Top 10 inspirerende boeken met wandelverhalen

door februari 21, 2017

Een goed boek kan soms evenveel waard zijn als een reisgenoot. Op het vliegveld, in de trein, bij een kampvuur, bij het zwembad van het hotel of opgerold in een slaapzak; elke vakantie geeft de mogelijkheid om dat boek op te pakken waar je gewoonlijk nooit aan toe lijkt te komen. Boeken kunnen ook reisinspiratie opwekken, zoals deze top 10 inspirerende boeken met wandelverhalen.

Moeite om je te zetten tot het plannen van een hike, wandeltocht of andere sportieve trip? Vaak begint het met de juiste dosis inspiratie en motivatie. Een verzameling wandelverhalen is soms het enige dat nodig is om die laatste stap te zetten. Na het lezen van deze top 10 inspirerende boeken trek je waarschijnlijk direct de wandelschoenen aan!

1. Wandelverhalen van een hilarische gids

Bill Bryson – Terug in Amerika

Er bestaan waarschijnlijk weinig lachwekkendere wandelverhalen dan dit autobiografische verslag van Bill Bryson over zijn avontuur op de Appalachian Trail. Als meester van de humoristische reisverhalen weet Bryson ook ditmaal de meest bizarre situaties uit zijn mouw te toveren – een grappigere gids zal je niet vinden! Behalve een komische belevenis van twee mannen op een hike, beloont het boek de lezers met historische informatie over het pad, en introspectieve gedachten over de complexiteit van vriendschappen en persoonlijke belemmeringen.

2. Ontdekkingsreis in Peru

Mark Adams – De ontdekking van Machu Picchu

Aan het begin van de twintigste eeuw werden de iconische Inca-ruïnes van Machu Picchu ontdekt. Mark Adams besluit in de voetsporen te treden van de eerste ontdekkingsreiziger die het Peruviaanse erfgoed aan de wereld openbaarde. In een humoristische maar leerzame serie wandelverhalen leert de lezer over de cultuur en geschiedenis van Peru en de mysteries rond het oude Inca-volk. Een klassieker die niet mag missen uit deze top 10 inspirerende boeken met wandelverhalen.

3. Hoogbejaarde avonturier

Jonas Jonasson – De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

Dit boek is meer een verhaal over avontuur en verkenningstochten dan over wandelen en hiken. Het staat in deze lijst vanwege de enorme inspirerende boodschap die in het verhaal zit verscholen. Jonasson verhaalt in zijn romandebuut een absurde reis van een hoogbejaarde man, die na een aantal gebeurtenissen wordt achtervolgd door de politie én diverse criminelen. Een roman die lezers leert over het genieten van het moment, het volgen van je gevoel en het verkennen van de wereld. Kortom, een fictioneel stukje reisinspiratie.

4. Persoonlijk verhaal over doorzettingskracht

Haruki Murakami – Waarover ik praat als ik over hardlopen praat

Boeken van Haruki Murakami kunnen gezien worden als een reis op zich: een tocht over de grens tussen het alledaagse en het surrealistische. Dit boek is een verrassende autobiografische vertelling over de ultramarathon van 100 kilometer die de auteur aflegde, en de weg hiernaartoe. De gemiddelde wandelaar zal misschien afschrikken door de titel, maar de leesstof gaat over meer dan alleen hardlopen. Het is een verhaal over de worsteling met het ouder worden en geeft inzicht in het leven en de gedachten van een van de grootste schrijvers van hedendaags Japan.

5. Tocht door ’t hart van België

Pascal Verbeken – Grand Central Belge. Voetreis door een verdwijnend land

“Eénmaal in zijn leven moet een man een lange voetreis maken. Alleen. Met als enige gezelschap zijn gedachten,” zo schrijft Pascal Verbeken in dit boek vol reisinspiratie. En dat doet hij dan ook. Verbeken volgt de belangrijkste spoorlijn van België en wandelt zo van de Franse Maas tot aan Antwerpen. In zijn reisverhalen vertelt hij over de geschiedenis over het gebied waardoor hij wandelt, maar ook over het wandelen zelf en de ontmoetingen onderweg.

6. Op zoek naar een innerlijke schat

Paulo Coelho – De Alchemist

Deze betoverende roman van Paulo Coelho heeft de hele wereld veroverd sinds publicatie in 1988. Daarom hoort De Alchemist zonder meer thuis in de top 10 inspirerende boeken met wandelverhalen. Santiago, een boerenjongen uit Andalusië, reist van Spanje naar de Egyptische woestijn op zoek naar een schat die daar volgens hem verborgen ligt. Het inspirerende verhaal haalt haar kracht uit de extreme simpliciteit en de bijzondere ontmoetingen onderweg. Naarmate het boek vordert, verandert de focus op een fysieke schat naar een abstractere innerlijke rijkdom – het soort schat waar elke wandelaar wel eens naar op zoek is geweest.

7. Verlichtende reisverhalen uit de VS

Jack Kerouac – The Dharma Bums

Of je geïnteresseerd bent in spiritualiteit of niet, dit verhaal over twee jonge mannen op zoek naar de Waarheid van Zen is de moeite waard voor elke wandelaar. Ray Smith en Japhy Ryder zwerven door de Verenigde Staten en komen in de meest uiteenlopende situaties terecht, van een kennismaking met de relaxte vibe van San Francisco tot het mediteren tijdens een meerdaagse hike door natuurgebieden. De reisverhalen vormen een intellectueel geschreven verslag over motivatie, inspiratie en de zin van het leven.

8. Voetreis uit medeleven

Rachel Joyce – De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry

Iedereen heeft zo zijn redenen om te wandelen en hiken, maar hoofdpersoon Harold Fry heeft wel heel eigenaardige ideeën. Wanneer hij een brief ontvangt van een oude vriendin die afscheid wilt nemen vanwege haar slechte gezondheid, schrijft hij haar direct een antwoord. Een wandeling naar de postbus verandert echter in een hike van bijna duizend kilometer, omdat Harold overtuigd raakt dat zijn vriendin in leven zal blijven zolang hij blijft lopen om de brief persoonlijk af te leveren. Een even grappig als verdrietig verhaal over relaties en acceptatie.

9. Woestijnwandelingen

Robyn Davidson – Sporen in de woestijn

Met vier kamelen en een hond trok de schrijfster van dit boek door de Australische woestijn. Ze schreef over haar ervaringen terwijl ze een reis maakte van 2500 kilometer door het rode, stoffige landschap. De reisverhalen die hieruit voortkomen zijn eenzaam, prachtig, aangrijpend en bovendien inspirerend. Onderweg leert ze over het Australische landschap, de cultuur van de Aboriginals en vooral ook over zichzelf. Een bijzonder verhaal over het avontuur van een vrouw die op zoek is naar zichzelf.

10. Op pelgrimstocht in Japan

Lisa Dempster – Neon Pilgrim

Iedereen kan beginnen met wandelen en hiken, zo bewijst dit autobiografische boek van Lisa Dempster. Zonder motivatie en mét overgewicht begint de Australische aan een 1200 kilometer lange pelgrimstocht door Japan. Het Engelstalige boek geeft een fascinerend inzicht in de Japanse pelgrimstochten, maar is ook een eerlijk en humoristisch beschreven verslag van de persoonlijke worstelingen van de auteur. Een absolute aanrader voor wie graag eens zou wandelen in dit magische land en op zoek is naar reisinspiratie.

Comments

comments