Zuidwest-Engeland in 7 hoogtepunten

door juli 26, 2018

Majestueuze rotspartijen, verborgen strandjes en historische bouwwerken: de veelzijdige kustlijn tussen Padstow en Penzance is een van de mooiste delen van zuidwest-Engeland. Het gebied heeft een afwisseling van adembenemende natuurgebieden, verleidelijke stranden en rustgevende uitzichten over zee. Ontdek de zuidwestkust van Engeland met deze 7 hoogtepunten langs het South West Coast Path!

1. Perranporth Beach

Er zijn weinig stranden in zuidwest-Engeland die zo populair zijn als Perranporth Beach. Surfers, zonaanbidders, snorkelaars, zeilers en hikers zijn allemaal verliefd geworden op dit strand in Cornwall. Gelukkig is er plek genoeg voor iedereen op het enorme natuurgebied; het goudbruine zand strekt zich uit over meerdere kilometers. Omringd door kliffen met natuurlijke rotsbogen en uitgestrekte duingebieden is dit een paradijselijk stukje Engelse kustlijn.

2. Land’s End

Het einde van de wereld – zo worden dit westelijke puntje van het Engelse vasteland genoemd. En wie uitkijkt vanaf de indrukwekkende kliffen zal al snel het gevoel hebben dat de aarde hier ophoudt. De wandelpaden over de rotsachtige kustlijn nodigen uit tot een verkenningstocht. Bijvoorbeeld naar Enys Dodnan Arch, een indrukwekkende stenen boog, of naar Maen Castle, restanten van een klifkasteel uit de IJzertijd.

zuidwest-engeland zuidwestkust engeland bedruthan steps

Foto: Nathan Riley / Unsplash

3. Bedruthan Steps

De massieve granieten rotsblokken die dit stukje kustlijn zo dramatisch maken, liggen verspreid over het strand. Door dit verraderlijke geologische landschap is de geschiedenis van het gebied gevuld met scheepswrakken en smokkelaars. Bovendien is er een legende aan de rotsen verbonden. De steenmassa’s zouden dienen als opstapjes voor de reus Bedruthan. Wandel door de omgeving om zelf een indruk te krijgen van dit bijzondere plekje in zuidwest-Engeland!

4. Butterhole Beach

Hoewel het even mooi is, is dit strand in veel opzichten het tegenovergestelde van Perranporth Beach. Butterhole Beach is klein, verlaten en onontdekt. Dit heeft in de eerste plaats te maken met de bereikbaarheid: Butterhole Beach is afgeschermd door ruige kliffen en kan enkel bereikt worden via een riskante, steile afdaling of met een boot. De beloning voor die moeite is een verlaten stukje paradijs aan de kust van Cornwall.

5. Trevose Head Lighthouse

De kronkelende uitstulping Trevose Head bestaat uit ruwe kliffen, groene velden en eindeloze uitzichten over de Atlantische Oceaan. Het South West Coast Path volgt dit aantrekkelijke stuk kustlijn van zuidwest-Engeland. De idyllische vuurtoren, die sinds de negentiende eeuw gebruikt wordt, is een van de populairste attracties langs de zuidwestkust van Cornwall.

zuidwest-engeland zuidwestkust Engeland wheal coates cornwall

Foto: big-ashb / Flickr / CC BY 2.0

6. Wheal Coates

De ruïnes van deze tinmijn zijn een bijna iconisch onderdeel van het South West Coast Path geworden. Op een van de mooiste plekjes langs zuidwestkust van Engeland, uitkijkend van een klif, staat het voormalige gebouw voor de pompmotor. Het is een van de vele overblijfselen van mijnbouw in deze regio – een geschiedenis die in het landschap getekend ligt.

7. Porthgwarra Beach

Als de zon schijnt, waan je je hier in Griekenland – helderblauw water, een beschut wit zandstrandje en houten vissersbootjes die met hun verse vangst aanleggen. Het pittoreske vissersdorpje Porthgwarra is een van de ultieme onontdekte geheimen in zuidwest-Engeland. Een tunnel brengt bezoekers naar het verborgen baaitje.

Comments

comments