10 weetjes over Schotland

door januari 17, 2017

In deze 10 weetjes over Schotland leer je alles over Schotland: dat het monster van Loch Ness een broertje heeft, waarom taalkundigen het niet eens zijn over de Schotse taal en hoeveel Schotse eilanden er nou precies zijn. Heb jij nog andere weetjes over Schotland? Deel ze met ons!

1. Kortste vlucht ter wereld

De kortste commerciële vlucht ter wereld gaat van Westray naar Papa Westray op de Orkney-eilanden. De tocht duurt minder dan een minuut en legt een afstand af van nog nog geen 3 kilometer – ongeveer gelijk aan de lengte van de startbaan op de luchthaven van Edinburgh.

2. Morag, broertje van Nessie

Iedereen kent Nessie, het monster van Loch Ness. Het minder bekende broertje van Nessie is Morag, het monster dat in Loch Morar zou leven. Loch Morar is het diepste meer van Schotland met een maximale diepte van ruim 300 meter.

3. Het nationale dier is een eenhoorn

Het nationale dier van Schotland is een eenhoorn. Toen King Robert in de veertiende eeuw de eenhoorn aanstelde als het nationale dier van Schotland, geloofden de meeste mensen wereldwijd nog in het bestaan van eenhoorns.

4. Drie officiële talen

Wat weet jij over de Schotse taal? Schotland kent drie officiële talen: Engels, Schots en Schots-Gaelisch. In Van de ruim 5 miljoen inwoners van Schotland spreken ongeveer 1,5 miljoen mensen Schots. Hoewel het Schots een officiële taal is in Schotland, wordt de taal niet door de Britse regering erkend. Taalkundigen zijn het er nog altijd niet over eens of het Schots een taal is of een dialect.

5. De eerste brandweerbrigade

Edinburgh was de eerste stad ter wereld met een eigen brandweerbrigade. In 1824 werd de brigade opgericht door James Braidwood.

6. Golf is Schots; doedelzak niet

Uitvindingen die hun oorsprong vonden in Schotland zijn de regenjas, de telefoon, golf en de televisie. Een aantal typisch Schotse zaken hebben hun oorsprong juist in andere delen van de wereld.

De doedelzak bestond 3000 jaar geleden al in het Midden-Oosten, en de Schotse ruit is waarschijnlijk vanuit Centraal-Europa naar Schotland geëmigreerd.

7. Ruim 790 Schotse eilanden

Er zijn meer dan 790 Schotse eilanden, verdeeld over verschillende eilandengroepen. Het merendeel van de eilanden is niet bewoond.

8. Oudste bomen van Europa staat in Schotland

Een van de oudste bomen van Europa staat in Schotland. De venijnboom van Fortingall is tussen de 2000 en 3000 jaar oud en daarmee een van ’s werelds oudste organismen.

9. Glasgow groter dan Edinburgh

Edinburgh is dan wel de hoofdstad van het land, maar Glasgow is de grootste stad in Schotland.

10. Queen Victoria rookte sigaretten tegen de Schotse steekvliegjes

Queen Victoria zou tijdens een bezoek aan Schotland sigaretten hebben gerookt om zich te wapenen tegen de venijnige steekvliegjes, midges, die berucht zijn in de Schotse Hooglanden.

Ben jij wat wijzer geworden van deze weetjes over Schotland? Deel de onderstaande infographic op Facebook en Twitter!

weetjes over schotland schotse taal

 

Comments

comments