> Hillwalk Tours Reisblog > Buiten de Gebaande Paden > Mooiste dorpen Cotswolds: 5 verborgen schatten
POSTED BY september 28, 2018

Wie de Cotswolds bezoekt, kan rekenen op charmante heuvelachtige landschappen, indrukwekkende kastelen en landhuizen, en een aantal van Engeland’s mooiste dorpen: Cotswolds staat synoniem voor typisch Britse aantrekkingskracht. Een kop thee in een authentiek theehuis, een pint in een eeuwenoude pub of een kijkje in de lokale winkels horen daar helemaal bij.

Mooiste dorpen Cotswolds

Wie door de Cotswolds wandelt, zal bij elk plaatsje opnieuw genieten van de traditionele architectuur en vrolijke bewoners. Lieflijke huisjes van goudkleurige stenen zijn een symbool voor deze uitnodigende regio. Er zijn echter altijd een paar plekken die er net even bovenuit springen. Dit zijn wat ons betreft de 5 mooiste dorpen van de Cotswolds!

Painswick

Ongeveer halverwege op de Cotswold Way ligt dit historische dorp – de ideale plek om even bij te komen van het wandelen! Gelegen op de top van een heuvel, is Painswick een van de best bewaard gebleven plaatsen in de Cotswolds. De idyllische stenen huizen, middeleeuwse pensions en meanderende steegjes geven bezoekers het gevoel dat ze een reis terug in de tijd maken.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de omgeving van Painswick is de achttiende-eeuwse Rococo Garden. Deze flamboyante tuin is de enige tuin uit deze tijd die nog steeds open is voor publiek.

Dursley

Dit slaperige dorpje ligt in een beboste vallei, omringd door heuvels. Alleen al vanwege die locatie verdient Dursley een plek op de lijst van mooiste dorpen in de Cotswolds! Het is een ultieme bestemming voor wandelaars, omdat ook rond het plaatsje verschillende wandelpaden liggen.

Een van de opvallendste gebouwen van Dursley is het georgiaanse markthuis, gebouwd in de achttiende eeuw. Nog altijd wordt hier elke maand een boerenmarkt gehouden met lokale producten.

Broadway

Nee, we hebben het niet over het theaterdistrict in New York. Wie in de Cotswolds de weg naar Broadway vraagt, komt op een heel ander soort plek terecht. De historische gebouwen en rustige straten van dit dorp hebben niets weg van de drukke, felverlichte straten van Manhattan. Toch is er een overeenkomst met het beroemde Amerikaanse Broadway: ook dit plaatsje heeft namelijk een reputatie in de kunsten.

Het dorp staat al van oudsher bekend als een toevluchtsoord voor kunstenaars en schrijvers die inspiratie nodig hadden. Het jaarlijkse Broadway Arts Festival is dan ook een groots evenement in de Cotswolds. Tijdens dit festival transformeert het kalme dorp tot een levendige mengelmoes van tentoonstellingen, artistieke wedstrijden en muzikale optredens.

mooiste dorpen cotswolds engeland de cotswolds wandelen

Foto: Ivy Barn / Unsplash

Bibury

Wie op zoek is naar de mooiste dorpen in de Cotswolds, zal een lange lijst kunnen afgaan. Het gebied in Engeland staat bekend om de authentieke atmosfeer, de historische architectuur en de gezellige uitstraling van de plaatsen. Misschien wel het meest iconische van al die “mooiste dorpen” is Bibury.

Met name de straat Arlington Row, waar een eeuwenoude rij huisjes te bewonderen is, maakt Bibury een van de beroemdste bezienswaardigheden binnen de Cotswolds. Ook de forelkwekerij van het dorp – een van de oudste forelkwekerijen in het Verenigd Koninkrijk – is de moeite waard.

Winchcombe

Rond Winchcombe ligt een groot aantal historische monumenten, waardoor het een populaire uitvalsbasis is om de Cotswolds te verkennen. Het plaatsje zelf is echter ook een bezienswaardigheid op zich. De sprookjesachtige huizen in Vineyard Street, de vijftiende-eeuwse kerk en het statige Sudeley Castle maken een betoverende indruk.

Bovendien is Winchcombe een culinaire bestemming. Het dorp heeft een bijzonder groot aanbod van restaurants, pubs, theehuizen en brouwerijen, waarvan de meeste hoog aangeschreven staan in het Verenigd Koninkrijk.