> Hillwalk Tours Reisblog > Featured Posts > De 9 beste Britse wandelroutes
hillwalk team
POSTED BY december 23, 2019

Met Brexit in het verschiet is het nog maar de vraag hoe de grenzen van het Verenigd Koninkrijk er de komende jaren uit komen te zien, maar één ding is zeker: de adembenemende natuurgebieden en prachtige wandelpaden van Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland gaan voorlopig nergens heen. Laat je inspireren door deze lijst met de beste Britse wandelroutes en kies jouw ultieme bestemming voor een individuele wandelvakantie in het Verenigd Koninkrijk.

De 9 beste Britse wandelroutes

Mysterieuze meren, besneeuwde bergtoppen, verborgen stranden, lieflijke dorpjes, groene valleien, majestueuze kliffen en heuvelachtig platteland – de Britse natuur is aantrekkelijk, ontzettend divers en makkelijk te bereiken. Wat wil een wandelaar nog meer? Onze lijst van de beste Britse wandelroutes bevat uitdagende routes door bergachtig gebied, maar ook rustige wandeltochten over relatief vlak terrein. Eén ding hebben al deze lange afstandswandelingen gemeen: ze leidden door bijzondere natuurgebieden, over afwisselend terrein en langs uitnodigende Britse dorpen en steden. Wat voor wandelaar je ook bent, bij deze Britse wandelroutes zit voor elk wat wils.

1. Op zoek naar Nessie – Great Glen Way

De Great Glen Way behoort tot de officiële ‘Great Trails’ van Schotland. De route loopt van Fort William aan de Schotse westkust naar Inverness aan de oostkust. De wandeltocht van 127 kilometer voert dwars door de Schotse Hooglanden, maar vermijdt steile stijgingen en dalingen voor het merendeel van het pad. Toch kunnen wandelaars van deze route genieten van spectaculaire uitzichten.

De Great Glen Way route loopt vooral door beboste valleien en langs meren, waaronder een aantal van de mooiste meren van Schotland. Wandelaars komen langs het wereldberoemde Loch Ness, waar ze het wateroppervlak kunnen afspeuren voor tekenen van Nessie of een bezoek kunnen brengen aan het middeleeuwse kasteel Urquhart. Minder bekend, maar even sfeervol, zijn de meren Loch Linnhe en Loch Oich.

2. Magische kustlijn van Noord-Ierland – Antrim Way

De kustlijn van Noord-Ierland werd plotseling wereldberoemd als een van de filmlocaties van de populaire tv-serie Game of Thrones. Fans trokken massaal naar de dramatische kliffen, historische bouwwerken, afgelegen baaien en vulkanische rotsformaties van Antrim. Hoewel de serie inmiddels tot een einde is gekomen, blijven de landschappen van Noord-Ierland een populaire bestemming onder natuurliefhebbers en wandelaars. Wie kijkt naar de foto’s van de ruïnes van het kasteel Dunluce of de iconische basalten pilaren van de Giant’s Causeway zal meteen begrijpen waarom.

3. Authentieke Britse gezelligheid – De Cotswold Way

Wie het allermooiste van het Britse platteland wil ervaren, kan terecht bij de Cotswold Way. Deze wandelroute loopt door het heuvelachtige landschap van de Cotswolds, dat bestaat uit weilanden vol met schapen, typisch Engelse dorpjes en fascinerende historische bezienswaardigheden.

Schilderachtige dorpjes als Broadway, Stanton en Chipping Campden maken de Cotswold Way een van de meest idyllische Britse wandelroutes. De wandeltocht eindigt in Bath, een stad bekend om de eeuwenoude Romeinse badhuizen en imposante georgiaanse architectuur. Bath ligt bezaaid met plekken die archeologisch en historisch significant zijn, zoals de spectaculaire abdij en de statige huizen in de Royal Crescent.

4. Het beste van de Hooglanden – West Highland Way

Er zijn weinig Britse wandelroutes zo iconisch als de West Highland Way, een van de bekendste lange afstandswandelingen door de Schotse Hooglanden. Veel van de hoogtepunten van de Schotse natuur zijn te bewonderen vanaf dit pad. Verken de onvergetelijke landschappen van nationaal park Loch Lomond en de Trossachs, en trotseer Ben Nevis, de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk.

5. Reis terug in de tijd – Hadrian’s Wall Path

Voor wie geïnteresseerd is in geschiedenis, is dit de ideale Britse wandelroute. Hadrian’s Wall Path volgt de restanten van de Muur van Hadrianus, een indrukwekkend staaltje Romeinse architectuur. De bouw van de muur begon in de tweede eeuw v.Chr., en de constructie deed tot het begin van de vijfde eeuw n.Chr. dienst als noordelijke grens van het Romeinse Rijk.

Hoewel het grootste deel van de muur inmiddels verdwenen is, zijn langs dit wandelpad nog steeds delen van de muur, en restanten van Romeinse forten en legerposten te bewonderen. Bezoek archeologische vindplaatsen als Housesteads, Vindolanda en Chesters, en leer over de eeuwenlange geschiedenis van de Romeinen in dit deel van het Verenigd Koninkrijk.

de beste britse wandelroutes pembrokeshire coast path wales wandelen in wales

Foto: Zoltan Fekeshazi / Unsplash

6. Welkom in Wales – Pembrokeshire Coast Path

Ruige kliffen, onontdekte baaien en een kronkelende kustlijn – het Welshe Pembrokeshire Coast Path is een van de indrukwekkendste wandelroutes van Europa. De wandelroute volgt een deel van de zuidwestkust van Wales, en leidt langs stranden, havendorpjes en kastelen. Het pad kent soms steile klimmen en dalingen, maar is over het algemeen niet erg inspannend.

Wandelaars kunnen op het Pembrokeshire Coast Path genieten van onvergetelijke uitzichten en bijzondere bezienswaardigheden. De ruige natuur aan de Welshe kust en de uitnodigende badplaatsen maken dit zonder meer een van de beste Britse wandelroutes. En dan hebben we het nog niet eens over de betoverende Welshe mythologie en Keltische tradities waarvan nog overblijfselen te vinden zijn in deze regio.

7. Route voor fijnproevers – Speyside Way Whisky Trail

Wie een meerdaagse wandeltocht graag combineert met het proeven van lokale producten, hoeft niet verder te zoeken. Op het Speyside Way Whisky Trail maken bezoekers niet alleen kennis met de adembenemende landschappen van de Schotse Hooglanden, maar ook met de populaire drank die hier al eeuwenlang geproduceerd wordt. De regio Speyside staat bekend om de vele whiskydistilleerderijen, waaronder een aantal van de beroemdste merken van Schotland.

Geniet op deze wandelroute van indrukwekkende uitzichten, gezellige dorpen en uiteenlopende smaken tijdens whiskyproeverijen. Bezoek de distilleerderijen van wereldberoemde whisky’s als Glenfiddich, The Glenlivet en The Macallan – of neem een kijkje bij minder bekende producenten, zoals Craigellachie, Balvenie en Ballindaloch.

8. Ultieme kustwandeling – South West Coast Path

Voor wie verzot is op kustroutes, is er bijna geen mooiere wandelbestemming dan het South West Coast Path in het zuidwesten van Engeland. Dit wandelpad werd al twee keer uitgeroepen tot beste Britse wandelroute, dus kan onmogelijk worden weggelaten van deze lijst. De dramatische kustlijn van Cornwall en de rijkdom aan flora en fauna maken dit een van de aantrekkelijkste wandelgebieden van het Verenigd Koninkrijk. Soms zijn vanaf het pad zelfs dolfijnen en walvissen te zien!

Cornwall biedt niet alleen geweldige natuurlijke landschappen om in te wandelen, maar heeft ook een fascinerende geschiedenis. Langs het South West Coast Path zijn talloze overblijfselen te zien van de mijnbouw, visserij en scheepsbouw. Deze industrieën spelen een belangrijke rol in de geschiedenis van de regio.

9. Sporen van een volksheld – Rob Roy Way

Van alle wandelroutes door de Schotse Hooglanden, heeft de Rob Roy Way het spannendste verhaal. Wandelaars genieten op dit wandelpad niet alleen van de prachtige natuur in het noorden van Schotland, ze treden bovendien in de voetsporen van een belangrijke volksheld uit de Schotse geschiedenis.

Rob Roy MacGregor staat ook wel bekend als de Schotse ‘Robin Hood’, omdat hij in de zeventiende en achttiende eeuw opstanden leidde van de Jacobieten tegen de machthebbers in Schotland, waaronder koning Willem III van Oranje. Het verhaal van Rob Roy inspireerde verschillende schrijvers van boeken en films, waaronder Sir Walter Scott. Verken de Rob Roy Way om meer te leren over deze historische figuur en bezoek belangrijke plaatsen uit zijn leven.