De 5 mooiste Ierse pelgrimstochten

door oktober 26, 2018

Wie besluit om in Europa een pelgrimstocht te bewandelen, zal al snel uitkomen bij de Camino de Santiago. Deze eeuwenoude pelgrimsroute naar het Spaanse Santiago de Compostela is immens populair, maar is bij lange na niet de enige Europese pelgrimstocht. Zo zijn er verschillende Ierse pelgrimstochten die niet alleen een lange geschiedenis dragen, maar ook door adembenemende natuurgebieden leiden.

Pelgrimstochten worden al lang niet alleen meer om religieuze redenen gelopen. De doelgerichte lange afstandswandelingen worden steeds populairder; sommigen zien het als een persoonlijke uitdaging, anderen als een actieve vakantie of verbindende groepsactiviteit. Kies een van deze ultieme Ierse pelgrimstochten voor een uniek avontuur door verrassende landschappen.

St. Kevin’s Way

Patrick is misschien de bekendste beschermheilige in Ierland, maar absoluut niet de enige. Tussen de heuvels van Wicklow ligt een pelgrimsroute gewijd aan St. Kevin, die in de zesde eeuw een klooster stichtte in de Glendalough-vallei.

ierse pelgrimstochten glendalough wicklow way st kevin's way

Foto: Alain Rouiller / Flickr / CC BY-SA 2.0

De Wicklow Way, een afwisselende wandelroute ten zuiden van Dublin, voert door deze vallei en langs de restanten van het kloostergebied. Een indrukwekkende ronde toren, een kerkje en een begraafplaats zijn nog steeds in goede staat te zien.

Lough Derg

Het graafschap Donegal is sowieso al een walhalla voor wandelaars, maar ook voor pelgrims is er een reden om naar dit noordelijke stukje van Ierland te reizen. Lough Derg is een van de grootste meren van Ierland en ligt vlak bij de grens met Noord-Ierland. Het gebied rond dit meer is de setting voor wat ook wel ‘de zwaarste pelgrimstocht van Europa’ wordt genoemd.

Op een eilandje in het meer liggen onder meer de resten van een klooster. Maar de echte reden dat deze plek zo belangrijk is voor pelgrims, is dat het heiligdom gebouwd is om een toegangspoort tot de hel te bedekken. Het eiland is niet zomaar toegankelijk voor bezoekers, maar pelgrims die de uitdaging aandurven kunnen blootsvoets een driedaagse tocht over het terrein.

Derrynane Mass Path

Wie gaat wandelen in het ruige, bergachtige zuidwesten van Ierland, zal al gauw terecht komen op de Kerry Way. Deze beroemde Ierse wandelroute heeft een perfecte mix van indrukwekkende natuurgebieden, fascinerende geschiedenis en… een eigen pelgrimstocht!

Het Derrynane Mass Path ligt langs de Kerry Way en is een ronde wandeling van ruim zes kilometer. Vijfduizend jaar oude hunebedden en zesde-eeuwse kloosters behoren tot de bezienswaardigheden in de omgeving van Derrynane. Pelgrims komen niet alleen langs een rijkdom aan historisch erfgoed, maar maken ook een onvergetelijke strandwandeling langs de kustlijn van Kerry.

Croagh Patrick

De 764 meter hoge Croagh Patrick is niet te missen voor wie door het graafschap Mayo reist. De opvallende piramidevormige berg is vanuit de wijde omtrek aan de horizon zichtbaar. Het is bovendien een van de bekendste pelgrimsoorden van Ierland.

Ierse pelgrimstochten westkust Ierland croagh patrick

Foto: Nicolas Raymond / Flickr / CC BY 2.0

Elk jaar op de laatste zondag van juli klimmen duizenden pelgrims naar de top van de berg, Deze stevige wandeling wordt beloond met een waanzinnig mooi uitzicht over de omgeving van graafschap Mayo. Wie een wandeling door West-Ierland maakt, mag deze pelgrimsroute eigenlijk niet overslaan.

Kilcommon Pilgrim Loop

Deze cirkelvormige pelgrimsroute is in zo’n twee tot drie uur te bewandelen en loopt langs een oud kerkpad. De tocht begint in het dorpje Kilcommon en leidt langs de idyllische velden van het Ierse platteland. Het heuvelachtige en bosrijke gebied is ideaal voor een ontspannende wandeling, die weer eindigt in het dorpje waar het begon.

Comments

comments