Wandelroutes in Engeland: 3 verrassende hikes

door augustus 16, 2018

Wie op zoek is naar een actieve vakantiebestemming in Europa, zal al snel uitkomen bij wandelroutes in Engeland. Een goede bereikbaarheid, vriendelijke bevolking en grote variatie van natuurgebieden maken onze westerburen ideaal voor verrassende hikes.

De National Trails zijn goed onderhouden en bewegwijzerde lange afstandswandelingen langs de mooiste natuurgebieden, gezelligste dorpen en historische hoogtepunten van het Verenigd Koninkrijk. Onze drie favoriete wandelroutes in Engeland zijn het South West Coast Path, de Cotswold Way en Hadrian’s Wall Path.

Of je nou op zoek bent naar adembenemende kustwandelingen, een tocht door een van de sfeervolste natuurgebieden in Engeland of een reis terug naar de tijd van de Romeinen, deze drie wandelroutes in Engeland hebben het allemaal!

wandelroutes in Engeland Cornwall South West Coast Path

Foto: Annie Spratt / Unsplash

Kliffen en strandjes aan de Atlantische kust

Op het South West Coast Path volgen wandelaars de dramatische kustlijn van Somerset, Devon, Cornwall en Dorset. Dit is het zuidwestelijkste puntje van Engeland, waar water van de Atlantische Oceaan ruig tegen de kliffen slaat. Een kronkelend pad leidt langs de prachtige stranden, kliffen en baaien van dit ongerepte kustgebied van Engeland. Adembenemende natuurgebieden worden afgewisseld met fascinerende historische bouwwerken, zoals oude vuurtorens en overblijfselen van mijnen.

Van alle wandelroutes in Engeland die tot de officiële National Trails behoren, is het South West Coast Path het langste. De volledige route beslaat ruim duizend kilometer, van Minehead in Somerset tot aan Poole in Dorset. Veel wandelaars kiezen ervoor om een deel van het pad af te leggen, zoals de aantrekkelijke route langs de kust van Cornwall.

wandelroutes in engeland de cotswolds wandelen in Engeland

Foto: Ivy Barn / Unsplash

Rustieke dorpjes in Zuid-Engeland

Tussen Bristol, Birmingham en Oxford ligt de Cotswolds, het groene hart van Zuid-Engeland. Deze fascinerende regio staat bekend om idyllische boerenlandschappen, authentieke Britse marktdorpjes, betoverende bosgebieden en de groene, glooiende heuvels. Een groot deel van de Cotswolds is al in de jaren zestig door de Britse overheid benoemd tot een “streek met buitengewone natuurlijke schoonheid”.

Behalve de overvloed aan groene natuurgebieden, staat de Cotswolds bekend om de vele kastelen, landhuizen, kathedralen en tuinen die tussen de heuvels verstopt liggen. Het karakteristieke platteland werd dan ook als setting gebruikt voor verschillende films en televisieseries. In de schilderachtige natuur en dorpen van de Cotswolds waan je je in een scène van Downton Abbey of Pride and Prejudice.

De Cotswold Way is een van de mooiste wandelroutes in Engeland. Het pad beslaat ruim 160 kilometer, van Chipping Campden tot de historische stad Bath. Met constante hellingen en dalen voert het door de heuvelachtige Cotswolds, zo nu en dan dorpen en stadjes doorkruisend. Een van de hoogtepunten is voor velen eindpunt Bath. In het magnifieke historische centrum van deze Zuid-Engelse stad, waaronder indrukwekkende Romeinse baden, kunnen wandelaars helemaal uitrusten van de tocht.

wandelroutes in Engeland Hadrian's Wall Path wandelen in Engeland

Foto: Toa Heftiba / Unsplash

Terug naar de tijd van de Romeinen

De Romeinse baden in Bath zijn indrukwekkend, maar in Noord-Engeland ligt een wandelpad dat van begin tot eind in het teken staat van Romeins erfgoed. Hadrian’s Wall Path is een van de populairste wandelroutes in Engeland. Het pad volgt de restanten van de Muur van Hadrianus, die in de tweede eeuw de noordelijke grens van het Romeinse Rijk aanduidde.

Delen van de muur, inclusief poorten, wachttorens en forten, zijn te bewonderen langs de iconische lange afstandswandeling. Het archeologische erfgoed ligt in een charmante omgeving van rollende weilanden: het typische platteland van Noord-Engeland. Het middelste gedeelte van de wandeltocht kenmerkt zich door steile asymmetrische rotsheuvels. Hadrian’s Wall Path is de perfecte keuze voor wie een lange afstandswandeling wil combineren met een bezoek aan historisch en cultureel erfgoed.

Comments

comments