Hiken in Ierland: de 7 allermooiste meerdaagse wandelroutes

door juni 22, 2018

Steeds meer mensen kiezen ervoor om te hiken in Ierland. De ongerepte natuur, dunbevolkte eilanden, vriendelijke mensen en bovendien fascinerende historische monumenten trekken elk jaar nieuwe wandelaars naar dit Europese eiland toe. Maar wat zijn de allermooiste meerdaagse wandelroutes van Ierland?

Wij maakten een selectie van de ultieme wandeltochten, van driedaagse routes tot paden van vele honderden kilometers. Ben jij van plan te gaan hiken in Ierland? Laat je inspireren door deze veelzijdige tochten door de Ierse natuur!

hiken in ierland kerry way gap of dunloe meerdaagse wandelroutes ierland

Foto: Rory Hennessey / Unsplash

1. Sheep’s Head Way

93 kilometer
Het langwerpige schiereiland Sheep’s Head is een van de best bewaarde geheimen aan de Ierse westkust. Het is een gebied dat ver van de bewoonde wereld ligt en waar de authentieke Ierse cultuur nog sterk leeft. Maar ook de ongerepte natuur en de fenomenale uitzichten op het nabijgelegen Beara-schiereiland maken deze bestemming tot een van de ultieme routes om te hiken in Ierland.

Hoogtepunt: De schilderachtige omgeving van Bantry Bay – het begin- en eindpunt van de cirkelvormige wandeltocht – is zonder twijfel een van de mooiste plekken van Ierland.

2. Connemara

100 kilometer
Het bergachtige gebied rond Nationaal Park Connemara is een van de ultieme wandelbestemmingen in Ierland. Ruwe bergen, valleien vol schaapjes en magische waterpartijen liggen langs de route. Ook gezellige, typisch Ierse dorpen, zoals Westport en Leenaun, maken dit tot een van de ultieme meerdaagse wandelroutes in op het smaragdgroene eiland.

Hoogtepunt: Killary, Ierlands enige fjord, mag niet ontbreken op het programma. Door de gletsjervallei en unieke bergpartijen wanen wandelaars zich hier in Noorwegen!

3. Ulster Way

1.000 kilometer
Voor wie meerdaagse wandelroutes niet lang genoeg kunnen zijn, is dit de perfecte tocht. Met maar liefst duizend (!) kilometer aan wandelpaden is dit een van de langste routes van Europa. Meestal wordt de Ulster Way echter in verschillende kleinere tochten verdeeld. Deze weg rond de ruige landschappen van Noord-Ierland biedt echt voor elk wat wils.

Hoogtepunt: De kustlijn van Antrim is werkelijk adembenemend, met name het stuk langs de iconische Giant’s Causeway.

4. Burren Way

98 kilometer
Wie geïnteresseerd is in geologie en niet afschrikt van een beetje wind, zit hier helemaal goed. Ontdek unieke natuurverschijnselen, zoals torenhoge kliffen, mysterieuze grotten en uitgestrekte karststeenvlakten. De Burren Way is waarschijnlijk de meest leerzame wandeltocht van het land. Prehistorische hunebedden, zeldzame dier- en plantensoorten en prachtige wandelpaden maken dit een van onze favoriete routes om te hiken in Ierland.

Hoogtepunt: De Kliffen van Moher, waar de Atlantische Oceaan tegen de klifwanden beukt en ook talloze zeevogels leven, zijn misschien wel het beroemdste natuurgebied van Ierland. En terecht!

hiken in ierland meerdaagse wandelroutes kerry way ierland hillwalk tours

Foto: Nils Nedel / Unsplash

5. Kerry Way

214 kilometer
De Ring of Kerry is een populaire rondreis die met een auto gemaakt kan worden. Wat veel reizigers niet weten, is dat er ook een geweldig mooie wandelroute door hetzelfde gebied leidt! De Kerry Way is een van de langste meerdaagse wandelroutes in Ierland. Verlaten stranden, steile rotsen, smalle valleien, rustgevende meren… Moeten we nog meer zeggen?

Hoogtepunt: De Zwarte Vallei (Black Valley) bij Killarney National Park is een dramatisch natuurgebied met kronkelende paden, idyllische bruggetjes en spiegelende meren. Een betere plek om een landschapsfoto te maken bestaat dus bijna niet!

6. Bluestack Way

65 kilometer
Hoewel dit een van de minder bekende meerdaagse wandelroutes in Ierland is, is het wel degelijk de moeite waard! De Bluestack Way leidt door de bergen van Donegal en wordt meestal in zo’n drie dagen gelopen. Het startpunt van de wandeltocht, het plaatsje Donegal, ligt redelijk ver van Ierlands internationale luchthavens. Niet zo makkelijk te bereiken dus, maar daardoor zal je niet veel andere reizigers tegenkomen!

Hoogtepunt: De bergpas tussen Bribane en Cloghmeen Hill leidt over een gebied van hoogveen – hier zijn de uitzichten geweldig!

7. Beara Way

152 kilometer
Het bergachtige Beara-schiereiland heeft waarschijnlijk alles dat je zou kunnen wensen als je gaat hiken in Ierland. Bergmeren, veenmoerassen, ruige kustgebieden, kleurrijke dorpjes en zelfs stukken over bospaden! De eilanden Bere Island en Dursey Island worden bovendien vaak aan de route toegevoegd, wat leidt tot een extreem veelzijdige en afwisselende wandeltocht!

Hoogtepunt: Vooral de kabelbaan naar Dursey Island, een dunbevolkt eiland voor het puntje van het Beara-schiereiland, biedt prachtige uitzichten. Dit is de enige kabelbaan van Ierland, dus een flinke belevenis!

Comments

comments