24 Natuurlijke plekken die je gezien moet hebben in Europa (2019 update)

door januari 31, 2019

Wie ecbt de ruige natuur wil verkennen, denkt als snel aan verre oorden. Want zeg nou zelf: Londen en Parijs zijn natuurlijk prachtige bestemmingen in Europa, maar niet ideaal voor de doorgewinterde wandelfans. Op verzoek van onze wandelliefhebbers stelden wij deze ultieme lijst samen van 24 natuurlijke plekken die je gezien moet hebben in Europa!

24 Natuurlijke plekken die je gezien moet hebben

Hou jij van ruwe bergpartijen of wandel je liever door groene weidelandschappen? Wil je een wandeling maken door het bos of ga je via een bergpad de hoogte in? Verken in 2019 de gletsjers van Zweden en IJsland of geniet van de palmbomen aan de tropische kust van Madeira. Wandel door dorpjes in Toscane of maak kennis met de locals op het Ierse Beara-schiereiland. Blijf dicht bij huis of ga op zoek naar de grenzen van Europa.

Een ding is zeker: tussen deze natuurlijke plekken die je gezien moet hebben zit voor elke wandelaar een geschikte bestemming voor dit jaar. Weet jij al waar je naartoe gaat in 2019?

plekken die je gezien moet hebben bestemmingen in Europa toscane

Foto: Thomas Fabian / Flickr / CC BY-SA 2.0

1. Toscane, Italië

In veel opzichten is deze heuvelachtige regio vol wijngaarden en boerendorpjes de essentie van Italië. Wat minder mensen weten, is dat Toscane ook verschillende beschermde natuurgebieden herbergt. Geniet van de rust op het platteland, ga op zoek naar onvergetelijke uitzichten en verken de weelderige bossen van de regio. Blijf weg van de grote steden en kustgebieden – de beste wandelroutes zijn te vinden rond plaatsjes als Volterra, Pitigliano en het klooster Monte Oliveto Maggiore.

plekken die je gezien moet hebben bestemmingen in Europa letland

Foto: Liga Eglite / Flickr /  CC BY 2.0

2. Gauja Nationaal Park, Letland

Dit is een wandelbestemming voor wie even helemaal iets anders wilt: de mysterieuze bossen in dit natuurgebied zijn tot nu toe nog door weinig wandelaars ontdekt. Jammer, want Gauja Nationaal Park is een van de mooiste bestemmingen in Europa. Verken de natuurlijke bronnen, fascinerende kliffen, duistere grotten en bizarre zandsteenformaties! Behalve prachtige natuurgebieden heeft het park ook nog eens honderden culturele en historische monumenten te bezichtigen.

3. Romsdal, Noorwegen

Weinig bestemmingen in Europa kunnen tippen aan de adembenemende fjorden langs de kust van Noorwegen. Wandelaars ervaren de regio Romsdal als het toppunt van de Noorse natuur – denk aan fjorden, ruige bergketens en hier en daar een gletsjer. De landschappen in dit gebied zijn perfect te voet te verkennen. Loop bijvoorbeeld over de Romsdalseggen voor de ultieme uitzichten of beklim de uitdagende Trollstigen.

Beara Way
Individuele wandelvakanties vanaf €429! Accommodatie en bagage vervoer inbegrepen.
Ontdek nu!

4. Beara-schiereiland, Ierland

Dit is een van de minst bekende plekken in Ierland. Desondanks is het een van de mooiste reisbestemmingen die het groene eiland te bieden heeft. Het Beara-schiereiland is een prachtig gebied in het zuidwesten van Ierland. Wandel langs heuvelig platteland, ruige rotspartijen, kleurrijke dorpjes, machtige kliffen en velden vol schapen!

5. Hortobágy Nationaal Park, Hongarije

Het Hongaarse Hortobágy Nationaal Park is niet alleen een prachtig natuurgebied, maar ook een belangrijke plek van cultureel erfgoed. Deze enorme steppe in het oosten van Hongarije wordt bewoond door traditionele herders en hun vee: waterbuffels, paarden, Racka-schapen en grijze runderen.

natuurlijke plekken die je gezien moet hebben in Europa 2019 snowdonia

Foto: Mitchell Orr / Unsplash

6. Snowdonia, Wales

Van alle plekken die je gezien moet hebben in Europa, is Snowdonia onmisbaar. Dit bergachtige gebied en nationaal park in het noorden van Wales is een walhalla voor wandelaars. Wees voorbereid op indrukwekkende bergpartijen, glasheldere meren, routes van verschillende niveaus en hier en daar een schaap.

natuurlijke plekken die je gezien moet hebben in europa 2019 cappadocie

Foto: Daniela Cuevas / Unsplash

7. Cappadocië, Turkije

De bizarre rotsformaties in deze Turkse landstreek lijken thuis te horen in een sprookje. Toch is dit vreemde gebied gewoon op natuurlijke wijze ontstaan. Wandel door dit unieke landschap en leer over de geschiedenis van het gebied door op bezoek te gaan bij eeuwenoude grotwoningen. Voor wie echt in de omgeving op wil gaan, zijn er nu zelfs grotten in het gebied omgetoverd tot hotels.

8. Zuid-Bohemen, Tsjechië

Tussen Praag en de Oostenrijkse grens ligt een van de mooiste reisbestemmingen in Tsjechië. Zuid-Bohemen is een waterrijk natuurgebied dat perfect geschikt is voor onvergetelijke wandelingen door bossen, langs meren met strandjes en over ruige berggebieden. Leer niet alleen over de fascinerende natuurlijke landschappen, maar ook over de fascinerende geschiedenis van dit gebied, waar sommige mensen nog leven volgens eeuwenoude tradities.

Hadrian's Wall Path
Individuele wandelvakanties vanaf £359! Accommodatie en bagage vervoer inbegrepen.
Ontdek nu!

9. Muur van Hadrianus, Engeland

Voor wie geïnteresseerd is in (met name de Romeinse) geschiedenis, is dit zonder meer een van de plekken die je gezien moet hebben. De Muur van Hadrianus werd gebouwd tussen 117 en 138 na Chr. en was maar liefst 117 kilometer lang. Delen van de muur en bijbehorende militaire bouwwerken zijn nog altijd te bewonderen.

10. Pieken van de Balkan, Albanië/Kosovo/Montenegro

De Balkan is een enorm gebergte in Oost-Europa, maar het pad over de ‘Pieken van de Balkan’ leidt langs een aantal van de mooiste bestemmingen in Europa. Het ene adembenemende landschap wordt gevolgd door het andere in deze regio van rotsachtige bergen, uitgestrekte heide en donkergroene bossen. Reis door drie unieke en fascinerende Balkan-landen tijdens deze bergachtige tocht!

natuurlijke plekken die je gezien moet hebben in 2019 lofoten noorwegen

Foto: Vidar Nordli-Mathisen / Unsplash

11. De Lofoten, Noorwegen

Deze Noorse eilandengroep staat bekend om de rustgevende uitzichten en karakteristieke vissersdorpjes. De landschappen op de Lofoten vormen het hoogtepunt van ruige schoonheid. Enkele kleurrijke huisjes liggen fel afgetekend tegen een achtergrond van donkergrijze rotspartijen met een laagje witte sneeuw of groen gras. Wissel het wandelen af met een ontspannende kajaktocht en ervaar ’s zomers de middernachtzon.

West Highland Way
Individuele wandelvakanties vanaf £409! Accommodatie en bagage vervoer inbegrepen.
Ontdek nu!

12. Schotse Hooglanden, Schotland

Het is natuurlijk onmogelijk om de Schotse Hooglanden weg te laten op een lijst van Europese plekken die je gezien moet hebben. Dit beroemde natuurgebied staat bekend om haar rauwe schoonheid en goed onderhouden wandelpaden, zoals de West Highland Way en de minder bekende – maar net zo bijzondere – Rob Roy Way. Begeef je in een gebied met iconische bergen, overweldigend mooie valleien en gezellige Schotse dorpjes.

plekken die je gezien moet hebben bestemmingen in Europa triglav

Foto: 29cm / Flickr /  CC BY-SA 2.0

13. Triglav, Slovenië

In de Julische Alpen, in het noordwesten van Slovenië, ligt Triglav Nationaal Park. Het beschermde natuurgebied is vernoemd naar het hoogste punt van Slovenië, de 2.863 meter hoge berg Triglav. Dit gebied wordt ook wel de Vallei van de Zeven Meren genoemd. Wie door dit idyllische Alpenlandschap wandelt, zal snel begrijpen waar die naam vandaan komt. De regio is bovendien al lange tijd de setting van een oude Sloveense legende over een betoverde berggeit. Misschien sta jij straks oog in oog met dit mysterieuze dier?

natuurlijke plekken die je gezien moet hebben in europa 2019 dolomieten

Foto: David Marcu / Unsplash

14. Dolomieten, Italië

De iconische pieken van de Dolomieten werken als een magneet op wandelliefhebbers. Het is dan ook geen verrassing dat dit een van onze favoriete bestemmingen in Europa is! De Alta Via 1 en Alta Via 2 zijn beroemde wandelroutes in deze regio van steile bergwanden, rustgevende alpenweiden en indrukwekkende gletsjers. De knusse dorpjes in de valleien maken het gebied nog eens extra gezellig.

plekken die je gezien moet hebben bestemmingen in Europa sarek nationaal park

Foto: Kitty Terwolbeck / Flickr /  CC BY 2.0

15. Sarek Nationaal Park, Zweden

In de gemeente Jokkmokk, in Zweeds-Lapland, ligt het indrukwekkende Äparmassief, een serie van hoge bergen, groene valleien en tientallen gletsjers. Sarek Nationaal Park ligt rond dit natuurgebied. Dit hooggelegen gebied is van oudsher het leefgebied van de Saami, de inheemse bewoners van Lapland. Ontdek de omgeving waarin zij al eeuwenlang gewoond hebben. De delta van de Rapa-rivier wordt gezien als een van de mooiste uitzichten van alle Europese vakantiebestemmingen!

Wandelvakanties langs de Camino
Individuele wandelvakanties vanaf €299! Accommodatie en bagage vervoer inbegrepen.
Ontdek nu!

16. Galicië, Spanje

Elke wandelaar zal wel eens nagedacht hebben over de Camino, de beroemde pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Niet alleen de historische en religieuze waarde van deze route is aantrekkelijk, maar ook de natuurlijke rijkdom van Galicië. Deze noordelijke regio in Spanje is een van de plekken die je gezien moet hebben, dankzij de vele natuurparken, kustgebieden en boslanden. Ook niet onbelangrijk: het eten in Galicië is om van te watertanden!

17. Samariakloof, Griekenland

Het Griekse eiland Kreta is tegenwoordig een van de bekendere Europese vakantiebestemmingen, maar toch zijn veel reizigers zich niet bewust van de natuurlijke waarde van dit eiland. Een voettocht door de Samariakloof is een uitdaging, maar deze wordt beloond met waanzinnige uitzichten. De steile wanden van de kloof torenen hoog boven je uit, terwijl je een gebied van bossen, enorme rotsblokken en kabbelende beekjes verkent.

natuurlijke plekken die je gezien moet hebben in europa 2019 plitvice kroatie

Foto: Pascal Habermann / Unsplash

18. Plitvice, Kroatië

Dit nationale park in Kroatië lijkt wel uit een sprookje te zijn gekomen. Azuurblauwe meren met tientallen watervallen, omringd door groene bomen en planten. Badder in de meertjes en wandel over de loopbruggen die over het water zijn aangelegd. Hoewel deze bestemming de afgelopen jaren erg populair en dus drukker is geworden, is de natuurlijke schoonheid van het gebied moeilijk te evenaren.

plekken die je gezien moet hebben bestemmingen in Europa thorsmork

Foto: indigomood / Flickr /  CC BY 2.0

19. Thorsmork, IJsland

IJsland is een ideale wandelbestemming voor avontuurlijke reizigers. Thorsmork is een natuurgebied dat alleen ’s zomers bereikbaar is. De vulkanische bergen en gletsjers van dit beeldschone stukje IJsland behoren tot de indrukwekkendste natuurgebieden ter wereld. Niet voor niets is dit een van de populairste wandelbestemmingen op IJsland, met name populair onder fotografen!

plekken die je gezien moet hebben bestemmingen in Europa mont blanc

Foto: Ivan Borisov / Flickr / CC BY-SA 2.0

20. Mont Blanc, Frankrijk/Italië/Zwitserland

Als de hoogste berg van Europa mag de Mont Blanc natuurlijk niet ontbreken op een lijstje van plekken die je gezien moet hebben. Alpiene weidelandschappen, sfeervolle bergpaden en idyllische hutjes liggen op de route. Voor de meeste mensen is een klim naar de top misschien te hoog gegrepen, maar verschillende routes langs de voet en helling van de berg zijn zeker de moeite waard!

natuurlijke plekken die je gezien moet hebben in europa 2019 madeira

Foto: Adam Smigielski / Unsplash

21. Madeira, Portugal

Dit Portugese eiland ligt voor de kust van Afrika – de landschappen en het klimaat zijn hier dus iets anders dan in de meeste andere delen van Europa. Wie op Madeira landt, zal zich algauw wanen in een aards paradijs. Palmbomen, ruige kliffen en ongerepte regenwouden: dit bergachtige eiland is de droom van ontdekkingsreizigers!

natuurlijke plekken in europa die je gezien moet hebben 2019 zwarte woud

Foto: Nicolas Picard / Unsplash

22. Het Zwarte Woud, Duitsland

De mooiste reisbestemmingen liggen niet altijd ver weg: het Zwarte Woud is een van de beste bestemmingen in Europa om te wandelen. Laat de naam van het gebied je niet ontmoedigen: de overheersende kleur in dit deel van Duitsland is zonder twijfel groen! Volg een van de vele routes door het bos, beklim een aantal bergtoppen voor fenomenale uitzichten en verblijf in typische Duitse dorpjes.

Antrim Glens & Coastline
Individuele wandelvakanties vanaf €549! Accommodatie en bagage vervoer inbegrepen.
Ontdek nu!

23. Giant’s Causeway, Noord-Ierland

Door films en series als Game of Thrones werd deze bestemming in Europa ineens razend populair. Maar ook wie die tv-serie niet volgt, heeft reden genoeg om de Giant’s Causeway in Noord-Ierland te bezoeken. Het gebied heeft een unieke geografische samenstelling, met iconische zeshoekige pilaren. Een ruige kustlijn, basalten rotsformaties en prachtige kastelen komen voorbij.

24. Hoge Tatra, Slowakije/Polen

Dit is een van de best begaanbare hooggebergten in Europa en dus een uitstekende Europese vakantiebestemming voor wie graag over rustige, duidelijk gemarkeerde bergpaden wandelt. Dat wil niet zeggen dat de doorgewinterde wandelaar zich hier ook maar een moment zal vervelen! De uitzichten van de verschillende pieken zijn op zijn minst even indrukwekkend als die van moeilijk begaanbare bergketens!

Comments

comments