Samos: hoogtepunt op de Camino, Spanje

door november 10, 2017

In een schilderachtige vallei, tussen de groene bergen in het oosten van Galicië en het Spaanse platteland vol fruitgaarden en maisvelden, ligt een van de hoogtepunten van de Camino. Spanje kent weinig plekken zo mooi als Samos, een van de beroemde regio’s die pelgrims tegenkomen wanneer zij de Santiago de Compostela route lopen.

Samos, Spanje (niet te verwarren met het Griekse eiland Samos) is een dorp in de gelijknamige gemeente van Galicië. De prachtige locatie, tussen Triacastela en Sarria, is voor velen al reden genoeg om deze plaats te bezoeken. Een rustig stijgende route over grindpaden en zandweggetjes leidt naar deze magische plek. Het bergachtige landschap ligt bezaaid met bossen, piepkleine dorpjes en boerderijen. Vanaf de aankomstroute kunnen pelgrims het dorp met haar majestueuze klooster al zien liggen, voordat zij de afdaling naar Samos maken.

Samos geschiedenis

Qua historische significantie is Samos een van de onmisbare hoogtepunten langs de Camino van Spanje. Het gigantische kloostercomplex is gewijd aan Sint Julian van Samos. Het is onduidelijk wanneer het bouwwerk precies gebouwd is – de eerste verwijzing naar het klooster dateert uit de zevende eeuw, toen het gebouw gerenoveerd werd. Vanaf de tiende eeuw werd de leer van de Benedictijnen ingevoerd en sindsdien is het een Benedictijns klooster gebleven.

In de middeleeuwen was het klooster van Samos een van de welvarendste en machtigste kloosters op het Iberische schiereiland. De monniken van Samos beheerden honderden kleinere kloosters en kerken in Spanje en Portugal. Het spreekt voor zich dat deze locatie dus ook altijd een belangrijke stop is geweest voor pelgrims die de Camino de Santiago ondernamen. Toch heeft de vredige plek ook rampspoed gekend. In 1536 beschadigde een brand grote delen van het gebouw, die geleidelijk heropgebouwd werden. Door een tweede brand in de jaren vijftig werd de bibliotheek vernietigd.

Desalniettemin is het klooster van Samos inmiddels weer helemaal heropgebouwd en ligt het ontzagwekkende gebouw na al die eeuwen nog altijd in de vallei. Er is voor bezoekers genoeg te zien in het klooster en haar omgeving. De muurschilderingen in de kloostergangen en de prachtige binnenplaats zijn te bezichtigen tijdens een (Spaanstalige) rondleiding door een van de zeven monniken die nog in het klooster leven. Elke avond om zeven uur wordt er een mis voor pelgrims gehouden.

Zelf dit prachtige dorp en bijzonder klooster in Galicië verkennen? Plan een individuele wandelreis over de Camino de Santiago pelgrimsroute – begin jouw persoonlijke avontuur op onze overzichtspagina van de Camino Frances.

Comments

comments