandwandeling

Foto: George Hiles / Unsplash

Het weer in Wales zal natuurlijk niet altijd zonnig en windstil zijn, maar ook deze dreigende lucht vinden we adembenemend mooi. Vier mensen maken een frisse strandwandeling met op de achtergrond St. Catherine’s Island. Deze rotsformatie is een eiland wanneer het vloed is, maar is via land te bereiken tijdens eb. Het fort op dit getijdeneiland stamt uit de negentiende eeuw. Fans van de Britse BBC-serie Sherlock zullen het bouwwerk misschien herkennen. Het fort deed dienst als filmlocatie voor de populaire serie, waarin het een zwaar beveiligde gevangenis moest voorstellen.

6. Dramatische rotsformaties

wandelen in wales pembrokeshire coast path elegug stack rocks

Unieke rotsformaties en rotsbogen kenmerken de kustlijn van Pembrokeshire. Een van de meest iconische voorbeelden hiervan is te zien op deze foto. Vlak voor de kust van Wales liggen de Elegig Stacks, twee enorme kalkstenen rotspartijen die rechtop in het water staan. Dit bijzondere uitzicht is aangewezen als een beschermd gebied, aangezien het van grote wetenschappelijke waarde is. Ten eerste zijn de rotsen van belang voor geologisch onderzoek en bijzondere fossielen die er voorkomen. Daarnaast is dit het leefgebied van verschillende kustvogels, waaronder alken, stormvogels en aalscholvers.

7. ‘Wilde’ dieren in Pembrokeshire

wandelen in wales pembrokeshire coast path koeien

Foto: Mark Pell / Unsplash

Langs het Pembrokeshire Coast Path hebben wandelaars de kans om verschillende wilde dieren tegen te komen. Het gebied bruist van het leven, zowel op het land als in het water. Veel wandelaars zijn verrast als ze horen hoeveel diersoorten in deze regio voorkomen. In het water rond dit gebied leven onder meer reuzenhaaien, dolfijnen, zeehonden, vinvissen en tuimelaars. Vanaf de kust van Pembrokeshire kunnen soms zelfs bultrugwalvissen en orka’s gespot worden! Het land is het leefgebied voor onder meer rode vossen, dassen, veldmuizen en reeën. Ook vogelaars kunnen hun hart ophalen: papegaaiduikers, velduilen, slechtvalken en alken zijn enkele van de vele vogelsoorten die te zien zijn in de natuurrijke kustgebieden van Wales.

Wandelaars moeten natuurlijk wel geluk hebben om deze, soms zeldzame, diersoorten tegen te komen. Gelukkig zijn er ook een paar veel voorkomende soorten die gegarandeerd in Pembrokeshire te zien zijn. Schapen en koeien zijn er namelijk in overvloed in deze rurale regio van Wales!

8. Idyllische kustplaats

wandelen in wales pembrokeshire coast path tenby uitzicht

Een van de meeste gefotografeerde plaatsjes in Pembrokshire is waarschijnlijk Tenby. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom. De vrolijk gekleurde huizen, de lieflijke haven vol bootjes en de uitnodigende boulevard blijken de perfecte ingrediënten voor een jaloersmakende ansichtkaart. Het plaatsje heeft echter meer te bieden dan dit mooie uitzicht. Tenby is omringd door een massieve stadsmuur, die gebouwd werd in de middeleeuwen en goed bewaard is gebleven. Bovendien heeft het dorp een kasteel, verschillende souvenirwinkels en fijne zandstranden. Wat wil een wandelaar nog meer?

9. Het ultieme zandstrand

wandelen in wales pembrokeshire coast path barafundle bay

Het zal lastig zijn om in Wales een strand te vinden dat nog mooier is dan het zandstrand bij Barafundle Bay. Omringd door kliffen, duinen en bossen, wanen bezoekers zich hier op een eiland in de Middellandse Zee. Durf jij hier een duik te wagen?

10. Griezelige grotten

wandelen in wales pembrokeshire coast path church door cove grot

Foto: Daniel Morris / Unsplash

Dit mysterieuze beeld van Church Doors Cove is een mooie afwisseling van alle zonnige, paradijselijke foto’s. Dit bizarre natuurverschijnsel is ontstaan door de kracht van de golven. Het zeewater heeft een enorme ‘deur’ uit de zandstenen kliffen gesleten. Het nabijgelegen strandje, vanwaar bezoekers dit fenomeen van dichtbij kunnen bewonderen, is alleen toegankelijk wanneer het eb is.

11. Prachtige paarden

wandelen in wales pembrokeshire coast path paarden kustwandeling

Foto: Steve Bittinger / Unsplash

We waren ze bijna vergeten in ons lijstje van ‘wilde’ dieren in Wales! Deze paarden lijken helemaal gewend aan het landschap van panoramische uitzichten en steile kliffen. Paardrijden is een van de leukste activiteiten in Wales voor wie het landschap eens op een andere manier wil verkennen. Wie ervaren is, kan bijvoorbeeld galopperen door de branding op een van de stranden. Minder ervaren rijders kunnen op hun beurt genieten van een rustig tochtje door de heuvels en weilanden.

12. Romantisch avondlicht

wandelen in wales pembrokeshire coast path tenby nacht

Foto: Beata Mitręga / Unsplash

We hadden al een foto van Tenby in het lijstje staan, maar dit beeld van het nachtelijke uitzicht op het dorp kon niet ontbreken. De lichten van het plaatsje reflecteren in het kalme water, waardoor het schilderachtige dorp er nóg charmanter uitziet. Voor alle koppels die van plan zijn het Pembrokeshire Coast Path te bewandelen: romantischer dan dit zal het niet worden!

13. Kleur van de heide

wandelen in wales pembrokeshire coast path bloemen heide

Foto: John-Mark Strange / Unsplash

Niet alleen in het voorjaar en de zomer, maar zelfs aan het begin van de herfst is er nog kleur te vinden langs de kust van Pembrokeshire. De heide bloeit in augustus en september, waardoor het gebied in een sfeervolle, paarse gloed is gehuld. De veelzijdigheid van de natuur in Pembrokeshire zorgt ervoor dat wandelaars zich continu blijven verbazen!

14. Geen hoogtevrees

wandelen in wales pembrokeshire coast path klif

Foto: Zoltan Fekeshazi / Unsplash

Ben jij wel eens bang op grote hoogtes? Hoewel deze foto op Instagram vast en zeker veel likes krijgt, blijven wij liever iets verder van de klifrand en iets dichter bij het pad. De adembenemende uitzichten zijn vanaf daar immers ook prima te bewonderen!

15. Carew Castle

wandelen in wales pembrokeshire coast path carew castle

Foto: Daniel Morris / Unsplash

Een van de indrukwekkendste historische bezienswaardigheden in Wales is dit statige kasteel. Carew Castle werd gebouwd in de dertiende eeuw; een aantal toevoegingen stammen uit de vijftiende en zestiende eeuw. Het kasteel heeft een aantal architectonische elementen die behoren tot de tudorstijl, zoals de raamkozijnen. Deze werden gemaakt uit materialen die werden geïmporteerd uit de Cotswolds.

16. Groene brug

wandelen in wales pembrokeshire coast path green bridge of wales

Misschien wel het meest bekende beeld van Pembrokeshire is de Green Bridge of Wales (de Groene Brug van Wales). Deze natuurlijke rotsboog ontstond – net als de andere opvallende rotsformaties langs de kust van Pembrokeshire – door een lang proces van slijtage door de kracht van de wind en het zeewater. De Groene Brug staat bekend als de indrukwekkendste rotsboog in het Verenigd Koninkrijk, en is door wandelaars te zien vanaf het Pembrokeshire Coast Path.

17. Droomhuis in Pembrokeshire

wandelen in wales pembrokeshire coast path droomhuis

Foto: John-Mark Strange / Unsplash

Welke geluksvogel zal op dit prachtige plekje wonen? We kunnen het ons al helemaal voorstellen: wakker worden door het geluid van de rollende golven, elke avond een wandeling maken bij de ondergaande zon en ’s zomers zonnen op het strandje in de achtertuin. Wij dromen nog even verder, maar het zal waarschijnlijk bij dromen blijven…

18. Panoramische uitzichten

wandelen in wales pembrokeshire coast path flimston bay

Als wandelliefhebbers kunnen wij geen genoeg krijgen van dit soort uitzichten. Dus nog eentje dan, om het af te leren! Dit mooie plaatje is geschoten bij Flimston Bay.

19. Pembroke Castle

wandelen in wales pembrokeshire coast path pembroke castle

Wie Pembrokeshire bezoekt, kan deze fascinerende bezienswaardigheid niet aan zich voorbij laten gaan. Pembroke Castle is een groot middeleeuws kasteel en was de geboorteplaats van Henry Tudor (1457-1509), die later koning Henry VII van Engeland zou worden. Wie bekend is met de Britse geschiedens – of wie The Tudors heeft gezien – zal begrijpen dat dit de vader was van Henry VIII.

Wie Pembroke Castle vandaag de dag bezoekt, zal begrijpen dat dit bouwwerk een lange geschiedenis kent. Het massieve verdedigingswerk stamt uit de elfde eeuw en speelde een rol in verschillende oorlogen, invasies en bezettingen. Bovendien is het het grootste kasteel in Wales dat een privé-eigenaar heeft (in dit geval de familie Philipps). Meer weten? Bezoek Pembroke Castle en boek een rondleiding om alles te weten te komen over deze bijzondere historische plek!

20. Wandelen in Wales

wandelen in wales pembrokeshire coast path kustwandeling wandelaars

Wandelen in Wales zal altijd gepaard gaan met bijzondere uitzichten en adembenemende natuurlijke landschappen. In Pembrokeshire liggen de hoogtepunten van dit land gebundeld langs een onvergetelijke wandelroute: het Pembrokeshire Coast Path. De mooiste baaien en stranden, de meest dramatische kliffen en rotsformaties, en de gezelligste kustplaatsjes zijn op deze wandeltocht te beleven. Wanneer vertrek jij?

Comments

comments