Top 15 bezienswaardigheden Schotland

door maart 20, 2019

De historische binnenstad van Edinburg, de iconische Schotse Hooglanden of de magische uitzichten van het Isle of Skye – wat zijn nou écht de mooiste plekken in Schotland? Wij maakten de keuze op welke 15 bezienswaardigheden Schotland het meest trots mag zijn.

Het resultaat is een lijst met mysterieuze middeleeuwse bouwwerken, adembenemende natuurgebieden, moderne kunstwerken, verlaten stranden, lieflijke dorpjes, dramatische kliffen en eeuwenoude kasseien straten. Kortom: de vele gezichten die Schotland kent, door ons op een rijtje gezet.

Top 15 bezienswaardigheden Schotland

Kiezen tussen de gletsjermeren, historische steden, bergketens, eilanden en kustlijnen blijft moeilijk, maar we hebben een poging gewaagd. Van de ruige Hooglanden tot het zuidelijkste puntje van het land, en van afgelegen stranden tot prachtige stadscentra – dit zijn wat ons betreft de top 15 bezienswaardigheden Schotland.

top 15 bezienswaardigheden schotland in 2019 glencoe

Foto: Ilya Ilford / Unplash

1. Glen Coe

De Schotse Hooglanden kunnen uiteraard niet ontbreken op een lijst van de mooiste plekken in Schotland. Van alle prachtige panorama’s in de Schotse Hooglanden staat Glen Coe toch bekend als het mooiste en meest romantische. Reizigers worden aangetrokken door het turbulente verleden van deze vulkanische gletsjervallei en de unieke bergtoppen van de Drie Gezusters.

De aantrekkelijke vallei kwam voor in verschillende Hollywood-films, zoals Braveheart en Skyfall. Beklim de Devil’s Staircase op de West Highland Way voor een onvergetelijk uitzicht over Glen Coe, een typisch Schots landschap.

2. Fort William

Dit typisch Schotse dorp wordt ook wel gezien als de toegangspoort tot de Schotse Hooglanden. Fort William ligt aan de oevers van Loch Linnhe en in de buurt van Ben Nevis, de hoogste berg van Schotland. Het is een populaire bestemming voor wandelaars; de West Highland Way eindigt in Fort William en de Great Glen Way begint hier juist.

Fort William is een belangrijke uitvalsbasis voor wie de omgeving wil verkennen. Het dorp zelf is echter ook een bezoek waard. Neem een kijkje in het historische centrum van Fort William en bezoek het West Highland Museum. Hier krijgen bezoekers het verhaal over de lokale geschiedenis te horen.

3. The Kelpies

De Schotse natuur heeft goed haar best gedaan om het land van schoonheid te voorzien, maar ook een aantal menselijke creaties verdienen een plekje op de lijst. Deze bijzondere sculpturen in Falkirk vormen een indrukwekkende bezienswaardigheid tussen Glasgow en Edinburg in. De twee paardenhoofden, elk zo’n 30 meter hoog, worden ’s nachts in verschillende kleuren opgelicht.

Het kunstwerk werd in 2013 geopend, maar vormen nu al een van de iconische bezienswaardigheden in Schotland. De paardenhoofden zijn ontworpen door de Schotse beeldhouwer Andy Scott en liggen aan de oostelijke ingang van het Forth and Clyde Canal.

Top 10 bezienswaardigheden Schotland achmelvich beach

Het afgelegen strand in Achmelvich Bay. Foto: Lucy Chapman / CC BY-ND 2.0

4. Achmelvich Beach

Weinig mensen denken bij een strandvakantie aan Schotland, maar vergis je niet: ook hier zijn droomstranden te vinden! Oké, zet eerst het idee van palmbomen en warm azuurblauw water even uit je hoofd. Het strand bij Achmelvich is geen tropisch bounty-strand met koraalriffen, maar behoort desalniettemin tot de mooiste plekken in Schotland.

Schoon zand en helder zeewater worden afgebakend door groen begroeide rotsen: Achmelvich Beach is zonder meer een sprookjesachtige bestemming, verborgen in de Schotse Hooglanden. Wandelaars, surfers, kajakkers en andere natuurliefhebbers zullen zich hier absoluut thuis voelen!

5. Inverness

Deze ‘hoofdstad van de Hooglanden’ is een belangrijke hotspot van cultureel erfgoed in het bergachtige noorden van het land. Inverness is gevuld met bezienswaardigheden, zoals een kasteel, een kathedraal, een kunstmuseum en een indrukwekkende Victoriaanse markt. Verder staat de stad bekend als een belangrijke plek voor doedelzakspelers en liefhebbers van het Schotse instrument.

Inverness is een gezellige plaats waar bezoekers zich zonder twijfel een dag of twee kunnen vermaken. Het centrum heeft verschillende lokale restaurants en pubs. In en rond de stad zijn bovendien meerdere stokerijen te vinden waar Schotse whisky wordt gemaakt.

6. Orkney-eilanden

Niet alleen de Schotse natuur maakt deze eilandengroep een van de mooiste plekken in Schotland; ook de archeologische vondsten dragen bij aan de schoonheid van de Orkneys. De eilandengroep staat bekend om het mysterieuze historische erfgoed, dat wijst op een rijke menselijke geschiedenis.

Op de Orkney-eilanden zijn prehistorische steencirkels gevonden die te vergelijken zijn met Stonehenge. Het verschil: de vondsten op de Orkney-eilanden zijn ouder én uitgebreider dan de hunebedden in Zuid-Engeland. Een Neolithisch dorp, meerdere steencirkels en een zeven meter hoge grafheuvel maken deel uit van de opgravingen op deze plek.

top 15 bezienswaardigheden Schotland in 2019 binnenstad van Edinburgh

Foto: Liam Macleod / Unsplash

7. Binnenstad van Edinburgh

Elke Europese hoofdstad heeft een boeiende geschiedenis en een verzameling bijzondere bouwwerken, maar de Schotse hoofdstad is wel heel bijzonder. De pracht van Edinburgh schuilt in het goed bewaard gebleven middeleeuwse stratenplan, het magnifieke kasteel in het centrum en de karakteristieke architectuur in New Town. Vergis je niet: de gebouwen in ‘New Town’ stammen uit de achttiende eeuw!

Bezoek het Kasteel van Edinburgh en leer over de geschiedenis die nog zo duidelijk zichtbaar is in de architectuur van de stad. Beklim de nabijgelegen piek van Arthur’s Seat voor een adembenemend uitzicht over de binnenstad. Maar neem ook de tijd om te genieten van het moderne Edinburgh, met hippe restaurants, straten vol pubs en gezellige locals.

Een onmisbaar evenement is het jaarlijkse Festival Fringe, ’s werelds grootste kunstfestival. Van 2 tot 26 augustus zal de binnenstad weer bruisen van (veelal gratis!) optredens door muzikanten, komieken, dansers en andere artiesten.

8. Mull of Galloway

De Schotse Hooglanden domineren noord-Schotland, maar ook het zuidelijkste puntje van het land is een bezoek waard. Het natuurgebied rond de Mull of Galloway heeft geen dramatische bergtoppen of gletsjermeren, maar pronkt met een aantal unieke kenmerken.

Geniet in dit onaangetaste stuk natuur van ongerepte kliffen, een unieke verzameling wilde dieren en planten, en bij goed weer zelfs uitzicht op Noord-Ierland en het eiland Man. Bewonder de wilde bloemen die elk jaar in bloei staan of richt een verrekijker op de jan-van-genten die hier leven. Beklim de iconische vuurtoren die op de klif gebouwd is voor het ultieme uitzicht.

9. Isle of Skye

Dit eiland kan onmogelijk ontbreken uit de top 10 bezienswaardigheden Schotland. Het Isle of Skye is een droombestemming voor natuurliefhebbers vanwege de gevarieerde landschappen omringd door een ruige kustlijn. Bizarre rotsformaties, verborgen watervallen en machtige bergen liggen te wachten in dit stuk ongerept Schotland. Het eiland is ideaal voor wandelaars, vogelspotters, rustzoekers, geschiedenisfans en eigenlijk iedereen die kan genieten van een adembenemend uitzicht.

Een belangrijke bezienswaardigheid op het Isle of Skye is de distilleerderij van Talisker, een van de bekendste whiskymerken uit Schotland. Het is vanzelfsprekend dat in de prachtige landschappen van Skye ook bijzondere diersoorten te spotten zijn. Zeehonden, otters, herten en zelfs walvissen zijn op of rond het eiland te bewonderen.

10. Glenfinnan-viaduct

Deze Schotse bestemming werd populair via het witte doek. Het Glenfinnan-viaduct speelde een belangrijke rol in Harry Potter, omdat hier de ‘Zweinsteinexpres’ overheen rijdt. De stoom spuwende schooltrein uit de boeken- en filmreeks bestaat echt en rijdt nog altijd over deze route. De onvergetelijke treinreis is een geliefde activiteit voor fans van Harry Potter én liefhebbers van de natuurlijke landschappen in de Schotse Hooglanden.

Zelf een rit maken? De West Highland Way eindigt in de plaats Fort William, die ook voorkomt in deze top 15 bezienswaardigheden Schotland. Neem vandaar de stoomtrein naar Mallaig en geniet onderweg van een betoverend uitzicht over Loch Shiel vanaf het iconische viaduct!

top 15 bezienswaardigheden schotland in 2019 nationaal park loch lomond en de trossachs

Foto: Robert Keane / Unsplash

11. Nationaal Park Loch Lomond en de Trossachs

In dit beschermde natuurgebied ligt een geweldige concentratie van natuurschoon. De mooiste bergen, valleien, meren en bossen zijn te bewonderen in nationaal park Loch Lomond en de Trossachs. Wie in enkele dagen het beste van de Schotse Hooglanden wil ervaren, hoeft niet verder te kijken dan dit beeldschone gebied.

De ultieme manier om Nationaal Park Loch Lomond en de Trossachs te verkennen, is te voet. De iconische West Highland Way, een van Schotlands populairste lange afstandswandelingen, loopt dwars door het park. Deze wandelroute volgt voor een groot deel de oostelijke overs van Loch Lomond.

12. Grot van Fingal

Op het onbewoonde eiland Staffa kunnen bezoekers hun ogen uitkijken naar het resultaat van een bizar fenomeen in de Schotse natuur. Basalten pilaren van afgekoeld lava versieren het eiland. De perfecte zeshoekige pilaren lijken door mensen uitgehouwen, maar zijn volledig natuurlijk tot stand gekomen.

Ook de grot van Fingal is versierd met deze biologische architectuur. Het ‘plafond’ is gebogen, waardoor de grot lijkt op een soort mystieke kathedraal, gebouwd door de tijd. Als de weersomstandigheden het toelaten, is de grot van Fingal met een boottocht te bezoeken.

13. Rosslyn Chapel

Ook deze Schotse bezienswaardigheid is bekend geworden omdat ze voorkwam in een film. Rosslyn Chapel ligt ten zuiden van de Schotse hoofdstad aan de rivier North Esk. Dit fascinerende bouwwerk stamt uit de vijftiende eeuw en is nog altijd in gebruik. Toen het kerkje in 2006 voorkwam in de razend populaire film The Da Vinci Code, werd het plotseling een geliefde bestemming voor reizigers in Schotland.

Rosslyn Chapel is niet alleen een bezoek waard vanwege de bijzondere architectuur, maar ook vanwege het gevoel van mysterie dat rond de plek hangt. Er zijn verschillende symbolische en mysterieuze berichten te lezen in de gedetailleerde versieringen van de kerk. Er is bijvoorbeeld een gravering van een maiskolf te zien, terwijl de kapel gebouwd werd voordat Columbus afreisde naar Amerika, waar Europeanen voor het eerst kennis maakten met dit gewas.

top 15 bezienswaardigheden schotland in 2019 glasgow

Foto: Artur Kraft / Unsplash

14. Glasgow

Hoewel Edinburgh de officiële hoofdstad van het land is, is Glasgow de stad met de meeste inwoners van Schotland. Het is dan ook niet vreemd dat de havenstad bekend staat als culturele hoofdstad van Schotland. Met tientallen musea, imposante kerken, weelderige botanische tuinen en fascinerende architectuur is Glasgow een onvergetelijke bestemming.

De binnenstad van Glasgow is gevuld met een grote variatie aan restaurants en een behoorlijk aanbod van bars en pubs. Bovendien is er bijna altijd wel een feestje of evenement gaande in de Schotse stad, zoals festivals gewijd aan koffie, kunst, lokaal eten, films en verschillende muzikale genres. De stad staat bekend om de wereldberoemde artiesten die er hebben opgetreden in grote zalen.

Top 10 bezienswaardigheden Schotland scott's view

Scott’s View in het grensgebied tussen Engeland en Schotland. Foto: John Dill / CC BY 2.0

15. Scott’s View

In het grensgebied tussen Schotland en Engeland ligt Scott’s View. Rollende heuvels in verschillende tinten groen strekken zich uit zover het oog kan zien. De iconische drie pieken van Eildon Hill tekenen de horizon. Een bankje nodigt bezoekers uit om de tijd te nemen van het vergezicht te genieten.

Naar verluidt was dit het favoriete plekje van Sir Walter Scott, die hier vlakbij woonde. De dichter zou hier inspiratie hebben opgedaan, genietend van een rustgevend uitzicht over een Schots landschap rond de rivier Tweed. Waar of niet waar, de plek verdient het laatste plekje in de top 15 bezienswaardigheden Schotland.

Comments

comments