Legendarische Europese monsters (en waar je ze kan vinden)

door november 9, 2018

In het Himalayagebergte kan je op zoek naar Yeti en op Puerto Rico maakt de vampierachtige Chupacabra de straten onveilig. Al sinds we verhalen vertellen, komen daar mythologische wezens in voor. Zo zijn er legendarische Europese monsters die iedereen kent, zoals Nessie, en juist minder bekende griezels, zoals de kelpie of Morgawr.

Blijf jij liever zo ver mogelijk uit de buurt van deze fabelachtige wezens, of ben je nieuwsgierig genoeg om juist naar ze op zoek te gaan? Hier zijn 7 legendarische Europese monsters, inclusief de bestemmingen waar je de grootste kans maakt ze te zien!

Kraken, Noorwegen

Dit angstaanjagende zeemonster speelde een belangrijke rol in een van de Pirates of the Caribbean-films. Volgens de oorspronkelijke legende leeft de Kraken echter niet in tropische Caribische wateren, maar in de arctische kou van de Noorse Zee. Soms wordt de kraken omschreven als een soort gigantische octopus; andere keren heeft het monster meer weg van een reuzenkrab.

Kelpie, Schotland

Het is lastig om er zeker van te zijn dat je de kelpie gezien hebt. Dit mysterieuze wezen kan namelijk van vorm veranderen. Kelpie is een watergeest die de Schotse wateren bewoont. De meeste omschrijvingen van deze legendarische Europese monsters noemen de vorm van een paard, maar er zijn ook verhalen waarin het wezen een menselijke vorm aanneemt. Soms zit het daartussenin en ziet de kelpie eruit als een mens met hoeven. Vrijwel elk meer in Schotland heeft een eigen legende waarin kelpies voorkomen, maar bij Falkirk – gelegen tussen Edinburgh en Glasgow in – staat een indrukwekkend kunstwerk gewijd aan deze geesten.

Cycloop, Italië

Dit reusachtige eenogige monster komt uit de Griekse mythologie. In de Odyssee spelen de angstaanjagende wezens een significante rol, wanneer Odysseus en zijn gezelschap op het eiland der cyclopen terechtkomen. Odysseus weet ternauwernood te ontsnappen uit de klauwen van de cycloop Polyphemos, die een aantal van zijn mannen heeft opgegeten. Wie ondanks dit verhaal toch naar cyclopen op zoek wil gaan, kan het beste afreizen naar Sicilië. De monsters zouden samen op de helling van de Etna leven.

Huldufólk, IJsland

Wie wandelt door de sprookjesachtige natuurgebieden van IJsland, zal het logisch vinden dat ook hier mythologische wezens wonen. Huldufólk zijn een soort elfjes die zich overal door het landschap verstopt hebben. Ze verstoppen zich onder stenen en andere natuurlijke elementen van de omgeving. De beste manier om deze speelse wezens te zien is dus door een wandeling te maken en de IJslandse natuur van dichtbij te bewonderen.

legendarische europese monsters loch ness nessie

Foto: Christopher Rusev / Unsplash

Nessie, Schotland

Al in de zesde eeuw werd dit wezen beschreven, en in de afgelopen eeuw hebben tientallen mensen beweerd het monster gezien te hebben. Nessie wordt omschreven als een soort draakachtig waterwezen met een lange nek – tekeningen laten het vaak lijken op een soort dinosaurus. Het is zonder twijfel een van de bekendste Europese monsters en iedereen weet waar het te vinden is: Loch Ness. Maar waar ligt dit Schotse meer precies? Loch Ness ligt in de Schotse Hooglanden, ten zuiden van Inverness en ten noorden van Fort Augustus. Het waterlichaam is langwerpig, diep en regelmatig gehuld in een mysterieuze mistlaag. Bewandel de Great Glen Way om zelf op zoek te gaan naar Nessie!

Strigoi, Roemenië

In Roemeense mythologie zijn strigoi geesten van gestorvenen die oprijzen uit hun graf. Strigor zijn mensachtige wezens met magische eigenschappen: ze kunnen in een dier veranderen, worden soms onzichtbaar en zuigen het leven (en bloed) uit hun slachtoffers. Klinkt dat bekend? Dat is geen toeval: deze legendarische wezens zijn de mythologische voorlopers van vampiers. Wie niet bang is in het donker kan op zoek gaan naar deze griezels in de Roemeense regio Transsylvanië.

Morgawr, Engeland

In volksverhalen wordt de Morgawr omschreven als een grote zeeslang die leeft in de zee voor de kust van Cornwall. Het is een van de recentere Europese monsters: de eerste keer dat het wezen gezien werd, was in 1975. Het monster is sindsdien voornamelijk gespot in de buurt van het plaatsje Falmouth. Zin om zelf op onderzoek uit te gaan? Wie over het South West Coast Path door Cornwall wandelt, heeft continu uitzicht op de wateren waar Morgawr zich schuil zou houden…

Comments

comments