Natuur in Ierland: 5 bestemmingen om te wandelen

door februari 23, 2019

Er zijn veel redenen om Ierland te bezoeken, zoals gezellige ontmoetingen in pubs, traditionele livemuziek, bijzonder historisch erfgoed én adembenemende landschappen. De natuur in Ierland kent veel mooie en onvergetelijke gezichten.

Van de ruige pieken in de MacGillyuddy’s Reeks tot de grijze kalksteenvlaktes van de Burren. Van verlaten stranden aan de Atlantische kust tot spiegelende meren in groene valleien. En van betoverende boslanden tot dramatische kliffen. Dit zijn 5 ultieme bestemmingen om te wandelen door de hoogtepunten van de natuur in Ierland!

1. De Burren

De natuur in Ierland bestaat in de eerste plaats uit groene heuvels en valleien. Maar aan de Ierse westkust ligt een natuurgebied dat er juist heel anders uitziet. Wie wandelt over de Burren Way komt terecht in een wereld van fascinerende grijze vlaktes, dramatische kliffen en een rijkdom aan planten en dieren.

De grijze steenmassa’s van de Burren zijn het resultaat van een uniek geologisch proces dat honderden miljoenen jaren geleden begon. De Burren bestaat voor een groot deel uit kalksteen, ontstaan toen dit gebied de bodem van een ondiepe zee vormde.

De landschappen in de Burren zien er op het eerste gezicht misschien nogal grauw en dor uit, maar barsten van het leven. Zo’n 75 procent van alle plantensoorten in Ierland zijn in dit natuurgebied te vinden. Kleurrijke bloemen en dieren als de boommarter, nerts en hermelijn.

Burren Way
Individuele wandelvakanties vanaf €449! Accommodatie en bagage vervoer inbegrepen.
Ontdek nu!

 

2. Wicklow Mountains

Ten zuiden van Dublin ligt een van de populairste wandelbestemmingen van Ierland. De Wicklow Mountains vormen namelijk een van de hoogtepunten van de natuur in Ierland: hoge bergen, spiegelende meren en diepgroene valleien.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de Wicklow Mountains zijn de restanten van Glendalough, een vroegmiddeleeuws kloosterdorp. Daarnaast is de regio echter ook een van de beste plekken om wandelend kennis te maken met de Ierse natuur.

Het Nationaal Park Wicklow Mountains staat bekend om een paar van de mooiste uitzichten van het land. De Wicklow Way leidt wandelaars dwars door dit stuk onvergetelijke natuur in Ierland, van de rustgevende bergachtige landschappen tot in de zuidelijke buitenwijken van de Ierse hoofdstad.

Wicklow Way
Individuele wandelvakanties vanaf €399! Accommodatie en bagage vervoer inbegrepen.
Ontdek nu!

 

3. Dingle

Dit schiereiland aan de Ierse westkust heeft alles wat je kan verwachten van natuur in Ierland: groene bergen, afgelegen stranden, dramatische kliffen en prachtige uitzichten over de Atlantische Oceaan.

Dolfijnen, zeehonden en talloze zeevogels – waaronder papegaaiduikers en jan-van-genten – leven op en rond het schiereiland, dat al eens door National Geographic werd uitgeroepen tot ‘de mooiste plek op aarde’.

De ruige schoonheid van de Atlantische kust en de uitnodigende sfeer in de dorpjes van Dingle maken dit een uitstekende bestemming voor een wandelvakantie in Europa. Wandel door een omgeving die volgens velen symbool staat voor het ‘echte Ierland’.

Dingle Way
Individuele wandelvakanties vanaf €399! Accommodatie en bagage vervoer inbegrepen.
Ontdek nu!

 

4. Killarney

De hoogste bergketen van het land, kronkelende wandelpaden en weelderige bossen – in Nationaal Park Killarney ligt een buitengewoon aantrekkelijke combinatie van natuurlijke elementen.

Killarney ligt in het graafschap Kerry, in het zuidwesten van het land. Het gebied staat ten eerste bekend om de ruige pieken van de MacGillycuddy’s Reeks. Ook kenmerkend zijn de vele grote meren, waarin de bergen weerspiegelt worden.

De Kerry Way, een van de populairste lange afstandswandelingen in Ierland, loopt dwars door Nationaal Park Killarney en rond het schiereiland Iveragh.

Kerry Way
Individuele wandelvakanties vanaf €519! Accommodatie en bagage vervoer inbegrepen.
Ontdek nu!

 

5. Connemara

Aan de westkust van Ierland is geen gebrek aan betoverende landschappen. Ten noorden van Galway ligt bijvoorbeeld Nationaal Park Connemara, een natuurgebied waar iconische pieken en een aantrekkelijke kustlijn samenkomen.

Het nationaal park ligt rond Diamond Hill, een 442 meter hoge berg vanwaar een grandioos uitzicht te bewonderen is. Daarnaast bestaat het natuurgebied uit veenlandschappen, moeras en de dramatische omgeving van het enige fjord van Ierland: Killary.

De wandelroute West of Ireland/Connemara van Oughterward naar Westport voert langs de mooiste plekken van Connemara. Deze route toont misschien wel als beste de diversiteit van de natuur in Ierland.

West of Ireland/Connemara
Individuele wandelvakanties vanaf €619! Accommodatie en bagage vervoer inbegrepen.
Ontdek nu!

Comments

comments