Vakantiebestemmingen: Verenigd Koninkrijk en Ierland

door januari 31, 2017

Het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn steeds populairder onder Nederlandse reizigers. Het lijkt erop dat mensen hun vakantiebestemmingen 2017 graag dicht bij huis zoeken. En dat is begrijpelijk: in plaats van vermoeiende lange vluchten die duizenden euro’s kosten, gaan we liever twee of drie keer per jaar op een kortere trip.

Wat zijn de hotste reistrends en must-see bestemmingen 2017 rond de Britse eilanden?

Verblijven bij locals

Behalve een overzicht van welke vakantiebestemmingen 2017 brengt, kijken we ook naar de manier waarop we onze reizen zullen maken. Een ‘homestay’ is lang niet meer iets dat alleen bij landen als Vietnam thuishoort.

Dankzij AirBnb kunnen we nu in elk land onze eigen homestay regelen. Niet alleen is het vaak goedkoper dan een hotel; met een beetje geluk kan de host je naar de beste plekjes in de buurt wijzen.

Het Ierse erfgoed

Ierland staat bekend om de gezellige pubs en de indrukwekkende natuurgebieden, maar dit jaar staat de historische rijkdom van het land in de schijnwerpers. Wist je dat Ierland een archeologische locatie heeft die ouder is dan de Pyramide van Cheops? Maar weinig reizigers hebben de vijfduizend jaar oude tombe van Newgrange, ten noorden van Dublin, bezocht.

vakantiebestemmingen 2017 reistrends ierland newgrange

Een steen met megalithische kunst voor de toegangspoort van Newgrange. Foto: Jal74/Wikimedia Commons

Andere opkomende bestemmingen zijn de Aran-eilanden, waar resten van duizenden jaren oude verdedigingsforten te bewonderen zijn. En ook de Skellig-eilanden zijn sinds vorig jaar immens populair – deels vanwege de kloosters uit de achtste eeuw, maar vooral vanwege de StarWars-film waarin dit eiland een rol speelde.

Ontkoppelen op reis

Hoewel steeds meer mensen hun reiservaringen documenteren via sociale media, zijn er ook alternatieve reistrends waarneembaar. Steeds meer mensen kiezen er bewust voor om hun laptop, telefoon en zelfs camera uit te zetten tijdens een reis.

Om weer in verbinding te staan met de omgeving en bevolking van een bestemming, wordt de verbinding met internet steeds welwillender opgeofferd. Wie toch graag zijn kiekjes op Instagram plaatst, vindt misschien een tussenweg: alleen sociale media gebruiken in het hotel, maar niet daarbuiten.

vakantiebestemmingen 2017 reistrends cornwall

Zomergasten op Portchapel Beach in Cornwall. Foto: Jim Champion/Wikimedia Commons

Strandvakantie in Cornwall

Dit idyllische Engelse kustregio is zonder twijfel een van de opkomende vakantiebestemmingen 2017. Cornwall heeft prachtige stranden, gevarieerde wandelroutes en een groot aanbod aan attracties voor kinderen. Families, surfers, levensgenieters en solo-hikers vinden hier elk hun eigen versie van een paradijs.

Edinburgh ipv Londen

We hebben de Big Ben inmiddels wel gezien, maar velen van ons zijn nog niet in de hoofdstad van Schotland geweest. De sfeervolle kasseien straten en schilderachtige huizen in Edinburgh trekken steeds meer bezoekers – en dan hebben we het nog niet eens over de explosieve toename aan betaalbare restaurants, hippe bars en artistieke evenementen!

vakantiebestemmingen 2017 reistrends slapen in een kerk

Een van de tientallen plekken in Engeland waar je kan slapen in een kerk. Foto: The Churches Conservation Trust

Slapen in een kerk

Ongeveer twee jaar geleden ontstond het fenomeen ‘champing’ in England. Kerken die niet veel gebruikt worden, meestal in het Engelse platteland, worden omgebouwd tot slaapplek voor reizigers. Een aantal matrassen op de grond bieden een unieke kampeerplek voor wie met zijn slaapzak op zoek is naar een onderkomen. Slapen in een kerk is een van de reistrends die dit jaar sterk zullen toenemen in het Verenigd Koninkrijk.

Het is een win-winsituatie: de kerken blijven door dit initiatief beter onderhouden. De afgelopen jaren is dit idee verder ontwikkeld en zijn er steeds meer mogelijkheden bijgekomen. Van een simpel matras in een historisch gebouw tot kerken die zijn omgebouwd tot luxe en sfeervolle appartementen.

vakantiebestemmingen 2017 reistrends belfast

Het stadhuis van Belfast in het centrum van de Noord-Ierse hoofdstad. Foto: Roger Price/Wikimedia Commons

Bezoek aan Belfast

Niet heel lang geleden stond Belfast nog op een lijst van plekken om te vermijden. Van een plaats geteisterd door terroristische aanslagen is de Noord-Ierse hoofdstad in enkele decennia uitgegroeid tot een van de meest uitnodigende vakantiebestemmingen 2017.

Game of Thrones heeft bijgedragen aan de recente populariteit door Thronies van over de hele wereld naar Noord-Ierland te lokken. Maar de aantrekkingskracht van Belfast gaat verder dan dat. De Noord-Ierse hoofdstad heeft een fascinerende geschiedenis, een indrukwekkende collectie aan musea en gastvrije inwoners die graag hun verhaal vertellen.

Comments

comments