Beste tijd om naar Schotland te gaan voor wandelaars

door april 12, 2018

Regen of toeristen, sneeuw of steekvliegjes: wie naar de Schotse Hooglanden gaat, zal een keuze moeten maken. De beste tijd om naar Schotland te gaan hangt af van jouw verwachtingen en behoeften. We hebben daarom elk seizoen op een rijtje gezet met alle voordelen en nadelen voor wandelaars.

Lente en zomer in Schotland

Alles bij elkaar gerekend is de lente (maart – mei) waarschijnlijk de beste periode om door de Schotse Hooglanden te wandelen. Het is overdag fris (rond de 10 °C), maar de zon schijnt regelmatig. Van maart tot juni valt over het algemeen de minste neerslag in de Schotse Hooglanden, hoewel een plotselinge bui natuurlijk elk moment van het jaar kan vallen.

beste tijd om naar Schotland te gaan wandelaars weer in Schotland

Foto: Anna Jahn / Unsplash

Ook de zomermaanden (juni – augustus) zijn een erg populaire periode om naar Schotland te reizen. Wandelaars kunnen rekenen op aangename temperaturen van rond de 20 °C en relatief weinig neerslag. Vanwege het mooie weer is het ’s zomers ook relatief druk op de wandelpaden. De natuurgebieden van Schotland zijn groot en er is ruimte voor iedereen, maar het is belangrijk om te weten dat er met name in juli en augustus veel bezoekers in de Hooglanden te vinden zijn.

Het grote nadeel van de lente en zomer is dat midges (een soort steekvliegjes) in deze periode veel voorkomen in de Schotse Hooglanden. Ze houden van schaduw en windstille plekjes en komen dus veel voor in de beschutting van bergen. Deze vliegjes doen hun best om wandelvakanties te verpesten, maar wie zich goed bedekt, blijft bewegen en een afweermiddel gebruikt, komt waarschijnlijk met de schrik weg! Grappig weetje: Queen Victoria rookte sigaretten om de steekvliegjes op afstand te houden toen zij de Schotse Hooglanden bezocht.

Herfst en winter in Schotland

Vanaf oktober wordt het weer behoorlijk onvoorspelbaar en koud. Het kan flink sneeuwen in de bergen en plotselinge stormen of regenbuien zijn niet zeldzaam. In de koudste maanden (december – februari) ligt de gemiddelde temperatuur rond het vriespunt en zijn de dagen erg kort.  Hoewel de besneeuwde bergen er in alle verlatenheid erg mooi uitzien, is dit dus niet de beste tijd om naar Schotland te gaan voor wandelaars.

beste tijd om naar Schotland te gaan wandelaars weer in Schotland berg

Foto: Steve Bittinger / Unsplash

Beste tijd om naar Schotland te gaan

Kortom: de beste tijd om naar Schotland te gaan is tussen mei en september. In deze maanden is het weer over het algemeen het beste en is er veel zonlicht. Juli en augustus zijn het populairst, wat voor sommige wandelaars reden is om buiten deze drukke maanden te reizen. Van juni tot september kunnen er veel midges (vervelende steekvliegjes) in de natuurgebieden rondhangen, afhankelijk van de weersomstandigheden.

In de herfst en winter zijn de weersomstandigheden een stuk onvoorspelbaarder en kan er flink wat sneeuw vallen. Een voordeel is dat er in de koude maanden geen midges zijn en dat er weinig andere wandelaars zijn. In de winter wandelen door de bergen is echter af te raden voor minder ervaren wandelaars.

Comments

comments